«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Τμήμα Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας -Καστοριά:Ημερίδα με αντικείμενο την Πυρηνική Τεχνολογία, τα οφέλη και τις επιπτώσεις της


fukushimaΤο τμήμα Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Φυσικής του Τ.Ε.Ι. Πειραιά και με αφορμή την δυσάρεστη επέτειο συμπλήρωσης δύο ετών από το πυρηνικό ατύχημα που συνέβη στην Fukushima Daiichi της Ιαπωνίας στις 11 Μαρτίου του 2011
, ανακοινώνει ότι θα προχωρήσει στην πραγματοποίηση ημερίδας με αντικείμενο την Πυρηνική Τεχνολογία, τα οφέλη και τις επιπτώσεις της στα μέσα του προσεχούς Απρίλη.
Θυμίζουμε ότι την 10/3/2011 σε συνεργασία με το Ε.Κ.Φ.Ε. Καστοριάς πραγματοποιήθηκε ανάλογη εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Παραρτήματος Καστοριάς, με θέμα την «Πυρηνική Ενέργεια. Ραδιενέργεια και Ακτινοβολίες». Πληροφορίες της ημερίδας αυτής μπορείτε να βρείτε στη σελίδα  kastoria.teikoz.gr/~sinatkas/NuclearTech.
Επιθυμία και στόχος μας είναι η καθιέρωση ετήσιας σχετικής εκδήλωσης που θα θυμίζει τους κινδύνους και θα ενημερώνει επιστημονικά για τις  επιπτώσεις αλλά και τις ωφέλειες της πυρηνικής τεχνολογίας. Λόγω της αναστάτωσης που υπάρχει την περίοδο αυτή στο παράρτημα, εξαιτίας του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ», η φετινή εκδήλωση αναβάλλεται για τα μέσα Απριλίου.
Η εκδήλωση αποσκοπεί στην ενημέρωση του κοινού, για θέματα πυρηνικής τεχνολογίας, ραδιενέργειας και ακτινοβολιών. Έρευνες στη χώρα μας και διεθνώς, δείχνουν ότι οι περισσότεροι δεν είναι έγκυρα ενημερωμένοι και είναι μεγάλες οι προκαταλήψεις και οι παρεξηγήσεις.
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τα δύο τμήματα των Τ.Ε.Ι., έδειξε για παράδειγμα ότι δεν είναι γνωστό πως τα πυρηνικά εργοστάσια εκπέμπουν πολύ λιγότερους ρύπους στην ατμόσφαιρα από ότι τα θερμοηλεκτρικά και ότι η Γαλλία το 70% της ηλεκτρικής ενέργειάς της το παράγει με πυρηνικά εργοστάσια. Επίσης το 60% των πολιτών δε γνωρίζει ότι στο σπινθηρογράφημα χορηγείται μικρή δόση ραδιενεργού στοιχείου, ενώ η ακτινογραφία δεν προκαλεί ραδιενεργή μόλυνση. Η έρευνα ανέδειξε επίσης ότι μεγάλο μέρος πολιτών, εκδήλωσε ενδιαφέρον για σχετικές ενημερωτικές διαλέξεις.
Στην ημερίδα θα μιλήσουν επιστήμονες και επαγγελματίες και ο καθένας θα επιδιώξει να ξεκαθαρίσει από τη σκοπιά του τα θέματα. Ως λύση θα παρουσιασθούν άλλες πηγές ενέργειας και θα αντιπαρατεθούν στην πυρηνική τεχνολογία. Θα παρουσιασθούν επίσης εφαρμογές της πυρηνικής τεχνολογίας σε βιομηχανικούς, ιατρικούς και γεωπονικούς τομείς.

Πηγή:kozan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου