«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ: Δείτε τα 10 μεγαλύτερα γήπεδα στον κόσμο! (ΦΩΤΟ)


cache_846x3000_Analog_medium_44232_932016
Εντυπωσιάζουν! Αυτά είναι τα μεγαλύτερα γήπεδα στον κόσμο! Δείτε τα χαρακτηριστικά τους…

10.Γουέμπλεϊ
Χωρητικότητα: 90.000

Ένα από τα πιο δημοφιλή στάδια στον πλανήτη. Μετά την ανακατασκευή του έχει χωρητικότητα 90.000 θεατών, και αποτελεί την έδρα της εθνικής Αγγλίας. Για την ανακατασκευή του (η αρχική δομή κατεδαφίστηκε το 2003) δαπανήθηκαν 800 εκατ. δολάρια, ποσό που το καθιστά ως το πιο δαπανηρό στον κόσμο. Χαρακτηριστικό του σταδίου είναι η αψίδα, η οποία μετρά 134 μέτρα σε ύψος και έχει μια έκταση 137 μέτρων.

9. Εθνικό Στάδιο Πεκίνου: Η φωλιά του Πουλιού
Χωρητικότητα 91.000.

Το Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου, γνωστό επίσης και ως Εθνικό Στάδιο ή Φωλιά Πουλιού λόγω της αρχιτεκτονικής του, είναι στάδιο που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2008 για το Ολυμπιακό Πάρκο (Ολυμπιακό Πράσινο) στο Πεκίνο της Κίνας. Το στάδιο φιλοξένησε τα βασικά αθλήματα στίβου για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2008, καθώς επίσης και τις τελετές έναρξης και λήξης. Βρίσκεται ανατολικά του Εθνικού Κέντρου Υγρού Στίβου του Πεκίνου. Αποκλείεται να πιστέψουμε ότι οι Κινέζοι δεν έφτιαξαν 1.000 περισσότερες θέσεις απλά για να μην πειράξουν και λίγο τους Εγγλέζους.

8. The Rose Bowl
Χωρητικότητα: 92.542

Βρίσκεται στην Πασαντίνα (Καλιφόρνια/Λος Άντζελες) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής με 92.542 θέσεις. Έχει φιλοξενήσει τον τελικό του Mundial 1994, πέντε Super Bowls, ενώ χρησιμοποιήθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1932 και του 1984.
7. Σόκερ Σίτι
Χωρητικότητα: 94.700

Η έδρα των Κάιζερ και της Εθνικής Νοτίου Αφρικής είναι το μεγαλύτερο γήπεδο της ηπείρου. Φιλοξένησε τον τελικό του Μουντιάλ 2010, ενώ εκεί έγινε η ιστορική ομιλία του Νέλσον Μαντέλα όταν αποφυλακίστηκε το1990.
6. Μαρακανά
Χωρητικότητα: 98.000

Χτισμένο στα τέλη της δεκαετίας του ’40, έφερε αρχικά την επίσημη ονομασία Δημοτικό Στάδιο (Estádio Municipal), ενώ από το 1964 ονομάζεται Στάδιο δημοσιογράφου Μάριο Φίλιο (Estádio Jornalista Mário Filho), προς τιμήν του δημοσιογράφου που είχε πρωτοστατήσει στην ανέγερσή του. Είναι όμως παγκοσμίως γνωστό απλά ως Μαρακανά από τον ποταμό που ρέει στην περιοχή. Αυτός με τη σειρά του είχε λάβει την ονομασία του από ένα είδος παπαγάλου.
Mαζί με το Γουέμπλεϊ του Λονδίνου, θεωρείται γήπεδο – φετίχ για τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους. Επίσης για πολύ καιρό ήταν το μεγαλύτερο στάδιο του κόσμου, τίτλος που χάθηκε όχι επειδή κτίστηκε αλλού κάποιο μεγαλύτερο, αλλά γιατί η χωρητικότητά του μειωνόταν κάθε φορά που εισάγονταν αυστηρότεροι κανονισμοί ασφαλείας.
5. Καμπ Νόου
Χωρητικότητα: 98.772

Το γήπεδο της Μπαρσελόνα κατασκευάστηκε το 1957 και είναι το μεγαλύτερο γήπεδο στην Ευρώπη. «Καμπ Νου» είναι στην πραγματικότητα το ψευδώνυμο του σταδίου. Το επίσημο όνομα του ήταν «Εστάδι ντελ Μπαρτσελόνα». Ανακαινίστηκε το 1980 με κεφάλαια που προήλθαν από χιλιάδες υποστηρικτές της ομάδας, οι οποίοι κατέβαλαν δωρεά για να έχουν το όνομά τους αναγραμμένο στα τούβλα.
4. Εστάδιο Αστέκα
Χωρητικότητα: 106.064

Πρόκειται για το πρώτο στάδιο στον κόσμο που έχει φιλοξενήσει δύο τελικούς Mundial, αυτόν του 1970 και αυτόν του 1986. Κατασκευάστηκε το 1966, ώστε να καλύψει τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 1968. Είναι το γήπεδο στο οποίο ο Μαραντόνα χρησιμοποίησε το περίφημο «χέρι του Θεού» για να σκοράρει κόντρα στους Άγγλους. Εκεί έγινε και το «ματς του αιώνα», η νίκη δηλαδή της Ιταλίας επί της Δυτικής Γερμανίας με 4-3 στην παράταση στον ημιτελικό του Mundial 1970.
3. Σολτ Λέικ Στέιντιουμ
Χωρητικότητα: 120.000

Μπορεί η Ινδία να μη φημίζεται για το επίπεδο του ποδοσφαίρου της, αν όμως θελήσει ποτέ να το καλλιεργήσει, τότε αυτό το γήπεδο-στολίδι θα είναι μια πανίσχυρη έδρα. Αυτό το γήπεδο φιλοξενεί τρεις από τις σημαντικότερες ομάδες του ινδικού ποδοσφαίρου: Τις Μοχούν Μπαγκάν, Ιστ Μπένγκαλ και Μοχαμεντάν. Επίσης, το Σολτ Λέικ ήταν το γήπεδο στο οποίο αγωνίστηκε για τελευταία φορά ο Όλιβερ Καν, σε ένα φιλικό παιχνίδι της Μπάγερν Μονάχου με την Μοχούν Μπαγκάν, της οποίας επικράτησε με 3-0.
2.Ρουνγκράντο Μέι Φερστ Στέιντιουμ
Χωρητικότητα:150.000

Με 60 μέτρα ύψος και 150.000 θέσεις είναι το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γήπεδο στον πλανήτη. Βρίσκεται στην Πιόνγιαν της Βόρειας Κορέας και έκανε εγκαίνια την 1η Μαΐου του 1989. Είναι γνωστό και ως «May Day Stadium». Το στάδιο χρησιμοποιείται, εκτός από ποδοσφαιρικούς αγώνες, και για τις γυμναστικές επιδείξεις Αριράνγκ, που είναι πολύ δημοφιλείς στη χώρα. Στα τέλη της δεκαετίας του’90, ορισμένοι στρατηγοί κατηγορήθηκαν για απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ιλ. Η τιμωρία τους; Κάηκαν ζωντανοί μέσα στο Μέι Ντέι.
1.Στράχοβ
Χωρητικότητα: 220.000

Το μεγαλύτερο στάδιο που υπήρξε ποτέ βρίσκεται στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Πράγα, το γιγάντιο τσιμεντένιο γήπεδο της Τσεχοσλοβακίας. Το Στράχοβ έχει ζωή από το 1926, όταν μετά τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο κατασκευάστηκε για να γίνονται εκεί γυμναστικές επιδείξεις από το κίνημα των Σοκόλ. Μετά την εγκαθίδρυση του κομμουνισμού στη χώρα, το τσιμεντένιο τέρας δεν πήγε χαμένο, ούτε και οι αγώνες επίδειξης. Όλα τα καθεστώτα άλλωστε λατρεύουν τέτοιου είδους θεάματα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το στάδιο με τις μετέπειτα προσθήκες σε εξέδρες χωρούσε 220.000 θεατές (κατά άλλους 250.000) και αν αναρωτιέστε, ναι γέμιζε πολλές φορές. Επί κομμουνισμού έγιναν μερικές από τις πιο θεαματικές επιδείξεις όλων των εποχών, οι λεγόμενες Σπαρτακιάδες για να γιορτάζεται η απελευθέρωση της Πράγας, με τους αθλητές να φτάνουν μέχρι και τις 700.000 από ολόκληρη τη χώρα το 1960. Όπως είναι αναμενόμενο η συμμετοχή μαθητών και στρατιωτών ήταν υποχρεωτική για να δυναμώσει το φρόνημα του λαού και οι αγώνες γίνονταν κάθε πέντε χρόνια (αν και δεν έγιναν κατά την Άνοιξη της Πράγας και τη βελούδινη επανάσταση).  Οι εικόνες ήταν αν μη τι άλλο εντυπωσιακές (όσο και τρομακτικές), λες και βλέπεις κάποια χολιγουντιανή υπερπαραγωγή των 70s με άπειρους κομπάρσους. Μετά το 1990 και την πτώση του καθεστώτος, το στάδιο χρησιμοποιήθηκε κυρίως για συναυλίες με ονόματα όπως οι Ρόλινγκ Στόουνς, οι Μπον Τζόβι και οι U2, αν και προσωπικά θα προτιμούσα αυτή του 2001 με AC/DC και Rammstein.
Πηγές: sport24.gr, sombrero.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου