Ένα νοσταλγικό ταξίδι στην Πτολεμαΐδα, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, ένα λεύκωμα «ζωντανή ιστορία» της περιοχής
Σημαντικές πτυχές της ιστορίας της Εορδαίας ξεδιπλώθηκαν προχτές το πρωί της Κυριακής, στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο του μουσικού σχολείου Πτολεμαΐδας, μέσα από τον τοπικό Τύπο της περιοχής, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Κοσμά Πουγαρίδη «Τοπικός Τύπος – Εκδόσεις στην Εορδαία μετά την απελευθέρωση του 1912».
Πρόκειται για ένα λεύκωμα το οποίο περιλαμβάνει συνολικά 105 εφημερίδες και έντυπα, που εκδόθηκαν τον τελευταίο αιώνα στην Εορδαία, η έκδοση του οποίου έγινε με αφορμή τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Πτολεμαΐδας. Την παρουσίαση έκαναν ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης, ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Μιχάλης Πιτένης και ο ίδιος ο εκδότης του εκδοτικού συγκροτήματος «Πτολεμαίος και Εορδαϊκός Παλμός» Κοσμάς Πουγαρίδης, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο νέος εκδότης των εφημερίδων Αντώνης Πουγαρίδης. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητος, η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής και ο βουλευτής Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας Μιχάλης Παπαδόπουλος, οι οποίοι έκαναν λόγο για «ένα σημαντικό πόνημα - ζωντανή ιστορία της Εορδαίας», ενώ αναφερόμενοι στο συγγραφέα, μίλησαν για «υπόδειγμα δημοσιογράφου και εκδότη». Δεν παρέλειψαν να μιλήσουν για «τη στάση ζωής» του Κοσμά Πουγαρίδη στον εκδοτικό χώρο και για «τη μεγάλη του προσφορά στην περιοχή», καθώς διακονεί τη δημοσιογραφία και την εκδοτική δραστηριότητα επί 35 χρόνια.
Ο ίδιος ο συγγραφέας υπογράμμισε ότι χρειάστηκε μία έρευνα ετών, για τη συγκέντρωση όλων των εντύπων της περιοχής, που περιέχονται στο λεύκωμα και ανέρχονται συνολικά στα 105. Κυρίως όμως η συγγραφή του λευκώματος στηρίχτηκε στο πλούσιο αρχειακό υλικό που διαθέτει το εκδοτικό του συγκρότημα με περίπου 70 τίτλους εφημερίδων και εντύπων της ευρύτερης περιοχής της Εορδαίας, 200 μεγάλους τόμους και περί τις 10.000 φωτογραφίες. Αυτό το ανεκτίμητης αξίας αρχείο, όπως ανακοίνωσε ο Κ. Πουγαρίδης, πρόκειται να το δωρίσει σε ένα νομικό πρόσωπο καταγραφής της ιστορίας που πρέπει να δημιουργηθεί, ώστε να διαφυλαχτεί και να εμπλουτισθεί.
Μιλώντας στην εκδήλωση ο Κ. Πουγαρίδης, σημείωσε ότι «παραδίδω σήμερα τον καρπό μιας επίπονης έρευνας για τον Τύπο της Εορδαίας από την απελευθέρωσή της και εντεύθεν», διευκρινίζοντας ότι η ιδέα της έρευνας για τον τοπικό Τύπο, ήρθε μετά από πρόταση που του έγινε από τη δημοτική αρχή, προκειμένου να πραγματοποιήσει μία σχετική ομιλία, σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Πτολεμαΐδας. Είπε πως ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση – πρόκληση, καθώς «θεωρώ ότι επιτέλους πρέπει να γίνει καταγραφή και τεκμηρίωση σε έναν τομέα που συνετέλεσε στη διαδρομή της πόλης και της επαρχίας μετά την απελευθέρωση». Η έρευνα του συγγραφέα έδειξε ότι στη διαδρομή αυτή υπήρξε πανσπερμία εντύπων, που ίσως πολύ δεν γνωρίζουν και ήταν ευκαιρία να συγκεντρωθούν, να καταγραφούν και να εκτεθούν στο ευρύ κοινό.
Στη συνέχεια της παρουσίασης ο συγγραφέας, τόνισε: «Θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου αναδιφητή, αφού από την πρώτη στιγμή της ενασχόλησής μου με τον Τύπο, αρχειοθετούσα δικές μου εκδόσεις και εκδόσεις άλλων, διασώζοντας πολλά έντυπα, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση κάθε ερευνητή. Πιστεύω ότι η ενασχόληση με τον Τύπο δεν έχει απλά βιοποριστικά χαρακτηριστικά. Ο λειτουργός του Τύπου, οφείλει να γράφει, να καταγράφει, να διασώζει.
Έτσι με τη διερεύνηση του πλούσιου αρχείου μου και τη βοήθεια ορισμένων 'εραστών' του τοπικού Τύπου υπάρχουν κι' αυτοί – κατέστη δυνατόν να δημιουργήσω ένα πόνημα, χρήσιμο πιστεύω σε κάθε ερευνητή. Παράλληλα συμπληρώνω έναν τομέα, στην ιστορική καταγραφή που προβαίνει ο δήμος Εορδαίας, καταγράφοντας την ιστορία του τόπου μας». Ολοκληρώνοντας την ομιλία του μέσα σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης, ο Κ. Πουγαρίδης, υπογράμμισε:
«Με την πεποίθηση ότι ως εκδότης και αναδιφητής έπραξα το καθήκον μου στην προσπάθεια του δήμου για την καταγραφή της τοπικής ιστορίας παραδίδω το πόνημα, σε κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να κάνει ένα νοσταλγικό ταξίδι, από την ίδρυση της Πτολεμαΐδας μέχρι σήμερα, μέσα από τις στήλες του τοπικού μας Τύπου».
Επίσης, να σημειωθεί ότι ο Κ. Πουγαρίδης σημείωσε ότι θα ακολουθήσει νέα συμπληρωμένη επανέκδοση του λευκώματος. Ακόμη ανακοίνωσε: Ετοιμάζει το νέο του βιβλίο «Περπατώντας στην Πτολεμαΐδα», το οποίο είναι ένας χρηστικός οδηγός, που ολοκληρώνεται και θα παρουσιαστεί το προσεχές φθινόπωρο.
Το ήθος και τη δημοσιογραφική – εκδοτική προσφορά του Κ. Πουγαρίδη εξήραν οι παρουσιαστές του βιβλίου, Πάσχος Μανδραβέλης και Μιχάλης Πιτένης. «Ποτέ δεν φαναζόμουν ότι στην Εορδαία εκδόθηκαν πάνω από 100 φύλλα εφημερίδων και εντύπων», υπογράμμισε ο πρώτος, σημειώνοντας ότι «απ' αυτή την άποψη η συγκέντρωση όλου αυτού του υλικού είναι μία πολύ σημαντική προσπάθεια. Η έκδοση του λευκώματος είναι η ζωντανή ιστορία του τόπου, είναι οι λεπτομέρειες της εξέλιξης της περιοχής». Για το αρχείο του εκδοτικού συγκροτήματος, είπε ότι «είναι πόλος έλξης των ερευνητών».
Ο Π. Μανδραβέλης επέλεξε να αναφερθεί ενδεικτικά σε δύο εφημερίδες» του λευκώματος, τον «Αγροτικό Κήρυκα» του 1933 και την «Μαθητική Ηχώ» του 1948. Η πρώτη αναφερόταν στο πρόβλημα της πώλησης του καπνού εκείνης της εποχής. Η εφημερίδα σημείωνε ότι «οι καπνέμποροι κάνουν τη δουλειά τους, το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς, τι κάνουν οι συνεταιρισμοί». Από την πλευρά της η μαθητική εφημερίδα σε μια περίοδο της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Ελλάδας, αναφερόμενη στους σκοπούς ίδρυσης της εφημερίδας, σημείωνε: «Να εμφυσήσουμε μέσα μας το πνεύμα της δημιουργίας». Ο δημοσιογράφος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «ακριβώς αυτή η εμφύσηση της δημιουργίας, αλλά και η λογική ότι πρέπει να δούμε τι κάνουμε ο καθένας μας προσωπικά για τη χώρα, αντί να βλέπουμε μόνο τι κάνουν οι άλλοι ή τι κάνει το κράτος για μας, είναι κάτι που πρέπει όλοι μας να προσέξουμε στη σημερινή κρίση».
Ο Μιχάλης Πιτένης αναφέρθηκε στον «εργάτη του Τύπου, τον Κ. Πουγαρίδη, που τον έχουμε δει να γράφει, να μοιράζει την εφημερίδα, να μαζεύει συνδρομές», χαρακτηρίζοντας στη συνέχεια «σημαντική τη συγκέντρωση του υλικού του αρχείου, στο οποίο οι ερευνητές θα βρουν χρήσιμα στοιχεία». Είπε ακόμη πως «αν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέα δεδομένα στην περιοχή, θα πρέπει να βουτήξουμε μέσα στην ιστορία της. Σ' αυτό βοηθά το λεύκωμα του Κ. Πουγαρίδη, με την προσπάθεια καταγραφής του Τύπου. Πρέπει όμως να προχωρήσουμε σε παρόμοιες δραστηριότητες και καταγραφές σε άλλους τομείς της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής, ώστε να έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα για την περιοχή. Διαφορετικά, μπορεί να λέμε ότι το λεύκωμα του Κοσμά αποτελεί το «πρώτο βήμα», αλλά δυστυχώς σ' αυτό τον τόπο, γίνονται πολλά «πρώτα βήματα», αλλά απουσιάζουν τα «δεύτερα και τα τρίτα βήματα, λείπει η συνέχεια και το αποτέλεσμα».
Χαιρετισμό στη εκδήλωση έστειλε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος προλογίζει το βιβλίο.
Να σημειωθεί ότι η έναρξη της εκδήλωσης συνοδεύτηκε με μουσικές νότες που πλημμύρισαν το αμφιθέατρο, με τον ταλαντούχο μαθητή του μουσικού σχολείου Πτολεμαΐδας Αλέξανδρου Πουρλουκάκη, να παίζει στο πιάνο συνθέσεις των Μάνου Χατζηδάκη και Μίκη Θεοδωράκη, μαγεύοντας το κοινό και αποδεικνύοντας τη σοβαρή δουλειά που γίνεται στο μουσικό σχολείο Πτολεμαΐδας.
Στο ασφυκτικά γεμάτο αμφιθέατρο παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο αρχιερατικός επίτροπος Εορδαίας π. Νικηφόρος Μανάδης, οι πρώην βουλευτές Νίκος Παπαφιλίππου και Λάζαρος Λωτίδης, οι πολιτευτές Γιώργος Τοπαλίδης και Στάθης Κωνσταντινίδης, ο Επιθεωρητής Αστυνομίας Δυτικής Μακεδονίας Βάιος Χονδρός, οι πρώην Νομάρχες Κοζάνης Πασχάλης Μητλιάγκας και Ιορδάνης Ανδρεάδης, ο πρώην Νομάρχης Φλώρινας Γιάννης Στρατάκης, η Διοικήτρια του Μποδοσάκειου κ. Μπούρτσου Αναστασία, ο Πρόεδρος της ΕΙΝΔΥΜ Χρήστος Κατσίνας, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Παπαδόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Εορδαίας κύριοι Σοφοκλής Σιδηρόπουλος, Ισαάκ Τσολακίδης, Μπάμπης Παναγιωτίδης, Απόστολος Καλαϊτζόπουλος,
Μπίγγας Στέφανος, Βασιλειάδης Γεώργιος, οι πρώην Δήμαρχοι Πτολεμαΐδας, Κώστας Μαυρομάτης, και Γρηγόρης Τσιούμαρης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος εκπροσώπων σωματείων, συλλόγων και φορέων της περιοχής.
Συγχαρητήριο μήνυμα για την προσπάθεια του Κοσμά Πουγαρίδη απέστειλαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης και ο Πολιτευτής Φλώρινας Σωτήρης Βόσδου.
Πηγή:e-ptolemaios
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου