«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Αύξηση των φοιτητών που σπουδάζουν εκτός Ελλάδας



Τα κολέγια θέλουν να αναβαθμίσουν τις συνεργασίες τους
 
Του Αποστολου Λακασα
 
Νέες συνεργασίες με ΑΕΙ από την Ευρώπη αναζητούν τα ελληνικά ιδιωτικά κολέγια. Τρία χρόνια μετά την ψήφιση από την ελληνική Βουλή του νόμου για την αδειοδότησή τους, οι ιδιοκτήτες κολεγίων θεωρούν ότι πρέπει να κάνουν ένα ποιοτικό άλμα. Ετσι, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά έως και το 25% των ελληνικών κολεγίων (περί τα 40 έχουν άδεια λειτουργίας) μπορεί να αλλάξει το ΑΕΙ (κυρίως από τη Βρετανία) με το οποίο συνεργάζεται ως παράρτημά του στην Ελλάδα.
 
Ειδικότερα, η διεθνής αγορά τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καταγράφει αλματώδη ανάπτυξη, λόγω της διεθνοποίησης των οικονομιών και της αναζήτησης στελεχών υψηλού επιπέδου, κυρίως από τις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως καταδείχθηκε και από το συνέδριο που οργανώθηκε χθες από το Βρετανικό Συμβούλιο στην Ελλάδα. Ενδεικτικά, σύμφωνα με την έκθεση Education at Glance για το 2012, από το 2000 έως το 2010 ο αριθμός των φοιτητών που σπούδαζαν μακριά από τη χώρα τους αυξήθηκε κατά 99%. Σε απόλυτους αριθμούς από τα 2,1 εκατ. φοιτητές το 2000, ο αριθμός έφθασε τα 4,1 εκατ. το 2010. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη (υπερδιπλάσια) αύξηση της μετανάστευσης φοιτητών τους προς τρίτες χώρες είναι οι Βραζιλία, Χιλή, Εσθονία, Ισλανδία, Ινδονησία, Κορέα, Σαουδική Αραβία. Από την άλλη, ως προς τους «εισαγωγείς» φοιτητών, οι ΗΠΑ με μερίδιο 16,6% βρίσκονται στην πρώτη θέση και ακολουθούν οι Βρετανία (13%), Αυστραλία (6,6%), Γερμανία (6,4%) και Γαλλία (6,3%). «Τα τελευταία χρόνια ενισχύεται η τάση για συνεργασίες μεταξύ των πανεπιστημίων διαφορετικών χωρών, με στόχο την οργάνωση πιστοποιημένων προγραμμάτων σπουδών που θα υπηρετούν την ανάγκη για εκπαίδευση στοχευμένη στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας» ανέφερε, μιλώντας στο συνέδριο, ο κ. Πο Τακ Τσέουνγκ, αξιωματούχος από το Χονγκ Κονγκ, που προσελκύει φοιτητές από γειτονικές χώρες.
 
Στην Ελλάδα, βέβαια, παρότι εδώ και μια 20ετία έχουν εγκατασταθεί κολέγια - ευρωπαϊκά παραρτήματα, η φυγή φοιτητών στο εξωτερικό παραμένει μεγάλη. Με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ, 22.000 Ελληνες σπούδαζαν στο εξωτερικό. Οι περισσότεροι επιλέγουν τα βρετανικά ΑΕΙ (36,1%) και ακολουθούν τα γερμανικά (15,8%), τα ιταλικά (9,2%), τα γαλλικά (5%) και των ΗΠΑ (4,8%). Στον αντίποδα, τα ελληνικά ΑΕΙ προσελκύουν φοιτητές από γειτονικές χώρες (78,7%). Στο πλαίσιο αυτό, τα ελληνικά κολέγια σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν Ελληνες αλλά και φοιτητές από τρίτες χώρες αναζητούν συνεργασίες με ευρωπαϊκά ΑΕΙ υψηλά στις διεθνείς λίστες αξιολόγησης. Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε στην «Κ» ο εκ Θεσσαλονίκης γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων κ. Γιάννης Βερβερίδης, τα κολέγια της πόλης -με στήριξη της δημοτικής αρχής- έχουν σημαντικό αριθμό φοιτητών από Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Σκόπια. Επίσης, έχουν αναπτύξει συνεργασίες με ΑΕΙ σε γειτονικές χώρες (Σερβία, Ρουμανία, Τουρκία)
 
Αναδημοσίευση από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου