Τα παραπάνω τονίζει η υφυπουργός Εσωτερικών Παρασκευή Χαραλαμπογιάννη, σε γραπτή απάντηση η οποία διαβιβάστηκε στη Βουλή, ύστερα από σχετική ερώτηση Βουλευτών του ΚΚΕ, ενώ υπογραμμίζει τα εξής:

  • Το υπουργείο Εσωτερικών προέβη, κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 1 του άρθρου 52 του ν. 4830/2021 (Α’ 169), στην κατάρτιση του αριθ. 85/2022 (Α’ 232) Προεδρικού Διατάγματος, με θέμα: «Καθορισμός προσόντων διορισμού σε φορείς του Δημοσίου (Προσοντολόγιο-Κλαδολόγιο)», το οποίο αντικατέστησε το έως τότε υφιστάμενο «Προσοντολόγιο» (Π.Δ. 50/2001, όπως ίσχυε). 
  • Στόχος του νέου Π.Δ. είναι αφενός η αντιμετώπιση του φαινομένου του κατακερματισμού και της πολυδιάσπασης των υφιστάμενων κλάδων/ειδικοτήτων και αφετέρου η συστηματική και με ενιαίο τρόπο συνολική αποτύπωση των κλάδων/ειδικοτήτων του δημόσιου τομέα, σε ευθυγράμμιση με τις σύγχρονες εξελίξεις.
  • Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 9 του νέου Προσοντολογίου η γνώση πληροφορικής ή χειρισμού Η/Υ στα αντικείμενα (α) επεξεργασίας κειμένων, (β) υπολογιστικών φύλλων και (γ) υπηρεσιών διαδικτύου ορίζεται υποχρεωτικά ως πρόσθετο προσόν διορισμού ή πρόσληψης για όλους τους κλάδους και ειδικότητες των κατηγοριών Π.Ε. και Τ.Ε., η δε απόδειξη αυτής διαπιστώνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παρ. 2 και 3 του άρθρου 9 του ως άνω Π.Δ.
  • Αναφορικά με τη βεβαίωση Τ.Π.Ε. Α’ Επιπέδου, η οποία αφορά επιμόρφωση εκπαιδευτικών και η οποία εκδίδεται από τον αρμόδιο φορέα του υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, δηλαδή το «Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων – Ι.Τ.Υ.Ε. ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ», επισημαίνεται ότι αυτή δεν συμπεριλαμβάνεται στα αποδεκτά πιστοποιητικά γνώσης πληροφορικής ή χειρισμού Η/Υ, σύμφωνα με το άρθρο 9 του Π.Δ. 85/2022, καθώς ο ανωτέρω φορέας δεν είναι πιστοποιημένος από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.). Επιπροσθέτως το εν λόγω πιστοποιητικό δεν συμπεριλαμβάνεται στο ΜΕΡΟΣ Β’ «ΓΝΩΣΗ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ Η/Υ - ΤΡΟΠΟΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ» της υπ. αριθμ. 94/20-06-2022 απόφασης του Α.Σ.Ε.Π. (Β’ 3614), όπως ισχύει.
  • Συνεπώς, η βεβαίωση Τ.Π.Ε. Α’ Επιπέδου δεν γίνεται δεκτήως αποδεκτό πιστοποιητικό γνώσης πληροφορικής ή χειρισμού Η/Υ στις περιπτώσεις μετάταξης εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις, καθώς δεν περιλαμβάνεται στα προσόντα διορισμού ή πρόσληψης του νέου Προσοντολογίου.
  • Υπενθυμίζεται ότι η μετάταξη, σύμφωνα με πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, λογίζεται ως «οιονεί» διορισμός, οι δε μετατασσόμενοι πρέπει να διαθέτουν τα τυπικά προσόντα του κλάδου ή της ειδικότητας στην οποία επιθυμούν να μεταταγούν, όπως αυτά προβλέπονται στο νέο Προσοντολόγιο, αλλά και τις τυχόν πρόσθετες προϋποθέσεις που απαιτούνται από τις οργανικές διατάξεις της οικείας υπηρεσίας.
  • Αντιθέτως, το Κρατικό Πιστοποιητικό Πληροφορικής (Κ.Π.Π.) του άρθρου 28 του ν. 4653/2020 (Α’ 12), όπως ισχύει, το οποίο χορηγείται με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία που προβλέπονται στα σχετικά άρθρα, με την θέσπισή του ορίστηκε ότι πιστοποιεί τη γνώση χειρισμού Η/Υ στα αντικείμενα: α) επεξεργασίας κειμένου, β) υπολογιστικών φύλλων και γ) υπηρεσιών διαδικτύου, όπως αυτά ορίζονταν ως πρόσθετα προσόντα στο προϊσχύον Προσοντολόγιο (άρθρο 27 του π.δ. 50/2001), και άρα και στο νέο Προσοντολόγιο.