Οι νεοδιοριζόμενοι εκπαιδευτικοί ή μέλη Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες μετάθεσης της παρ. 1 του άρθρου 13 του π.δ. 50/1996 (Α' 45) ή του άρθρου 8 του π.δ. 56/2001 (Α' 47), αντίστοιχα, καθώς και όσοι έχουν, οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους, ποσοστό αναπηρίας 75% και άνω ανεξαρτήτως παθήσεως ή έχουν τέκνα με αναπηρία 67% και άνω, ανεξαρτήτως παθήσεως, δύνανται να αποσπώνται με απόφαση του αρμόδιου οργάνου ύστερα από γνώμη των οικείων υπηρεσιακών συμβουλίων, κατόπιν προσκόμισης πιστοποιητικού Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) που αποδεικνύει τα ανωτέρω, αναφέρει σημερινή εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Γιάννη Κατσαρού.

Κατά συνέπεια, αναφέρει η εγκύκλιος, οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που διορίζονται μετά τις 30/07/2024 (ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου) και εμπίπτουν στις κατηγορίες που ορίζει η ως άνω διάταξη, μπορούν να υποβάλουν αίτηση απόσπασης από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ και από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ, τόσο για τα σχολεία της γενικής εκπαίδευσης - πλήν των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων - όσο και για τις δομές Ειδικής Αγωγής.

Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ79.01 (πρώην ΠΕ16.02) που διορίστηκαν σε Μουσικά Σχολεία και δεν μπορούν να μετακινηθούν βάσει του διορισμού τους σε σχολεία γενικής εκπαίδευσης, δύνανται να υποβάλουν αίτηση απόσπασης μόνο για άλλο Μουσικό Σχολείο και μόνο εφόσον εντάσσονται στις κατ’ εξαίρεση περιπτώσεις απόσπασης της ανωτέρω διάταξης. 

Ωστόσο, οι εν λόγω εκπαιδευτικοί αποσπώνται σε υπάρχοντα λειτουργικά κενά κατόπιν συγκρίσεως των προσόντων τους με τα αντίστοιχα των συνυποψηφίων τους και εφόσον υπερτερούν αυτών.

Η αίτηση απόσπασης θα υποβάλλεται από 28-08-2024 μέχρι 04-09-2024 ηλεκτρονικά στη διαδικτυακή πύλη του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΠΣΥΔ) του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. (ιστοσελίδα: https://opsyd.sch.gr/). 

Οι εκπαιδευτικοί ακολουθούν τη διαδρομή Αιτήσεις -> Γενική Αίτηση Απόσπασης. Στην ενότητα «Στοιχεία Αίτησης Απόσπασης» οι εκπαιδευτικοί επιλέγουν το «Έτος Απόσπασης» και τον «Τύπο Αίτησης»: Απόσπαση σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ ή Απόσπαση σε ΕΑΕ.

Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί συμπληρώνουν το αντίστοιχο για την περίπτωσή τους πεδίο (Γονέας τέκνου με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, Νεοδιόριστος με ΚΕΠΑ 75% και άνω ιδίου ή συζύγου, Ειδική Κατηγορία: Ασθένεια ιδίου-συζύγου-τέκνου καθώς και τη σχετική ασθένεια) και εφόσον επιθυμούν να δηλώσουν περισσότερα από τα ήδη προβλεπόμενα σε αυτά, τα αναγράφουν στο πεδίο ελεύθερου κειμένου «Λόγοι». Πριν την οριστική υποβολή της αίτησης, πρέπει να μεταφορτώνουν τα δικαιολογητικά στην αίτησή τους σε ένα (1) αρχείο zip ή pdf μέχρι 10 ΜΒ, με ανάλυση σάρωσης 200 ή 300 dpi σε ασπρόμαυρο.

Προς απόδειξη των λόγων απόσπασης απαιτούνται τα ακόλουθα δικαιολογητικά

ασθένειες/ποσοστό αναπηρίας:

  • σε ισχύΓνωμάτευση Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) (αρκεί η αναγραφή στην αίτηση του «Αριθμού Επιτροπής» και «Αριθμού Μητρώου ΚΕΠΑ» χωρίς καθέτους ή κενά και χωρίς την ημερομηνία και επομένως δεν θα υποβληθεί από τους εκπαιδευτικούς) ή
  • σε ισχύΓνωμάτευση Α/θμιας, Β/θμιας Υγειονομικής επιτροπής ή Ανώτατης Στρατού Ναυτικού, Αεροπορίας Υγειονομικής Επιτροπής (ΑΣΥΕ, ΑΝΥΕ, ΑΑΥΕ) [αυτή θα πρέπει να αποσταλεί από τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς σε κλειστό φάκελο με την ένδειξη «Εμπιστευτικό Πρωτόκολλο»στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (Ανδρέα Παπανδρέου 37, Τ.Κ. 151 80 Μαρούσι), επισυνάπτοντας απλή αίτηση, στην οποία θα αναφέρουν σε ποιον/ποιους αφορά η ασθένεια, τα στοιχεία τους (οπωσδήποτε τον ΑΜ) και τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης που υπέβαλαν στο ΟΠΣΥΔ].

Εάν οι λόγοι υγείας αφορούν σε σύζυγο ή τέκνο, θα υποβάλλεται επιπρόσθετα επικαιροποιημένο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

  • πολυτεκνία: επικαιροποιημένο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Στις περιπτώσεις που υπάρχουν σπουδάζοντα τέκνα ή τέκνα που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία (παρ. 1, άρθρο 6, ν. 3454/2006) συνυποβάλλονται τα αντίστοιχα δικαιολογητικά. Στις περιπτώσεις διαζευγμένων ή άγαμων γονέων απαιτείται πιστοποιητικό (Δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη διαζυγίου, επικυρωμένη από το Δικαστήριο με επικυρωμένο ιδιωτικό συμφωνητικό ρύθμισης επιμέλειας των παιδιών) απ’ όπου να προκύπτει σε ποιους έχει ανατεθεί η επιμέλεια των ανήλικων τέκνων.

Σημειώνεται ότι οι εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ79.01 (πρώην ΠΕ16.02) που επιθυμούν να ενταχθούν στις διατάξεις του άρθρου 62 του ν. 4589/2019 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, θα πρέπει πλην των ανωτέρω δικαιολογητικών, να μεταφορτώσουν στην αίτησή τους και τα δικαιολογητικά που αφορούν στα προσόντα τους σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ ́αριθμ. 34882/Ε2/04-04-2024 (ΑΔΑ:ΡΟΣΤ46ΝΚΠΔ-ΛΓ1) εγκύκλιο αποσπάσεων (κεφ. Ε ́, παρ. 2, Αποσπάσεις σε Μουσικά Σχολεία). Οι ανωτέρω εκπαιδευτικοί επιλέγουν στον «Τύπο Αίτησης»: «Απόσπαση σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ», συμπληρώνουν το αντίστοιχο για την περίπτωσή τους πεδίο (Γονέας τέκνου με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, Νεοδιόριστος με ΚΕΠΑ 75% και άνω ιδίου ή συζύγου, Ειδική Κατηγορία: Ασθένεια ιδίου-συζύγου-τέκνου καθώς και τη σχετική ασθένεια) και στο πεδίο «Λόγοι» αναγράφουν το Μουσικό Σχολείο στο οποίο επιθυμούν να αποσπαστούν.

Δικαιολογητικά αναφορικά με τα λοιπά κριτήρια μοριοδότησης (π.χ. συνυπηρέτηση, εντοπιότητα κ.α) δεν θα ληφθούν υπόψη και επομένως δεν χρειάζεται να μεταφορτωθούν.

Επισημαίνεται ότι πλέον, βάσει των διατάξεων της περ. α) της παρ. 5 του άρθρου 62 του ν. 4589/2019 (13Α ́) όπως διαμορφώθηκε με την προσθήκη εδαφίου με το άρθρο 17 του ν. 5128/2024 (118Α ́), ο χρόνος που διανύεται στη θέση απόσπασης υπολογίζεται για τη θεμελίωση δικαιώματος μετάθεσης και αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς που διορίζονται μετά τη δημοσίευση του νόμου, ήτοι μετά τις 30/07/2024 και όσους εκπαιδευτικούς διανύουν το δεύτερο έτος διορισμού τους κατά το διδακτικό έτος 2024-2025.

Πέραν των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, μόνιμοι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να αποσπαστούν λόγω συνυπηρέτησης με τους νεοδιόριστους συζύγους/συμβιούντες τους, οφείλουν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα να υποβάλουν αίτηση με την ανωτέρω διαδικασία, ανεξαρτήτως αν έχουν υποβάλλει ήδη αίτηση με άλλο τρόπο, προκειμένου να εξεταστεί. Ειδικότερα, οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί επιλέγουν «Απόσπαση σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ», συμπληρώνουν το πεδίο Συνυπηρέτηση και αναγράφουν στο πεδίο «Λόγοι» τους λόγους απόσπασής τους, καθώς και ότι είναι Σύζυγος/Συμβίων νεοδιόριστου εκπαιδευτικού, ονοματεπώνυμο συζύγου, ειδικότητα και περιοχή διορισμού συζύγου.

Τέλος, σημειώνεται ότι τυχόν ερωτήματα που υποβλήθηκαν στην Υπηρεσία μας αναφορικά με τη θεμελίωση δικαιώματος μετάθεσης εκπαιδευτικών που αποσπάστηκαν ή επιθυμούν να αποσπαστούν λόγω ένταξης στις κατ’ εξαίρεση περιπτώσεις απόσπασης της διάταξης του αρθ. 62 του ν. 4589/2019, απαντώνται ευθέως από την παρούσα εγκύκλιο. Για τυχόν επιπλέον ερωτήματα οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να απευθύνονται στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης όπου ανήκουν οργανικά.