«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Τι αλλάζει στη νέα φορολογική δήλωση

Του Σπύρου Δημητρέλη
 
Δήλωση τόκων, μερισμάτων και της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης: πρόκειται για μερικές από τις αλλαγές στη νέα φορολογική δήλωση με την οποία οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2012. Η διαδικασία για το σχεδιασμό του νέου εντύπου της φορολογικής δήλωσης βρίσκεται στην τελική ευθεία από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Ο προγραμματισμός προβλέπει ότι το αργότερο έως τα μέσα Μαρτίου το νέο έντυπο θα είναι διαθέσιμο στους φορολογούμενους μέσω των εφοριών, ενώ η ηλεκτρονική υποβολή αναμένεται να ξεκινήσει από τον ερχόμενο Απρίλιο ή Μάιο. Ο αριθμός των εντύπων φορολογικών δηλώσεων που θα τυπωθούν φέτος θα είναι ελάχιστος, λιγότερος από ένα εκατομμύριο, καθώς η πλειονότητα πλέον των φορολογούμενων υποχρεώνεται να υποβάλει τη δήλωσή του ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτύου.
 
Ειδικότερα οι αλλαγές που θα έχει το νέο έντυπο της φορολογικής δήλωσης, μεταξύ άλλων, είναι:
 
- η προσθήκη ενός νέου κωδικού στον πίνακα 8 της φορολογικής δήλωσης στον οποίο δηλώνονται τα ποσά που έχουν παρακρατηθεί ή προκαταβληθεί. Πρόκειται για κωδικό στον οποίο θα δηλωθεί το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης 1% έως 4% το οποίο παρακρατήθηκε από μισθούς και συντάξεις κατά τη διάρκεια του 2012. Τον περασμένο χρόνο ξεκίνησε η παρακράτηση της εισφοράς από τους μισθούς και τις συντάξεις. Το ποσό αυτό θα πρέπει να αναγραφεί καθώς οι φορολογούμενοι που, εκτός από μισθούς και συντάξεις, έχουν και άλλα εισοδήματα (π.χ. από ακίνητα) θα κληθούν να πληρώσουν εισφορά για το σύνολο του εισοδήματός τους αφού αφαιρεθεί η εισφορά που τους έχει ήδη παρακρατηθεί από το μισθό ή τη σύνταξή τους. 
 
- στον πίνακα έξι της φορολογικής δήλωσης πρόκειται να προστεθούν κωδικοί στους οποίους οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν εισοδήματα των οποίων η δήλωση μέχρι πέρυσι ήταν προαιρετική. Πρόκειται, κυρίως για τα εισοδήματα από τόκους και μερίσματα. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες κάθε είδος πρόσθετους εισοδήματος θα έχει το δικό του κωδικό. Έτσι σε διαφορετικό κωδικό θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι τους τόκους και σε διαφορετικό κωδικό τα μερίσματα. Ο διαχωρισμός θα γίνει προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να μπορεί στη συνέχεια να προχωρήσει σε διασταυρώσεις για την επαλήθευση όσων δηλώνουν οι φορολογούμενοι. Από φέτος οι φορολογούμενοι υποχρεώνονται να δηλώσουν όλα τα εισοδήματά τους στη δήλωση τόσο για λόγους πόθεν έσχες όσο και για την προσμέτρηση όλων των εισοδημάτων τους στον υπολογισμό και την επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης.
 
- η προσθήκη ενός νέου κωδικού στον δεύτερο πίνακα της φορολογικής δήλωσης στον οποίο οι φορολογούμενοι άνω των 18 ετών θα απαντούν αν υποβάλλουν φορολογική δήλωση μόνο επειδή εμπίπτουν στο σχετικό ηλικιακό όριο. Επίσης θα καλούνται να δηλώσουν αν οι ίδιοι δηλώνονται ως προστατευόμενα μέλη από άλλους φορολογούμενους προκειμένου να μην τους «χρεώσει» η εφορία το τεκμαρτό εισόδημα διαβίωσης  ύψους 3.000 ευρώ που αφορά στους άγαμους.
 
 
Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου