«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Χαιρετίζουμε και επικροτούμε τη νέα τροπολογία για τις προσλήψεις αναπληρωτών ΕΑΕ





Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών ΠΕ60.50 Δασκάλων ΠΕ70.50 με Μεταπτυχιακές/Διδακτορικές σπουδές στην Ειδική Αγωγή/Σχολική Ψυχολογία

Χαιρετίζουμε και ΕΠΙΚΡΟΤΟΥΜΕ την νέα τροπολογία που αφορά την πρόσληψη αναπληρωτών ΕΑΕ, η οποία κατατέθηκε προς ψήφιση για τις 29/03/2017. Επιτέλους η νομοθεσία που ισχύει για τους μονίμους συναδέλφους μας θα εφαρμόζεται πλέον και στο σύνολο των αναπληρωτών της ειδικής αγωγής χωρίς διακρίσεις. Οι πίνακες μας μετά από αυτή την Τροπολογία θα διαμορφώνονται με κριτήρια αντίστοιχα με εκείνα που ισχύουν στις μεταθέσεις των μονίμων! Όλοι οι εργαζόμενοι στην ειδική εκπαίδευση αντιμετωπίζονται ισότιμα από την παρούσα ηγεσία του ΥΠΕΘ και όχι ως προϊόντα με ημερομηνία λήξης όπως έπραξε η παρελθούσα ηγεσία το 2014 προς ικανοποίηση συντεχνιών.
ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΛΥΠΟΥΜΑΣΤΕ ΟΙΚΤΡΑ για τον σύλλογο ΣΑΤΕΑ και για την αντισυναδελφική τους στάση , ο οποίος πριν ένα μήνα με πρόσκληση του μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ζητούσε να κινητοποιηθούμε μαζί με ΛΕΥΚΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ για μαζικούς διορισμούς . Πως τους εννοεί αλήθεια τους από κοινού αγώνες όταν επιζητά την εξαφάνιση μας από τους πίνακες αναπληρωτών ΕΑΕ και τον χώρο της ειδικής εκπαίδευσης , θεωρώντας ότι του ανήκει κατά αποκλειστικότητα; ΝΤΡΟΠΗ για τους συναδέλφους του συλλόγου ΣΑΤΕΑ να προσπαθούν να μας μεταχειριστούν με αυτό τον τρόπο και ταυτόχρονα να εκμεταλλεύονται τις απεργίες αυτές προς όφελός τους!
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ την στάση τους απέναντι σε μια δίκαιη τροπολογία, η οποία συντάσσεται με την φιλοσοφία της συνεκπαίδευσης . ΑΠΑΙΤΟΥΝ να προτάσσονται σε ένα πίνακα που τους φιλοξενούσε τα πρώτα χρόνια και τους έδινε δουλειά χωρίς παιδαγωγική Επάρκεια, λόγω έλλειψης μονίμων εξειδικευμένων και δικής μας. Τώρα που «αποκτήσαν» επάρκεια στην ειδική εκπαίδευση επιδεικνύουν υπέρμετρη αλαζονεία και ανθρωποφαγία απέναντι στους συναδέλφους τους; Λυπούμαστε ειλικρινά με τέτοιες συμπεριφορές . Όσο για το βασικό πτυχίο που συνέχεια επικαλούνται τους θυμίζουμε ότι διαθέτουμε κι εμείς βασικό πτυχίο το οποίο μας εκπαιδεύει να διδάσκουμε σε όλα τα παιδιά και το οποίο εξειδικεύσαμε με επιπλέον μεταπτυχιακές σπουδές. Τέλος προτρέπουμε τους συναδέλφους ΣΑΤΕΑ αλλά και όλους όσους επιζητούν τον επιστημονικό και επαγγελματικό Αφανισμό μας, με το επιχείρημα του βασικού πτυχίου ως μοναδική κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων, να κοιτάξουν την κατάταξη σε κοινό πίνακα με ενιαία μοριοδότηση, των αναπληρωτών καθηγητών πληροφορικής ή των λογοθεραπευτών οι οποίοι διαθέτουν διαφορετικά τυπικά προσόντα, όπως μεταπτυχιακό, σεμινάριο, βασικό πτυχίο ΤΕΙ, βασικό πτυχίο ΑΕΙ.
Επίσης λυπούμαστε οικτρά για την ΔΟΕ και με την στάση ορισμένων συνδικαλιστικών παρατάξεων που την παραπάνω συμπεριφορά την συντηρούν στο όνομα της ψηφοθηρίας! Πως επιλεκτικά αγνοούν το ότι η επικείμενη τροπολογία είναι συνέχεια του νόμου που ψηφίστηκε πέρυσι και ας μας πουν αν θέλουν ή αν δεν θέλουν τελικά να εφαρμόζεται η νομοθεσία; Επίσης πώς το επίσημο συνδικαλιστικό μας όργανο που υποτίθεται πως εκπροσωπεί όλους τους εκπαιδευτικούς και δεν στρέφεται κατά μελών του όπως κάνει αυτή τη στιγμή κατά των αναπληρωτών με εξειδίκευση στην ΕΑΕ δασκάλων ΠΕ70.50, νηπιαγωγών ΠΕ60.50 αλλά και των 3000 και πλέον μονίμων δασκάλων ΠΕ70 & νηπιαγωγών ΠΕ60 ΕΑΕ , τον ίδιο τους τον κλάδο, που εργάζονται στην ειδική αγωγή;
Καλό είναι να μην παρασύρονται από κραυγές μεμονωμένων συλλόγων αλλά να συμβουλεύονται και τη νομική εκπρόσωπο της ΔΟΕ πριν βγάλουν ανακοινώσεις εν βρασμώ ψυχής καθώς θα τους εξηγούσε πως αυτό που συμβαίνει με την επικείμενη τροπολογία είναι νόμιμο, αναγκαίο και απαραίτητο μετά τα όσα ψηφίστηκαν πέρυσι. Με ανακοινώσεις όπως αυτή που έβγαλαν τώρα απλά εκτίθενται και εκδηλώνουν την άγνοια τους σε σοβαρά ζητήματα απόδειξη αυτού είναι πριν χρόνια η ίδια η θέση της ΔΟΕ αλλά και η θέση της ίδιας παράταξης που ισχυριζόταν τα εξής : «Στο νόμο 3194/03 θεσμοθετείται η απαξίωση του πτυχίου του μετεκπαιδευόμενου ή κατόχου μεταπτυχιακού τίτλου στην Ειδική Αγωγή εκπαιδευτικού, καθώς και εκείνου που έχει προϋπηρεσία σ' αυτήν, προς όφελος πτυχιούχων άσχετων τμημάτων - π.χ. Πανεπιστημίου Μακεδονίας Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής - στους οποίους δίνεται η δυνατότητα από τον ίδιο νόμο να εργαστούν και ως Νοσηλευτές, ή και κατόχων μεταπτυχιακών στην Ειδική Αγωγή, των οποίων το κύριο πτυχίο τους είναι άσχετο με το λειτούργημα του εκπ/κού Προτείνουμε, για το άρθρο 2 παρ. 7 εδ. (δ) του Ν.3194/03, να τροποποιηθεί ως εξής:
αα) Τίτλο διετούς Πανεπιστημιακής μετεκπαίδευσης στην Ειδική Αγωγή ή Πτυχίο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου της ημεδαπής (ή αναγνωρισμένο και ισότιμο τίτλο της Αλλοδαπής) ή τίτλο Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ειδική Αγωγή .
ββ) Πτυχίο πανεπιστημίου της ημεδαπής ή αναγνωρισμένο και ισότιμο τίτλο πανεπιστημίου της αλλοδαπής, και μεταπτυχιακές σπουδές με εξειδίκευση σε μια κατηγορία ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών.
Γγ) Πτυχίο πανεπιστημίου της ημεδαπής ή αναγνωρισμένο και ισότιμο τίτλο πανεπιστημίου της αλλοδαπής και σεμινάριο εξειδίκευσης ή επιμόρφωσης στην Ειδική Αγωγή τουλάχιστον ετήσιας διάρκειας, που πραγματοποιήθηκαν από πανεπιστήμιο της ημεδαπής και πενταετή θητεία σε Σ.Μ.Ε.Α» ( https://l.facebook.com/). Άραγε γιατί άλλαξαν άρδην οι θέσεις; Διαβάζοντας τα παραπάνω η απάντηση θεωρούμε ότι είναι ξεκάθαρη.
Μία σύντομη ιστορική ανάδρομή
Ο σύλλογός Αναπληρωτών Νηπιαγωγών Δασκάλων με Μεταπτυχιακές/Διδακτορικές σπουδές στην Ειδική Αγωγή/Σχολική Ψυχολογία. ΣΑΝΔ ΜΕΑ ιδρύθηκε το 2014 διότι προέκυψε η ανάγκη να υπερασπιστούμε τη φιλοσοφία της ειδικής εκπαίδευσής ως αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής εκπαίδευσής καθώς και τα κεκτημένα επαγγελματικά δικαιώματά μας στην Ειδική Αγωγή , τα οποία δεν ήταν διαφορετικά από εκείνα των μονίμων συνάδελφων μας που εδώ και δεκαετίες θεμελίωσαν την ειδική εκπαίδευση στην Ελλάδα και συνεχίζουν να την στηρίζουν. Λόγω έλλειψης των μονίμων δάσκαλων ΠΕ70 και νηπιαγωγών ΠΕ60, με εξειδίκευση στην ΕΑΕ από τα διδασκαλεία, με μεταπτυχιακές – διδακτορικές σπουδές κ.ο.κ. τα κενά καλύπτονταν από αναπληρωτές δασκάλους ΠΕ70.50 και νηπιαγωγούς ΠΕ60.50 οι οποίοι είχαν εξειδικευτεί μεσώ μεταπτυχιακών / διδακτορικών σπουδών στην Ειδική Αγωγή/ Σχολική Ψυχολογία . Βάσει της νομοθεσίας 3699/2008 οι εν λόγω εκπαιδευτικοί αναγνωρίζονταν ως οι μόνοι με επαρκή προσόντα και κατατάσσονταν στον πίνακα αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής.
Στη συνέχεια και λόγω έλλειψης των ΠΕ70.50 & ΠΕ60.50 με μεταπτυχιακά , ακολουθούσαν οι απόφοιτοι του τμήματος Ειδικής Αγωγής Βόλου και Μακεδονίας χωρίς να έχουν παιδαγωγική επάρκεια ,οι οποίοι για πρώτη φορά αναγνωρίστηκαν ως κλάδος ΠΕ71 & ΠΕ61 με το νόμο 3699/2008 κατοχυρώνοντας έτσι το δικαίωμα διδασκαλίας στην ειδική αγωγή , αλλά όχι στην γενική . (Κι εδώ διερωτάται κανείς γιατί άργησαν τόσο πολύ να αναγνωριστούν ως κλάδος ενώ δούλευαν αρκετά χρόνια; Και γιατί δεν αναγνωρίστηκαν ως κλάδος με την ίδρυση των τμημάτων τους εφόσον προορίζονταν για εκπαιδευτικοί ειδικής εκπαίδευσης;).Στην συνέχεια ακολουθούσαν οι αναπληρωτές δάσκαλοι ΠΕ70.50 και οι νηπιαγωγοί ΠΕ60.50 με σεμινάρια 400 ωρών, ή προϋπηρεσία Ε.Α ανώτερη των 10 μηνών.
Το 2011 το αρ. 56 ν.3966/11 κ μετατράπηκαν εαε εν μία νυκτί όλες οι οργανικές θέσεις των μονίμων δασκάλων ΠΕ70 ΕΑΕ και νηπιαγωγών ΠΕ60 ΕΑΕ από ΠΕ70 και ΠΕ60 σε ΠΕ71 και ΠΕ61 αντίστοιχα. Κατά συνέπεια 2.500 μόνιμοι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί εκδιώχθηκαν από τις οργανικές τους θέσεις και βρέθηκαν φιλοξενούμενοι μέσα στο ίδιο τους στο σπίτι!
Το 2014 η υπουργική απόφαση του Α. Λοβέρδου με αριθ. 128005/Δ2/08-08-2014(ΦΕΚ 2217/23.08.2014 Τ.Β’), για πρώτη φορά το σχολικό έτος 2014-2015 δεν εφάρμοσε τα επί σειράς ετών ισχύοντα κοινά με τα κριτήρια για τις υπηρεσιακές μεταβολές των μονίμων (νόμος 3699/2008), προβλεπόμενα κριτήρια για την πρόσληψη των αναπληρωτών ειδικής αγωγής. Με αυτό τον τρόπο οι αναπληρωτές ΠΕ70.50 και ΠΕ60.50 με εξειδίκευση στην ΕΑΕ και πολυετή εργασιακή εμπειρία εκδιώχθηκαν από την ειδική εκπαίδευση σχεδόν παράνομα , (εφόσον οι υπουργικές αποφάσεις συμπληρώνουν τους νόμους και δεν τους αλλάζουν),ύστερα από την πρόταξη στους πίνακες αναπληρωτών ΕΑΕ των αποφοίτων τμημάτων ειδικής αγωγής του κλάδου ΠΕ71 & ΠΕ61 κάτι που ισχύει έως σήμερα.
Ο σύλλογός μας έχει κινηθεί νομικά εναντίον της υπουργικής απόφασης και είμαστε σε αναμονή του δικαστηρίου.
Το καλοκαίρι του 2014 ο υπό σύσταση ακόμα σύλλογός μας παρευρέθη στη διαβούλευση του Σύριζα για την Ειδική Αγωγή και υπερασπίστηκε την δίκαιη κατάταξη στον πίνακα αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής χωρίς καμία πρόταξη αλλά βάσει προϋπηρεσίας και μορίων.
Ο σύλλογος μας αγωνίστηκε και συνεχίζει να αγωνίζεται μέχρι τώρα για το μη διαχωρισμό της προϋπηρεσίας από την Ειδική στην Γενική Αγωγή και ήταν δυναμικά παρών στην 83η & 84η Γενική Συνέλευση στη ΔΟΕ και στην τοποθέτηση της τελευταίας υπέρ του μη διαχωρισμού της προϋπηρεσίας και της συνέχειας της Ειδικής Αγωγής ως αναπόσπαστο κομμάτι της Γενικής.
Υπερασπίστηκε την επιστροφή των οργανικών θέσεων στους μονίμους συναδέλφους μας ,τις οποίες έχασαν άδικα και με χαρά είδαμε το φθινόπωρο στην τροπολογία 4415/2016 για την ΕΑΕ που ψηφίστηκε, να αποκαθίσταται η αδικία.
Για το Δ.Σ.
Η πρόεδρος Αικατερίνη Γόντικα
Η γραμματέας Ζ. Βαλλιάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου