«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

 Διαμαρτυρία εργαζομένων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τη μη ανανέωση συμβάσεων


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Παράσταση διαμαρτυρίας για να μη χάσει κανένας εργαζόμενος τη δουλειά του, πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι στην πρυτανεία του Ιδρύματος, διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. 

Ο Πρύτανης απουσίαζε και οι εργαζόμενοι συναντήθηκαν με τον Αντιπρύτανη Διεθνών Σχέσεων, Εξωστρέφειας και Δια Βίου Εκπαίδευσης   Σπύρο Καραμάνο ο οποίος δήλωσε ότι  γνωρίζει το πρόβλημα και τόνισε ότι οι πρυτανικές αρχές κάνουν προσπάθειες για την επίλυσή του.

Όπως αναφέρεται   σε ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου τους, "το τελευταίο χρονικό διάστημα δεκάδες εργαζόμενοι με συμβάσεις στο Πανεπιστήμιο είναι αντιμέτωποι με την απόλυση αφού λήγουν οι συμβάσεις τους και δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για την ανανέωσή τους". 

Κάποιοι βρίσκονται ήδη στον αέρα από τις 30 Νοέμβρη.

Οι εργαζόμενοι στο ψήφισμα του Συλλόγου τους τονίζουν ότι:

  • Οι συμβασιούχοι καλύπτουν κρίσιμες λειτουργικές ανάγκες στα Πανεπιστήμια, αναπληρώνοντας σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και εργάζονται πλάι-πλάι με τους μόνιμους και ΙΔΑΧ συναδέλφους, με τα ίδια προσόντα και τις ίδιες υποχρεώσεις αλλά πολλές φορές με ελάχιστα δικαιώματα. 
  • Έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία, βρίσκονται συνεχώς με το άγχος της απόλυσης, της ανανέωσης της σύμβασης. Παρά την σημαντική προσφορά τους, τους αρνούνται κατηγορηματικά το δίκαιο αίτημα για τη μονιμοποίηση τους, κρατώντας τους ομήρους για χρόνια.
  • Είναι πραγματικά τραγικό, εργαζόμενοι ακόμα και με 20 σχεδόν χρόνια προϋπηρεσίας και προσφοράς στο Πανεπιστήμιο, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, να απολύονται ή να κινδυνεύουν με απόλυση με το πρόσχημα της λήξης των συμβάσεων.
Οι εργαζόμενοι  καλούν Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Πρυτανικές Αρχές "να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να βρουν τώρα λύσεις και κονδύλια για την άμεση ανανέωση όλων των συμβάσεων", ενώ σημειώνουν ότι "ριζική λύση στο πρόβλημα θα δώσει η μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου όπως έχει γίνει και παλιότερα στο Ίδρυμα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου