Διάταξη για τη  θητεία των στελεχών εκπαίδευσης , περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο "σκούπα" του υπουργείου Παιδείας, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Ειδικότερα, η διάταξη έχει ως εξής:

Στην παρ. 2 του άρθρου 42 του ν. 4823/2021 (Α’ 136), περί θητείας στελεχών και ανάληψης υπηρεσίας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο δεύτερο εδάφιο επέρχεται νομοτεχνική βελτίωση, β) προστίθεται τρίτο εδάφιο και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Όσοι τοποθετούνται σε θέσεις στελεχών της εκπαίδευσης διαγράφονται, μετά από την έκδοση της απόφασης τοποθέτησης, από τον αξιολογικό πίνακα επιλογής και θεωρείται ότι έχουν αυτοδικαίως παραιτηθεί από άλλη θέση στελέχους της εκπαίδευσης που κατέχουν. Όσοι κατατάσσονται τόσο στους πίνακες: α) των περ. στ) έως ιζ) όσο και β) των περ. ιη) έως κ) της παρ. 2 του άρθρου 30 και τοποθετούνται σε θέση στελέχους της εκπαίδευσης διαγράφονται, μετά από την έκδοση της απόφασης τοποθέτησης, σωρευτικά από τους πίνακες επιλογής των περ. α) και β) της παρούσας. Το δεύτερο εδάφιο δεν ισχύει για όσους τοποθετούνται σε θέση στελέχους εκπαίδευσης των περ. δ) έως ιε) της παρ. 3 του άρθρου 30.».

Τροποποίηση άρθρου 36  του ν. 4823/2021 (Α’ 136), περί επιτροπών αποτίμησης του συγγραφικού και ερευνητικού έργου, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο μετά τη φράση «των υποψήφιων στελεχών εκπαίδευσης» προστίθεται η φράση «με την επιφύλαξη του πέμπτου εδαφίου του παρόντος» και β) προστίθεται πέμπτο εδάφιο και το άρθρο 36
διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 36
Επιτροπές αποτίμησης του συγγραφικού και ερευνητικού έργου

Το συγγραφικό και ερευνητικό έργο των υποψήφιων στελεχών της εκπαίδευσης, με την επιφύλαξη του πέμπτου εδαφίου του παρόντος, δύναται να αποτιμάται από τριμελείς επιτροπές, οι οποίες συγκροτούνται με απόφαση του Υπηρεσιακού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και αποτελούνται από Συμβούλους του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) ή Επιστημονικούς Συμβούλους του Γραφείου Επιστημονικών Συμβούλων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Η επιτροπή αποτίμησης του συγγραφικού έργου εισηγείται στο αρμόδιο συμβούλιο επιλογής σχετικά με τις αξιολογικές μονάδες, που αντιστοιχούν στο κριτήριο της περ. δ) της παρ. 2 του άρθρου 33. Με την απόφαση συγκρότησης των επιτροπών του πρώτου εδαφίου καθορίζεται το συμβούλιο ή τα συμβούλια επιλογής, τα οποία επικουρούν. Για τη λειτουργία των εν λόγω επιτροπών αποτίμησης του συγγραφικού έργου εφαρμόζονται οι διατάξεις περί συλλογικών οργάνων του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999, Α’45). Το συγγραφικό και ερευνητικό έργο των υποψηφίων προϊσταμένων των τμημάτων εκπαιδευτικών θεμάτων, καθώς και διευθυντών σχολικών μονάδων και Εργαστηριακών Κέντρων (Ε.Κ.) αποτιμάται από το Τοπικό Συμβούλιο Επιλογής της παρ. 9 του άρθρου 37 με τις αξιολογικές μονάδες, που αντιστοιχούν στο κριτήριο της περ. δ) της παρ. 2 του άρθρου 33.».