«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

 Πράξη μονιμοποίησης και υπηρεσιακές μεταβολές

dictyo.gr


Ας δούμε τι ισχύει σχετικά με τη δυνατότητα ή μη ολοκλήρωσης μετάταξης εκπαιδευτικών, των οποίων δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μονιμοποίησης.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 4 του Ν. 4440/2026, όπως ισχύουν: «2. Προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των υπαλλήλων στο ΕΣΚ είναι: α) Η συμπλήρωση διετίας από τον διορισμό ή, εφόσον ο διορισμός έγινε με μοριοδότηση λόγω εντοπιότητας, η συμπλήρωση του προβλεπόμενου χρόνου παραμονής. … .».

Σύμφωνα με τη γραμματική διατύπωση της διάταξης περί προϋποθέσεων («συμπλήρωση διετίας από τον διορισμό»), δεν προβλέπεται ως απαιτούμενη προϋπόθεση η μονιμοποίηση του υπαλλήλου, την οποία, όπου απαιτείται, ο νομοθέτης την προβλέπει ρητώς (ενδεικτικά αναφέρεται η παρ. 1 του άρ. 98 του Υπαλληλικού Κώδικα, Ν. 3528/2007, όπως ισχύει, σύμφωνα με την οποία «1. Οι υπάλληλοι, που έχουν πριν  από τον διορισμό τους χρόνο πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, εντάσσονται μετά τη μονιμοποίησή τους μέχρι και τον αμέσως προηγούμενο του καταληκτικού βαθμό, με συνυπολογισμό πλεονάζοντος χρόνου στον βαθμό αυτό, ύστερα από ουσιαστική κρίση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Η ένταξη ανατρέχει στον χρόνο κρίσης του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου».

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 3 του Ν. 4440/2026 (ΦΕΚ 78 Α΄): «… Οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δύναται να μεταταγούν ή να αποσπαστούν σε φορείς της παραγράφου 1 μόνο μέσω του ΕΣΚ, τηρουμένων των ισχυουσών διατάξεων για την αποδέσμευσή τους από την άσκηση εκπαιδευτικών καθηκόντων».

Η μη μονιμοποίηση δεν αποτέλεσε και δεν αποτελεί τυπικό κώλυμα για καμία υπηρεσιακή μεταβολή, απόσπαση, μετάθεση, μετάταξη. Σύμφωνα με τα ως άνω αναγραφόμενα δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να αποτελεί κώλυμα και για την μετάταξη εκπαιδευτικών μέσω του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου