Του Γιάννη Π. Πλατάρου –Μαθηματικού 

Με έναν αιφνιδιαστικό, ακατανόητο, αψυχολόγητο και αδόκιμο τρόπο, αποκλείονται εκ των προτέρων, όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη της Εκπαίδευσης και όλοι οι αποσπασμένοι οπουδήποτε εκπαιδευτικοί από το να κάνουν αίτηση για αξιολόγηση του πολλαπλού  βιβλίου.  Αντιθέτως δύνανται να κάνουν αίτηση όλοι οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί δημόσιοι ή ιδιωτικοί!

 

Ο αποκλεισμός βρίσκεται σε μια φράση της προκήρυξης

 «…ως εν ενεργεία εκπαιδευτικοί́ εντάσσονται όσοι υπηρετήσαν σε σχολικές μονάδες της δημοσίας ή ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατά́ το σχολικό́ έτος 2023-2024.». Αποκλείονται δηλαδή, όλοι οι άλλοι, αποσπασμένοι και ανώτερα στελέχη.

Να δούμε ορισμένες παρατηρήσεις πάνω σε αυτό το απροσδόκητο γεγονός:

1.    Οι Σ.Ε. είναι ένας θεσμός που θα υποστηρίξει τα νέα βιβλία και έχει ένα τεκμήριο ειδικής ενασχόλησης με την καταλληλότητα της συγγραφής, παιδαγωγικά, επιστημονικά, αισθητικά, διαρθρωτικά. Αποκλείεται ένας θεσμός, χωρίς δικαιολογία. 

2.    Ο Συνδικαλιστικός φορέας, ουδόλως αντέδρασε. Είναι γνωστό ότι η Πανελλήνια Ένωση Σχολικών Συμβούλων (ΠΕΣΣ) είναι «στα χαρτιά» εδώ και πολλά χρόνια. Υφίσταται απούσα. Υπάρχει και η νεοπαγής Πανελλήνια Ένωση Συμβούλων Εκπαίδευσης (Π.Ε.ΣΥ.Ε.), που δημιουργήθηκε με εκλογές στις 24 Φεβρουαρίου 2024. «Πιο απούσα» αυτή.  Προσωπικά περίμενα μια ανακοίνωση για οτιδήποτε. Δεν έχω δει-διαβάσει  ακόμα, τίποτε. 

3.    Οι Σ.Ε. είναι ουσιαστικά εν ενεργεία εκπαιδευτικοί, πάντα τέτοιοι ήταν νομικά, έτσι λογίζονται και για να αποκλειστούν εντάσσεται ως «on-off» κριτήριο η υπηρέτηση σε  Σχολείο Δημόσιο είτε ιδιωτικό το 2023-2024. Παράλληλα, εντάσσονται και άπαντες οι αποκομμένοι  συνταξιούχοι.

4.    Θα μπορούσε να υποστηριχθεί, ότι  ήταν ένα μέτρο προστασίας του θεσμού που έχει πλέον ως κύριο καθήκον τα ταξίδια σε όλη την περιοχή ευθύνης τους για την αξιολόγηση των συναδέλφων. Πιθανόν να μην έχουν γίνει οι προσδόκιμες αξιολογήσεις  και αυτό είναι ένα είδος «προφύλαξης» Μπορεί…

5.    Γενικά ο συνδικαλισμός μας, όλα τα στελέχη, δεν τα θεωρεί  συναδέλφους, αλλά οτιδήποτε άλλο, ευφάνταστο. Σημειολογικά η μη ένταξη των Σ.Ε. εκ μέρους του ΙΕΠ στους εν ενεργεία εκπαιδευτικούς» δικαιώνει υπό μίαν έννοια τους συνδικαλιστές. Όχι όλους, σίγουρα  τους «ακραίους»

6.    Κατά την  προκήρυξη έχουν δικαίωμα αιτήσεως και οι δόκιμοι, μη αξιολογημένοι εκπαιδευτικοί, έτσι για να δώσουμε και ένα ακραίο μεν παράδειγμα , πλην υπαρκτό.  

Τα παραπάνω συνιστούν απρόκλητη και αχρείαστη υποβάθμιση του θεσμού αν δεν προμηνύουν κάτι χειρότερο. Ως πρόσωπο, έχω συμμετάσχει σε πάρα πολλά προγράμματα του ΙΕΠ και φυσικά, όχι κυρίως  για την αμοιβή, αλλά για την συμμετοχή και την ανθρώπινη επαφή. Όπως και με τα Συνέδρια άλλωστε…Εγγραφήκαμε και στο «εθελοντισμό» του ΙΕΠ χωρίς δεύτερη σκέψη…

Περιμένω, κάποιος θεσμικός εκπρόσωπος του ΙΕΠ να μας εξηγήσει αυτόν τον κατ΄ εμέ, πολύ περίεργο  και αψυχολόγητο αποκλεισμό που ναι μεν ήταν φωτογραφικός, αλλά στο φόντο της φωτογραφίας ήταν και όλοι οι αποσπασμένοι  εκπαιδευτικοί του Υπουργείου Παιδείας, και εδώ,   άδικα.