«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Νέες έμμεσες μειώσεις στους μισθούς εκπαιδευτικών

  • Για νέες έμμεσες μειώσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών κάνουν λόγο τα Προοδευτικά Ρεύματα Εκπαιδευτικών.

Για άλλη μια φορά στη μισθοδοσία του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου οι εκπαιδευτικοί διαπίστωσαν νέα μείωση του  μισθού τους, κατά έμμεσο τρόπο, μέσω της αύξησης των ασφαλιστικών κρατήσεων ( κλάδος σύνταξης, ΤΕΑΔΥ, ΤΠΔΥ ).

Από 1/1/2017 οι κρατήσεις για την κύρια σύνταξη  γίνονται πλέον επί του συνόλου των αποδοχών που λαμβάνει ο υπάλληλος και όχι επί των αποδοχών του Οκτωβρίου 2011. Αναλυτικά, η κράτηση για την κύρια σύνταξη που για τον εργαζόμενο αντιστοιχεί σε 6,67% επιβάλλεται πλέον στο σύνολο των αποδοχών όπως αυτές ορίστηκαν από το νέο μισθολόγιο του ν. 4354/2016. Χαμένοι από τις αλλαγές είναι οι υπάλληλοι κατηγοριών πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης, ειδικά όσοι έχουν και αρκετά χρόνια υπηρεσίας. Μειώσεις αποδοχών από 14 έως 25 ευρώ το μήνα  έχουν οι συνάδελφοι με 26 έως 38 χρόνια υπηρεσίας χωρίς επίδομα θέσης. Περικοπές έως 46 ευρώ το μήνα θα έχουν όσοι παίρνουν και επίδομα θέσης. Τους επόμενους μήνες προβλέπεται να αυξηθεί και η εισφορά για το Μετοχικό Ταμείο.
Σύντομα θα προστεθεί και η αύξηση της παρακράτησης φόρου εισοδήματος  που θα είναι αποτέλεσμα της «μείωσης του αφορολόγητου». Η εξέλιξη αυτή θα πλήξει το σύνολο των φορολογούμενων, κυρίως όμως όσους βρίσκονται στα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια, ενώ πολύ πιθανό είναι να πληρώνουν φόρο εισοδήματος ακόμη και οι μισθοί των 500 ευρώ. Το νέο φορολογικό καθεστώς, μάλλον, θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2019, που θα δηλωθούν το 2020, αλλά οι παρακρατήσεις θα γίνονται από τις αρχές του χρόνου ισχύος, δηλαδή η συνολική μείωση των μισθών μας θα είναι περισσότερο από  100 ευρώ.
Συναδέλφισσες , συνάδελφοι
Τα μέτρα λιτότητας χωρίς τέλος της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που εκφράζουν πλήρως την κεντρική κατεύθυνση του Μνημονίου ΙΙΙ , οδηγούν σε αδιέξοδα, μείωση μισθών και συντάξεων, σε περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, σε μισθούς κάτω των 800 ευρώ μεικτά για το 50% των εργαζομένων, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας να είναι ο κανόνας και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας αφήνοντας τον κάθε εργαζόμενο να παλεύει μόνος του στην εργασιακή ζούγκλα, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ΓΣΕΕ,  ενώ εμποδίζουν τις προσπάθειες για ανάκαμψη οδηγώντας ολοένα και  περισσότερους  Έλληνες στην ανεργία, κάτω από τα όρια της φτώχειας συρρικνώνοντας  ακόμη περισσότερο τα κοινωνικά δικαιώματα των Ελλήνων εργαζομένων.
Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της «αριστερής» Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μαζί με την αναξιοπιστία της δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα. Μέσα σε αυτή την συγκυρία η  ευθύνη που έχουν τα συνδικάτα είναι μεγάλη και πρέπει επιτέλους να πρωτοστατήσουν για να εκφραστεί οργανωμένα η απάντηση των εργαζομένων  στα μέτρα που δεν αφήνουν κανέναν μας ανέγγιχτο. Τα  συνδικάτα, περισσότερο αναγκαία από ποτέ στην σύγχρονη ιστορία της χώρας, καλούνται σήμερα να επαναπροσδιορίσουν τις προτεραιότητες τους, τον κοινωνικό τους ρόλο, τις αρχές και τις αξίες  εκείνες που θα τους επιτρέψουν από την µια, να προστατέψουν µε επάρκεια τα συμφέροντα των εργαζόμενων και από την άλλη, να συμβάλλουν καθοριστικά στην ανασυγκρότηση του τόπου. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμβάλλουν ώστε να αποκλειστεί η επιβολή νέων φόρων και η μείωση μισθών, συντάξεων και επιδομάτων».
Προοδευτικά  Ρεύματα Εκπαιδευτικών  Η Ανεξάρτητη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη
 iPaideia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου