«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

 Πρόεδρος ΕΘΑΑΕ για Μη Κρατικά Πανεπιστήμια: Θα χρειαστεί να εξετάσουμε τον τρόπο εισαγωγής των φοιτητών

"Το νέο κεφάλαιο στην ιστορία τα τριτοβάθμια εκπαίδευσα στην Ελλάδα ανοίγει νωρίτερα από ό,τι το υπολογίζαμε και πρέπει να κινηθούμε με γρήγορου» ρυθμούς"

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

"Για την περίπτωση των μη κερδοσκοπικών μη κρατικών πανεπιστημίων, θα χρειαστεί να εξετάσουμε τον τρόπο εισαγωγής των φοιτητών ή τις διαδικασίες επιλογής και εξέλιξα του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού".

Αυτό τονίζει ο Περικλής Μήτκας, πρόεδρος Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, σε άρθρο του στο Βήμα της Κυριακής και σημειώνει :

  • Το νέο κεφάλαιο στην ιστορία τα τριτοβάθμια εκπαίδευσα στην Ελλάδα ανοίγει νωρίτερα από ό,τι το υπολογίζαμε και πρέπει να κινηθούμε με γρήγορου» ρυθμούς. Διαθέτουμε όμως την απαραίτητη εμπειρία και τεχνογνωσία, έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία, μελετάμε τις καλές πρακτικές στον ευρωπαϊκό χώρο και θα είμαστε έτοιμοι.

Ο πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ υπενθυμίζει ότι για την αξιολόγηση και πιστοποίηση ακαδημαϊκών δομών και προγραμμάτων των δημοσίων Πανεπιστημίων "έχουμε αναπτύξει πρότυπα που βασίζονται στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά και εφαρμόζονται με παρόμοιο τρόπο σε όλες τις χώρες του ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατα Εκπαίδευσα".

Το πρότυπο που χρησιμοποιεί η ΕΘΑΑΕ για την πιστοποίηση του εσωτερικού συστήματος ποιότητας κάθε ΑΕΙ εξετάζει τις παρακάτω οκτώ αρχές τονίζει ο Περικλής Μήτκας:

  • Την πολιτική του ιδρύματος για τη διασφάλιση ποιότητας, η οποία πρέπει να αποτελεί μέρος του στρατηγικού του σχεδιασμού, να αναπτύσσεται και να εξειδικεύεται στους τομείς δρασης του ΑΕΙ, να δημοσιοποιείται και να εφαρμόζεται από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.
  • Την επάρκεια και διαχείριση των αναγκαίων πόρων για την κάλυψη των αναγκών τα διδασκαλία, τα έρευνας και των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων εν γένει. Το ΑΕΙ πρέπει επίσης να διαθέτει επαρκείς υποδομές και υπηρεσίες για την εκπαίδευση και την έρευνα.
  • Τη θέσπιση καθορισμένων ποσοτικών και ποιοτικών στόχων για τη διασφάλιση και τη συνεχή βελτίωση τα ποιότητα5ς των παρεχόμενων προγραμμάτων σπουδών, των δραστηριοτήτων έρευνα και καινοτομία, καθώς και των επιστημονικών και διοικητικών υπηρεσιών.
  • Τη δομή, οργάνωση και λειτουργία του εσωτερικού συστήματος διασφάλισα ποιότητα, το οποίο περιλαμβάνει όλες τις ακαδημαϊκές λειτουργίες, με ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα της μάθησης και της διδασκαλίας.
  • Tις διαδικασίες για την πραγματοποίηση ετήσιας εσωτερικής αξιολόγησης των ακαδημαϊκών και διοικητικών δραστηριοτήτων του ιδρύματος.
  • Τη συστηματική συλλογή δεδομένων ποιότητας με σκοπό την παρακολούθηση και συνεχή βελτίωση επιλεγμένων δεικτών.
  • Την επαρκή δημοσιοποίηση πληροφοριών για τη δομή, οργάνωση και λειτουργία του ΑΕΙ, για τα προγράμματα σπουδών και τα λοιπά εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και για τις εκθέσεις αξιολόγησης.
  • Την περιοδική εξωτερική αξιολόγηση από επιτροπές εμπειρογνωμόνων που ορίζονται από την ΕΘΑΑΕ, στην οποία λαμβάνονται υπόψη και οι απαιτήσεις του νομοθετικού πλαισίου, βάσει του οποίου λειτουργούν τα Ιδρύματα και οι ακαδημαϊκές τους μονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου