«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Το πρόγραμμα της Δημοκρατικής Πρωτοβουλίας Μαθηματικών - ΕΜΕ




Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η   Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ι Κ Η   Ε Τ Α Ι Ρ Ε Ι Α
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ  ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ
Αγαπητές  Συναδέλφισσες, Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Για τριάντα ολόκληρα χρόνια (1983-2013) η κίνησή μας με τη βοήθεια και την συμπαράσταση συναδέλφων και από άλλους χώρους, καθώς και με τη συνεργασία άλλων κινήσεων,  αγωνίστηκε και πέτυχε, χάρη και στη δική σας εμπιστοσύνη για την οποία σας ευχαριστούμε ολόθερμα, να καταστήσει την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία πολύ σημαντικό παράγοντα στα επιστημονικά και εκπαιδευτικά δρώμενα της χώρας μας.
Οι συντονισμένες και ανιδιοτελείς προσπάθειες των  Διοικητικών Συμβουλίων της ΕΜΕ, των επιτροπών, των Διοικουσών Επιτροπών των Παραρτημάτων, αλλά και όλων των μελών της ΕΜΕ, καθιέρωσαν την εταιρεία μας ως την πλέον δραστήρια Επιστημονική Ένωση με πολύπλευρο, υπεύθυνο και αποτελεσματικό έργο στους επιστημονικούς, εκπαιδευτικούς, παιδαγωγικούς και κοινωνικούς τομείς.
Είναι αναγκαίο να τονισθεί ότι το κύρος και η σημαντική παρουσία της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας στο Εσωτερικό και στο Εξωτερικό οφείλεται κυρίως στην εθελοντική προσφορά των συναδέλφων, που όλα αυτά τα χρόνια κατέθεσαν και καταθέτουν ανιδιοτελώς την αγάπη τους, τις εργασίες τους, τους οραματισμούς τους, τις ιδέες και προτάσεις τους και την πίστη τους στους στόχους της Εταιρείας.
ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ
Το έργο που επετεύχθη όλα αυτά τα χρόνια είναι πολύ σημαντικό. Ενδεικτικά παραθέτουμε ορισμένες από τις δράσεις μας μέσα από τη συμμετοχή μας στη διοίκηση της Ε.Μ.Ε.
1.   Στις 20 Γενάρη 2013 πετύχαμε, με βάση το ισχύον καταστατικό, ύστερα από αλλεπάλληλες προσπάθειες, να ψηφιστεί με συντριπτική πλειοψηφία ένα πρωτοποριακό καταστατικό, το οποίο συνδυάζει όλα τα πλεονεκτήματα της απλής αναλογικής και του ενιαίου ψηφοδελτίου. Το νέο Καταστατικό, που θα ισχύσει από τις εκλογές του 2015, προέκυψε  από συζητήσεις και συνεννοήσεις στα πλαίσια της Επιτροπής Καταστατικού στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις κινήσεις που δραστηριοποιούνται στην ΕΜΕ.
Ευχαριστούμε τους συναδέλφους που με την παρουσία τους την Κυριακή στις 20 Γενάρη υλοποίησαν την προσδοκία και τον πόθο του συνόλου σχεδόν της Μαθηματικής Κοινότητας .
Μέχρι τώρα στο πλαίσιο της πολιτικής μας θέσης, για την αναλογικότερη εκπροσώπηση όλων των κινήσεων που δραστηριοποιούνταν  στο χώρο της ΕΜΕ, προτείναμε και σε μεγάλο βαθμό πετύχαμε τη συνεργασία και με άλλες κινήσεις καθώς και με ανεξάρτητες προσωπικότητες προκειμένου να διαμορφώνεται κάθε φορά ένα πλαίσιο που εξέφραζε ει δυνατόν όλες τις τάσεις που δραστηριοποιούνται στην Εταιρεία μας.
2.   Πραγματοποιήσαμε μέχρι σήμερα 29 Πανελλήνια Συνέδρια Μαθηματικής Παιδείας, μεγάλο αριθμό ημερίδων και διημερίδων στην Αθήνα και στην Επαρχία, πενθήμερα μαθηματικής παιδείας, την 45η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα το 2004 (με τεράστια επιτυχία), Βαλκανιάδες και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων, που αναβάθμισαν και έδωσαν ώθηση στην ανάπτυξη της Μαθηματικής Παιδείας.
3.   Αναβαθμίσαμε το θεσμό των Μαθηματικών Διαγωνισμών στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο και καθιερώσαμε δωρεάν μαθήματα προετοιμασίας για τους συμμετέχοντες, διαθέτοντας και το αντίστοιχο εκπαιδευτικό υλικό στην ιστοσελίδα της Ε.Μ.Ε. Θεσμοθετήθηκε διαγωνισμός για τους μαθητές  των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων των Δημοτικών Σχολείων.
4.   Επιμορφώνουμε στην Πληροφορική τα μέλη μας και Επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων από το 1983. Πλήθος καθηγητών της Πληροφορικής στην Εκπαίδευση προέρχονται από την επιμόρφωση (στην ουσία μετεκπαίδευση) στην Εταιρεία. Επίσης πραγματοποιούμε σεμινάρια επιμόρφωσης (150 ωρών) στη Διδακτική των Μαθηματικών.
5.   Ηγηθήκαμε της δημιουργίας της Μαθηματικής Εταιρείας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (MASSEE) και διοργανώσαμε με απόλυτη επιτυχία τη 2η Μαθηματική  Ολυμπιάδα (Μάρτιος 2008) για Φοιτητές Πανεπιστημίων της Νοτιανατολικής Ευρώπης. Έχουμε αναλάβει την 7η Μαθηματική  Ολυμπιάδα για Φοιτητές Πανεπιστημίων της Νοτιανατολικής Ευρώπης (Μάρτιος 2013).
6.   Συνεχίσαμε την έκδοση των περιοδικών «Ευκλείδης Α΄», «Ευκλείδης Β΄», «Μαθηματική Επιθεώρηση» και «Bulletin» και διευρύναμε τις εκδοτικές δραστηριότητες της Εταιρείας με τα περιοδικά «Μικρός Ευκλείδης» (για το Δημοτικό) «Ευκλείδης Γ΄», «Αστρολάβος» , «International  Journal of Mathematics in Education», τέσσερα βιβλία με θέματα Πανελλήνιων Διαγωνισμών, Βαλκανιάδων και Διεθνών Ολυμπιάδων καθώς και με τη μετάφραση  διεθνούς φήμης μαθηματικών βιβλίων.
7.   Δημιουργήσαμε τους, κατά κοινή ομολογία, ιδιαίτερα πετυχημένους θεσμούς του Θερινού Μαθηματικού Σχολείου για τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και της Μαθηματικής Κατασκήνωσης για τους μαθητές του Δημοτικού.
8.   Το Ερευνητικό Κέντρο Αξιολόγησης και Επιμόρφωσης μέσω του Τομέα Επιμόρφωσης και Αναλυτικών Προγραμμάτων επεξεργάσθηκε πρόταση που αφορά ένα ολοκληρωμένο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών για τα Μαθηματικά του Γυμνασίου και του Λυκείου. Το πρόγραμμα παρουσιάσθηκε στους συναδέλφους σε μεγάλο αριθμό ημερίδων στην Αθήνα και την Επαρχία. Στο πλαίσιο του Κέντρου δημιουργήθηκε και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ε.Μ.Ε. Τράπεζα Θεμάτων για τους υποψηφίους των Πανελληνίων Εξετάσεων.
9.   Ψηφιοποιήσαμε μεγάλο μέρος από  το Αρχείο των εκδόσεων της Εταιρείας.
10. Έγιναν, μεταξύ άλλων, οι εξής παρεμβάσεις στο Υπουργείο Παιδείας: α) για τις προτεινόμενες αλλαγές στο Λύκειο, β) για την υποβάθμιση των Μαθηματικών στο Νέο Τεχνολογικό Λύκειο, γ) για το Νόμο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης,
δ) για την αναδιάρθρωση της Ύλης των Μαθηματικών.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ
Οι βασικοί μας στόχοι για την επόμενη διετία:
1.   Ολοκλήρωση της διαδικασίας δημοσίευσης του νέου καταστατικού, ώστε οι εκλογές του 2015 να γίνουν με το εκλογικό σύστημα που αυτό προβλέπει.
2.   Υποστήριξη των Νέων Μαθηματικών, με συντονισμένες προσπάθειες για μείωση της ανεργίας τους, πραγματοποιώντας σεμινάρια εξειδίκευσης.
3. Διαφύλαξη, προστασία και προαγωγή της Δημόσιας Εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.
4.   Ακόμα μεγαλύτερη υποστήριξη των δράσεων των Παραρτημάτων της ΕΜΕ και δημιουργία νέων.
5.   Αξιοποίηση της Πληροφορικής και των Νέων Τεχνολογιών στην Μαθηματική Εκπαίδευση, στη Διοίκηση στην Εκπαίδευση, στην καλύτερη οργάνωση και λειτουργία της ΕΜΕ και στη δημιουργία ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης.
6.   Δημιουργία επιτροπών και στον τομέα του πολιτισμού.
7.   Επιδίωξη της θεσμικής συμμετοχής της Εταιρείας σε όλα τα κέντρα λήψης των αποφάσεων που αφορούν θέματα παιδείας.
8.   Αναβάθμιση του περιεχομένου των σπουδών σε όλο το φάσμα της Παιδείας, με στόχο μια κοινωνία αλληλεγγύης, πολιτισμού και μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων.
9.   Aνάδειξη των δυνατοτήτων της Μαθηματικής Παιδείας στην παραγωγή και στην αγορά εργασίας.
ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΣΤΗΡΙΞΗ ΘΕΛΟΥΜΕ
ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΕΤΙΑ
Αγαπητές  Συναδέλφισσες, Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Οι ιδιαίτερα δύσκολες κοινωνικές και εκπαιδευτικές συνθήκες που βιώνουμε απαιτούν την ύπαρξη μιας δυνατής ενωμένης και μαχητικής ΕΜΕ.
Η Δημοκρατική Πρωτοβουλία Μαθηματικών σας καλεί να στηρίξετε στις εκλογές που θα γίνουν την Κυριακή 10 Μαρτίου 2013 τους παρακάτω υποψηφίους που εκπροσωπούν ένα ευρύ φάσμα τάσεων, αντιλήψεων, απόψεων και είναι συνάδελφοι κοινής αποδοχής.

Δημοκρατική Πρωτοβουλία Μαθηματικών

Υποψήφιοι για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Μ.Ε

Αντωνίου             Ιωάννης         Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Βλάμος                 Παναγιώτης  Αναπληρωτής Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου
Βουργάνας           Παναγιώτης  Καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Δημάκος              Γεώργιος       Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Ευσταθίου           Ευάγγελος     Καθηγητής Φροντιστηριακής Εκπαίδευσης
Ζώτος                   Ευάγγελος     Καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Κρητικός             Εμμανουήλ    Λέκτορας Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Μπακάλης           Αναστάσιος   Καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Παπαδόπουλος    Κων/νος         Καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Παπαναστασίου Νικόλαος       Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Πολύζος               Γεώργιος       τ. Πάρεδρος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου
Σισσούρας           Αριστείδης    Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών
Στεφανής             Παναγιώτης  Καθηγητής Φροντιστηριακής Εκπαίδευσης
Τριανταφύλλου   Ανδρέας         Καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Τυρλής                 Ιωάννης         Καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Υποψήφιοι για την Εξελεγκτική Επιτροπή της Ε.Μ.Ε.
  Καλαβάσης           Φραγκίσκος   Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου
  Καλογερόπουλος                         Γρηγόριος                                             Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Φελλούρης            Ανάργυρος     Αναπληρωτής Καθηγητής Ε.Μ.Π.
Στις 10 Μαρτίου 2013 θα γίνουν εκλογές για την ανάδειξη του νέου
Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής
της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (Ε.Μ.Ε.).
Η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 3 Μαρτίου 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου