«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Η Εκκλησία κοντά στους μαθητές



  • Από  ethnos.gr
Η Εκκλησία κοντά στους μαθητές


Σε θεσμό εξελίσσεται το κοινωνικό φροντιστήριο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, το οποίο χρόνο με τον χρόνο παρέχει μαθήματα υψηλού επιπέδου σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου.
Φέτος ξεκινά με τις καλύτερες προοπτικές τη νέα σχολική χρονιά, καθώς την προηγούμενη είχε σημειώσει εντυπωσιακά ποσοστά επιτυχίας εισαγωγής μαθητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Μάλιστα από τους 53 μαθητές της Γ' Λυκείου, οι 39 πέτυχαν την είσοδό τους σε κάποιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Επιπλέον, οι περισσότεροι μαθητές ξεκίνησαν τα φροντιστήρια με χαμηλούς βαθμούς, ωστόσο στην πορεία κατάφεραν με πείσμα και θέληση να ανεβάσουν την απόδοσή τους.
Από τις τάξεις του κοινωνικού φροντιστηρίου περνούν εβδομαδιαίως περισσότεροι από 250 μαθητές. Στο πλευρό τους βρίσκονται 70 εθελοντές καθηγητές, οι οποίοι με βασικό τους «όπλο» το μεράκι για διδασκαλία, προσφέρουν δωρεάν μαθήματα σε παιδιά οικογενειών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και αδυνατούν να ανταποκριθούν στα τσουχτερά έξοδα του ιδιωτικού φροντιστηρίου.
Το κοινωνικό φροντιστήριο της Αρχιεπισκοπής στεγάζεται σ΄ ένα παλιό κτίριο στην οδό Σοφοκλέους 4, στο κέντρο της Αθήνας, δίπλα ακριβώς από το παλιό χρηματιστήριο. Το κτίριο έχει παραχωρηθεί από την Ιερά Μονή Πετράκη στην Αρχιεπισκοπή, η οποία προχώρησε στις απαραίτητες εργασίες ανακαίνισης δημιουργώντας 16 ολοκαίνουργιες αίθουσες για τις ανάγκες των μαθητών. Οι χώροι του, νεανικοί με χαρούμενα χρώματα, μοντέρνους πίνακες και διακόσμηση.

Η σωστή οργάνωση του φροντιστηρίου, σε συνδυασμό με τις οικονομικές δυσκολίες, έχει αυξήσει κατακόρυφα τη ζήτηση, καθώς φέτος έχουν καταθέσει αίτηση συνολικά 450 παιδιά. Προτεραιότητα δίνεται σε εκείνα με τα σοβαρότερα οικονομικά προβλήματα.
Eπανεξέταση
Ωστόσο, όπως τονίζει στο «Εθνος» ο Σεβαστιανός Ανδρεάδης, διευθυντής στη Βιβλιοθήκη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και επικεφαλής του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, μέχρι τα Χριστούγεννα γίνεται επανεξέταση και όσα παιδιά δεν προσπαθούν, φεύγουν ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε κάποια άλλα που έχουν ανάγκη. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, τα προβλήματα είναι πολλά. «Υπάρχουν οικογένειες από διάφορες συνοικίες, που δεν έχουν ρεύμα και τηλέφωνο σπίτι τους. Προσπαθούμε να χειριστούμε τα ζητήματα διακριτικά, χωρίς να φέρουμε κανέναν σε δύσκολη θέση», σημειώνει και προσθέτει: «Η καλύτερη επιβράβευση όμως είναι να βλέπεις τα παιδιά να εκτιμούν αυτό που τους προσφέρεται, να προσπαθούν και να αποδίδουν».


Ενδεικτική περίπτωση, η 18χρονη Παναγιώτα Γιαννακοπούλου, η οποία από φέτος είναι φοιτήτρια του Παντείου. Μένει στον Κορυδαλλό και από τη Β' Λυκείου παρακολουθούσε μαθήματα στο κοινωνικό φροντιστήριο. «Αλλαζα τρεις συγκοινωνίες για να φτάσω. Κουράστηκα, αλλά το αποτέλεσμα με δικαίωσε. Δεν είχα άλλη επιλογή. Αν πήγαινα ιδιωτικό φροντιστήριο θα έλειπαν από το σπίτι μου άλλα βασικά αγαθά», λέει η 18χρονη.
Ο Βασίλης Κατέλης τελειώνει φέτος το λύκειο. Προέρχεται από πολύτεκνη οικογένεια και το ιδιωτικό φροντιστήριο, όπως αναφέρει, φάνταζε γι' αυτόν άπιαστο όνειρο. «Δεν υπήρχε καμία ελπίδα να έχω επιπλέον βοήθεια», σημειώνει, προσθέτοντας ότι ο στόχος του είναι να περάσει σε κάποια στρατιωτική σχολή.

Οι καθηγητές, στη συντριπτική τους πλειονότητα, είναι νέοι σε ηλικία. Διδάσκουν χωρίς αμοιβή, αλλά έχοντας ως κίνητρο τη δίψα για μάθηση των παιδιών. Η Χαρά Πολιτάκη διδάσκει εθελοντικά έκθεση στη Β' Λυκείου, επί 4 ώρες την εβδομάδα. «Αυτά τα παιδιά έχουν όρεξη και διάθεση να προχωρήσουν, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Τους δόθηκε η ευκαιρία και την εκτιμούν. Αυτό είναι σπάνιο», προσθέτει.
Ανάλογη άποψη εκφράζει και ο Γιάννης Παναγόπουλος, άνεργος καθηγητής, ο οποίος επίσης διδάσκει εθελοντικά το μάθημα της Ιστορίας σε μαθητές της Γ' Λυκείου.


Ο Β. Κατέλης είναι μαθητής της Γ' Λυκείου. Πηγαίνει στο κοινωνικό φροντιστήριο της Αρχιεπισκοπής και στόχος του είναι να περάσει σε κάποια στρατιωτική σχολή.
ΧΑΡΑ ΠΟΛΙΤΑΚΗ
Η Χ. Πολιτάκη διδάσκει εθελοντικά το μάθημα της Εκθεσης στους μαθητές της Β' Λυκείου. «Η καλύτερη αμοιβή μου είναι η απόδοση των μαθητών μου», αναφέρει.
Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Ο άνεργος καθηγητής Γ. Παναγόπουλος διδάσκει Ιστορία στους μαθητές της Γ' Λυκείου στο κοινωνικό φροντιστήριο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
ΣΕΒ. ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ
Είναι ο συντονιστής του φροντιστηρίου το οποίο ξεκινά τη φετινή σεζόν με ένα εντυπωσιακό ποσοστό επιτυχίας, καθώς το 80% των μαθητών πέρασε στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ
ΦΩΤΟ: ΧΑΡΗΣ ΓΚΙΚΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου