«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Η μεγάλη λεηλασία της εκπαίδευσης με την επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου


Paideia
Η επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, προβλέπει «εξοικονόμηση» τεράστιων ποσών που αλλάζει δραματικά την ανθρωπογεωγραφία και των τριών βαθμίδων του εκπαιδευτικού συστήματος.
Τεράστια κλοπή σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης φέρει η επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής για την επόμενη τριετία, που ψηφίστηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο στόχος της νέας μείωσης κατά 14,2ο/ο των δαπανών στην εκπαίδευση, με σκληρότερα από χρόνο σε χρόνο μέτρα έως το 2016, απαιτεί εξοικονόμηση τεράστιων ποσών από όλες τις βαθμίδες.
Εξοντωτικά μέτρα
Ρητή η αναφορά στο σχέδιο «Αθηνά» που εκθέτει, για μια ακόμη φορά, τον υπουργό Παιδείας. Μέχρι χθες, ημέρα έγκρισης από τη Βουλή για την άντληση 67 εκατ. από τις συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων-ΤΕΙ, ο Κ. Αρβανιτόπουλος διερρήγνυε τα ιμάτιά του: «Το Σχέδιο Αθηνά δεν επιβάλλεται από κανένα Μνημόνιο». Εξοντωτικά τα υπόλοιπα μέτρα. Μέχρι το 2016 θα αφανιστούν επαγγελματικά χιλιάδες αναπληρωτές, ενώ θα αλλάξει ριζικά η ανθρωπογεωγραφία του διδακτικού προσωπικού που θα παραμείνει στα σχολεία (μείωση προσλήψεων, αύξηση ωρών διδασκαλίας και ανακατανομή των οργανικών θέσεων σε όλη τη χώρα).
Η εκπαιδευτική κοινότητα είναι ήδη στο πόδι, ενώ η χθεσινή ψήφιση του αναθεωρημένου Μεσοπρόθεσμου έδωσε την τελευταία ώθηση για τη γενίκευση των κινητοποιήσεων του κλάδου που ξεκινούν κλιμακούμενες από τον Μάρτιο (εβδομάδα πανεκπαιδευτικής δράσης, 48ωρη, συλλαλητήρια κ.ά.). «Σταματήστε τους, βάλτε φρένο στις περικοπές, βάλτε φρένο στη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ μετά τα… επικαιροποιημένα μνημονιακά και προειδοποιεί: «Η δημόσια εκπαίδευση πλήττεται ανεπανόρθωτα. Είναι σίγουρο πως, αν υλοποιηθούν αυτά, θα επιδεινωθούν τραγικά οι επιπτώσεις όχι μόνο στις εργασιακές συνθήκες των εκπαιδευτικών αλλά και στην παρεχόμενη εκπαίδευση γενικότερα».
Καθοριστικές εκτιμάται ότι θα είναι οι ανατροπές από τη μείωση του αριθμού των αναπληρωτών, την αύξηση του ωραρίου και την ελαχιστοποίηση των προσλήψεων μόνιμων εκπαιδευτικών. Η αύξηση των ωρών διδασκαλίας συνδέεται άμεσα με το έτερο μνημονιακό μέτρο των υποχρεωτικών μετακινήσεων εκπαιδευτικών, καθώς στόχο έχει την εξοικονόμηση προσωπικού το οποίο θα διατίθεται όπου υπάρχει ανάγκη, ανεξαρτήτως οργανικότητας της θέσης αλλά και βαθμίδας (από σχολείο σε σχολείο και από α’θμια σε β’θμια και τούμπαλιν) και μάλιστα μόνο με απόφαση του υπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», αυτές τις ημέρες ετοιμάζεται στο υπουργείο Παιδείας το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο θα ορίζονται τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνονται οι μετακινήσεις. Η εξέλιξη αυτή θα προκαλέσει μεγάλη ανακατανομή των οργανικών θέσεων σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο, οι πραγματικές δαπάνες από τον τακτικό προϋπολογισμό για την εκπαίδευση οδηγούνται στο 2,15ο/ο επί του ΑΕΠ το 2016. Αυτές υπολογίζονται να επιτευχθούν με:
- Δραστική μείωση των αναπληρωτών, με αύξηση του ωραρίου, ώστε να εξοικονομηθούν 67,4 εκατ. μέχρι το 2016. Από πιστώσεις για 9.000 αναπληρωτές φέτος προσελήφθησαν 2.000, συνεπώς τα επόμενα χρόνια αναμένεται να εκμηδενιστούν.
- Μείωση προσλήψεων με στόχο την εξασφάλιση 9,7 εκατ. ευρώ και μείωση έκτακτου προσωπικού στα ΑΕΙ.
- Μείωση λειτουργικών δαπανών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με συγχωνεύσεις, προκειμένου να εξασφαλιστούν 24,3 εκατ. ευρώ φέτος, 33,5 εκατ. ευρώ του χρόνου και 9,6 εκατ. ευρώ το 2015.
Εξηγήσεις
Παρ΄ όλα αυτά, το υπουργείο, συνεχίζοντας να βγάζει φουρνιές εξηγήσεων για το «Αθηνά» χθες, στον κόμβο επικοινωνίας με το κοινό, στην ερώτηση αν πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση, απαντούσε: «Το Σχέδιο Αθηνά δεν επιβάλλεται από κανένα Μνημόνιο. Αποτελεί απαραίτητη διόρθωση των στρεβλώσεων και παθογενειών δεκαετιών. Αποτελεί αναγκαιότητα για να νοικοκυρευτεί ο διάσπαρτος ακαδημαϊκός χάρτης, για να έχουν τα πτυχία ουσιαστικό αντίκρισμα, για να έχει η Νέα Γενιά της Ελλάδας μέλλον».
Της Αννας Ανδριτσάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου