“Το κινητό στην τσάντα”,   είναι το σύνθημα με το οποίο θέλουμε να ανοίξουν τα σχολεία αυτή την ακαδημαϊκή χρονιά, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σημερινή συνάντησ με τον υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη, την υφυπουργό Ζέττα Μακρή και τον Γενικό Γραμματέα Γιάννη Κατσαρό.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του esos  ο υπουργός Παιδείας προσανατολίζεται να θεσμοθετήσει μονοήμερη αποβολή για τους μαθητές που θα έχουν το κινητό τηλέφωνο σε εμφανές σημείο , μέσα στο σχολείο.

"Είναι μια νέα προσπάθεια. Θέλω να το τονίσω ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση", τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε:

  • Δεν έχουμε κατά ανάγκη την απαίτηση να έχουμε 100% συμμόρφωση από την πρώτη στιγμή, αλλά θέλουμε να εξηγήσουμε και στα παιδιά και στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς γιατί είναι σημαντικό ο μαθητής, η μαθήτρια στο σχολείο να είναι απολύτως προσηλωμένοι στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Χρήση tablets

Για τα tablets ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε:

  • Με τη χρήση tablets, όποτε αυτό χρειάζεται, αλλά χωρίς τη διάσπαση προσοχής που δυστυχώς προκαλείται αναπόφευκτα όταν οι μαθητές περνούν πολλές ώρες σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Και νομίζω ότι όλοι οι γονείς αντιλαμβάνονται απόλυτα αυτό το οποίο λέω.
  • Οπότε ξεκινάμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και πιστεύω ότι είναι κάτι το οποίο μόνο θετικά οφέλη μπορεί να έχει συνολικά για την εκπαιδευτική διαδικασία στα σχολεία μας.

Κ. Πιερρακάκης: Απαγορεύεται η εμφανής κατοχή των κινητών

Ο υπουργός Παιδείας, σχετικά με τη χρήση των κινητών τηλεφώνων είπε τα εξής:

  • Απλώς μια πάρα πολύ σύντομη αναφορά στο τελευταίο κομμάτι στο οποίο αναφερθήκατε, το οποίο είναι η απαγόρευση της εμφανούς κατοχής και χρήσης κινητών τηλεφώνων σε σχολεία, που είναι ουσιαστικά η προσθήκη σε σχέση με όλα τα προηγούμενα τα οποία είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε κατά το παρελθόν μαζί.
  • Είναι κάτι το οποίο και όλη η διεθνής βιβλιογραφία τονίζει ότι πρέπει να γίνει στα σχολεία. Είναι κάτι το οποίο βλέπουμε πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και διεθνώς να εφαρμόζουν η μία μετά την άλλη. Έχει να κάνει και με κατευθυντήριες οδηγίες που έχει δώσει η UNESCO.
  • Και ας μου επιτρέψετε, κ. Πρόεδρε, να κλείσω με μια προσωπική αναφορά, με το δεδομένο ότι προβαίνουμε σε αυτή την απαγόρευση της εμφανούς κατοχής. Θέλω να πιστεύω ότι είμαι ο τελευταίος υπουργός στον οποίο θα βάζατε τον όρο “τεχνοφοβικός”. Υπό την έννοια αυτή, λοιπόν, νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο είναι πλέον κοινά αποδεκτό στους ανθρώπους οι οποίοι χειρίζονται αυτό το ζήτημα ότι πρέπει να συμβεί και θα φροντίσουμε να γίνει με την καλύτερη δυνατή συνθήκη και μέριμνα».

Τι ισχύει ήδη για τα κινητά τηλέφωνα

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κατά τη διάρκεια του μαθήματος ή κατά τη διάρκεια του διαλείμματος ή κατά τη διάρκεια της προσέλευσης ή αποχώρησης ότι ο/η μαθητής/τρια μαγνητοφωνεί ή φωτογραφίζει ή βιντεοσκοπεί με οποιοδήποτε τρόπο εκπαιδευτικούς ή συμμαθητές/τριες του/της, τότε ο Διευθυντής/ντρια της σχολικής μονάδας ζητά άμεσα από τον/τη μαθητή/τρια να απενεργοποιήσει τη συσκευή και να την παραδώσει, καλώντας τους γονείς/κηδεμόνες των εμπλεκομένων να προσέλθουν στο σχολείο, προκειμένου να λάβουν γνώση του περιστατικού. 

Παράλληλα, οφείλει να αξιολογήσει παιδαγωγικά το περιστατικό, και ανάλογα με τη βαρύτητά του, είτε να επιληφθεί ο/η ίδιος/α είτε να το παραπέμψει στον Σύλλογο Διδασκόντων/ουσών.

 Αν ο/η Διευθυντής/ντρια επιληφθεί ο/η ίδιος/α, υποχρεωτικά εφαρμόζει το παιδαγωγικό μέτρο της αποβολής από τα μαθήματα μέχρι τρεις (3) ημέρες, ενώ, αν παραπέμψει στο Σύλλογο Διδασκόντων/ουσών, ο τελευταίος υποχρεωτικά εφαρμόζει το παιδαγωγικό μέτρο της αποβολής από τα μαθήματα μέχρι πέντε (5) ημέρες. 

Σε περίπτωση που η μαγνητοφώνηση, φωτογράφιση ή βιντεοσκόπηση αφορά σε ιδιαιτέρως ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, τότε ο Σύλλογος Διδασκόντων/ουσών υποχρεούται να εφαρμόσει το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος για τον/τη μαθητή/τρια που προέβη στις ανωτέρω ενέργειες.