«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

 Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς πρωθυπουργό:Η Παιδεία είναι εθνική υπόθεση, σημαντική για τις επόμενες γενιές

Πρωθυπουργός:Ιστορική μεταρρύθμιση η ουσιαστική κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση, με τη δυνατότητα πια ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

"Για το θέμα της Παιδείας και τις ρυθμίσεις στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση είχε την καλοσύνη να με ενημερώσει ο αρμόδιος Υπουργός. Η Παιδεία είναι εθνική υπόθεση, σημαντική για τις επόμενες γενιές, για όλους μας".

Αυτό είπε, μεταξύ άλλων,  η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη σημερινή συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ενημέρωσε   την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το Σχέδιο Νόμου "Ελεύθερο Πανεπιστήμιο", λέγοντας τα εξής:

  • Όπως γνωρίζετε, σας ενημέρωσε και ο αρμόδιος υπουργός, εγκρίναμε στο Υπουργικό Συμβούλιο μία -πιστεύω- ιστορική μεταρρύθμιση: την ουσιαστική κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση, με τη δυνατότητα πια ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Μία μεταρρύθμιση που θεωρώ ότι άργησε αρκετά χρόνια για να υλοποιηθεί στη χώρα μας, όμως οι συνθήκες πια είναι ώριμες και πιστεύω ότι θα στηριχθεί από την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.
  • Εδώ θέλω να τονίσω δύο πράγματα, κα Πρόεδρε. Πρώτον, ότι η μεταρρύθμιση αυτή συνοδεύεται από ακόμα πιο τολμηρές αλλαγές για τη λειτουργία του δημόσιου πανεπιστημίου, το οποίο εξακολουθούμε και στηρίζουμε με όλα τα μέσα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας. Και δεύτερον, ότι οι προδιαγραφές που θα τεθούν για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστημιακά ιδρύματα που θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα θα είναι εξαιρετικά υψηλές. Θέλουμε, με άλλα λόγια, να αναβαθμίσουμε συνολικά την ανώτατη παιδεία στη χώρα μας και δεν θα επιτρέψουμε αυτή η απελευθέρωση να μετατραπεί ουσιαστικά σε μία συνηθισμένη οικονομική δραστηριότητα. Δεν είναι αυτός ο σκοπός αυτής της μεταρρύθμισης.
  • Όπως βλέπετε, η κυβέρνηση βρίσκεται συνολικά σε μεγάλη κινητικότητα ως προς την υλοποίηση σημαντικών αλλαγών και αυτό θα εξακολουθούμε να κάνουμε φυσικά και τον επόμενο χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου