«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Ερώτηση στη Βουλή για τις εγγραφές και φοίτηση στα ΕΠΑΛ

Οι απόφοιτοι ΓΕ.Λ ή ΕΠΑ.Λ, έως τώρα, είχαν δικαίωμα εγγραφής και φοίτησης στα Επαγγελματικά Λύκεια για την απόκτηση ΜΟΝΟ πτυχίου Ειδικότητας (έχουν λάβει απολυτήριο) και απαλλάσσονταν από τα μαθήματα γενικής παιδείας


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Κ. Υπουργέ,
Οι απόφοιτοι ΓΕ.Λ ή ΕΠΑ.Λ, έως τώρα, είχαν δικαίωμα εγγραφής και φοίτησης στα Επαγγελματικά Λύκεια για την απόκτηση ΜΟΝΟ πτυχίου Ειδικότητας (έχουν λάβει απολυτήριο) και απαλλάσσονταν από τα μαθήματα γενικής παιδείας τα οποία είχαν ήδη διδαχτεί, κάτι που ισχύει και για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Η ορθότητα αυτή καταρρίπτεται με το άρθρο 11 του ν.4186/20139 (για την αναδιάρθρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) με το οποίο ορίζεται ότι «Ο βαθμός του απολυτηρίου και πτυχίου Επαγγελματικού Λυκείου προκύπτει από το Μ.Ο της γενικής βαθμολογίας των γραπτώς εξεταζομένων μαθημάτων γενικής παιδείας και ειδικότητας, καθώς και της προφορικής βαθμολογίας της Φυσικής Αγωγής του μαθητή.
Επιπροσθέτως, με την αριθμ.πρωτ. 141641/Γ2/08-09-2014 Υ.Α οι απόφοιτοι ΓΕ.Λ αλλά και ΕΠΑ.Λ έχουν δικαίωμα εγγραφής στη Β΄Τάξη των ΕΠΑ.Λ, αλλά πρέπει να ξανα-διδαχτούν τα μαθήματα γενικής παιδείας.
Επίσης, με τον τρόπο αυτό υπολογισμού του βαθμού απολυτηρίου και πτυχίου ειδικότητας απαξιώνονται πλήρως τα πτυχία του ΕΠΑ.Λ καθώς ένας μαθητής π.χ. της ηλεκτρολογίας μπορεί να λάβει πτυχίο ειδικότητας έχοντας στα μαθήματα ειδικότητας αρκετά κάτω από τη βάση και «διασώζοντας» τον, η γυμναστική και τα υπόλοιπα μαθήματα γενικής παιδείας.
Την επανεξέταση της άνωθεν λανθασμένης πρόβλεψης ζητούν, άμεσα, η Εκπαιδευτική και Μαθητική κοινότητα, καθώς και οι ΟΛΜΕ, ΕΕΕΤΕΚ και ΟΛΤΕΕ, με επιστολές και υπομνήματα που απέστειλαν στο Υπουργείο Παιδείας, αλλά και κατέθεσαν κατά την συνάντησή σας. Πιο συγκεκριμένα ζητούν : α) την τροποποίηση του άρθρου 11 του ν.4186/2013 , ώστε ο βαθμός πτυχίου να υπολογίζεται μόνο από τον Μ.Ο των μαθημάτων ειδικότητας και β) την άμεση έκδοση μιας Οδηγίας προς τα ΕΠΑ.Λ της Χώρας, όπου οι κάτοχοι Απολυτηρίου τίτλου να απαλλάσσονται των μαθημάτων Γενικής Παιδείας.
Κατόπιν των ανωτέρω και επιπροσθέτως ερωτάσθε κύριε Υπουργέ :
1. Θα προχωρήσετε στην άμεση άρση των αδικιών που υφίστανται οι μαθητές των ΕΠΑ.Λ ;
2. Θα παραχωρήσετε ,επιτέλους, το δικαίωμα στους αποφοίτους ΓΕΛ ή ισότιμων με αυτό τίτλων που εγγράφονται στα ΕΠΑ.Λ να συμμετάσχουν στις ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις για τα ΑΤΕΙ ;
3. Θα επαναφέρετε τον προηγούμενο ελάχιστο αριθμό μαθητών για τη συγκρότηση τμημάτων ειδικότητας (ΥΑ. 100637/Γ2) ;
4. Θα παρατείνετε την περίοδο των εγγραφών προκειμένω να εφαρμοστούν οι απαιτούμενες – ζητούμενες τροπολογίες ;
Ο ερωτών βουλευτής  Κωνσταντίνος Δαμαβολίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου