«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Ψήφισμα της A ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης






Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Θεσ/νίκης                                                      Θεσ/νίκη  28/3/13
Π. Κορομηλά 51. τκ: 54622                                            Προς : Δ/νσεις
Τηλ.-τηλ/τυπία: 2310-240698                                      Σχολεία http://aelmethe.blogspot.com                                              Περιφέρεια
Ψήφισμα της A ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
O N.4093/12 και οι τροποποιήσεις που επέφερε σε αυτόν ο Ν.4111/13 συνιστούν ατόπημα του κράτους δικαίου. Σύμφωνα με την παραπάνω νομολογία, η παραπομπή σε δίκη δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών, ακόμα και για πλημμέλημα, καθώς και η παραπομπή τους για πειθαρχικό παράπτωμα, αυτοδίκαια συνεπάγονται αργία (παύση από τα καθήκοντά τους, 70% μείωση του μισθού τους) χωρίς να έχει αποφανθεί η δικαιοσύνη. Οι προβλέψεις αυτές ισχύουν γενικά για όλες τις περιπτώσεις παραπομπών χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η βαρύτητα της πράξης.
Το γεγονός ότι ο συντάκτης του νόμου αυτού είναι συνταγματολόγος καθηγητής αποδεικνύει ότι ο νόμος έχει συγκεκριμένες στοχεύσεις. Αφενός τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που προβλέπονται στη δανειακή σύμβαση που υπέγραψαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης με την τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) και αφετέρου τον εκφοβισμό των δημοσίων υπαλλήλων ώστε να κάνουν τη δουλειά του συστήματος, να μη διεκδικούν, να μη συμμετέχουν στους αγώνες.
Ο Ν.4093/12 κατά παράβαση του Συντάγματος και διεθνών Συνθηκών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καταργεί το τεκμήριο της αθωότητας, παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας και δυσχεραίνει τη θέση όσων πραγματικά προσπαθούν να προστατεύσουν το δημόσιο συμφέρον από τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Το πρόβλημα είναι ήδη υπαρκτό: Καθηγητές ΑΕΙ, διοικητικοί υπάλληλοι, γιατροί νοσοκομείων, καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, υπάλληλοι στους Ο.Τ.Α. αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της διαγραφής του τεκμηρίου της αθωότητας για ποικίλους λόγους που περιλαμβάνουν και την έκφραση πολιτικών διαφωνιών.  Δεν πρέπει να ξεχνάμε και ότι αυτός ο ίδιος συγκεκριμένος νόμος καταδίκασε ήδη σε εκδίωξη υπαλλήλους των ΑΕΙ, με την «κατηγορία» ότι ήταν ΙΔΑΧ/ΔΕ.
Το Δ.Σ. της A ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης δηλώνει αλληλέγγυο σε όλες και όλους τους συναδέλφους που υφίστανται τις συνέπειες του Ν.4093/12 και στον Αντιπρύτανη του ΑΠΘ, οι οποίοι κινδυνεύουν με αργία και παύση από τα καθήκοντά τους πριν τους δοθεί το αυτονόητο δικαίωμα να υπερασπιστούν στη δικαιοσύνη την προσωπική τους αξιοπρέπεια. Πρόκειται για μια πρωτοφανή σε μια δημοκρατία κατάργηση του τεκμηρίου (δικαιώματος υπεράσπισης) της αθωότητας και του δικαιώματος υπεράσπισης της αξιοπρέπειας του ατόμου και μάλιστα χωρίς καν να έχει  προηγηθεί η νόμιμη δικαστική διαδικασία και καταδικαστική απόφαση.
Χωρίς να μπαίνουμε στην ουσία των υποθέσεων (αυτό είναι αρμοδιότητα της δικαιοσύνης) απαιτούμε την απόσυρση του συγκεκριμένου νόμου.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο Πρόεδρος                                                          O Γ. Γραμματέας  
Αγγαθαγγέλου Νίκος                                            Μήτσος Παναγιώτης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου