«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Βιβλιοπαρουσίαση Όλγας Ντέλλα: Το παραμύθι της Ιτιάς και του Ποταμού


ntella (1)Σε μια κατανυκτική βραδιά, εξόχως ποιητική, στο ζεστό χώρο του Αρχοντικού Λασσάνη στην ntella (2)Κοζάνη, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου της Όλγας Ντέλλα «Το παραμύθι της ιτιάς και του ποταμού», την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013.
Ένα αλληγορικό παραμύθι, ύμνος στην αληθινή αγάπη, με «σημαία την αγάπη» και καταλύτη την ελπίδα, για να έρθει -σε δεύτερο χρόνο- η λύτρωση…
Μίλησαν με πολύ ευαισθησία για το βιβλίο οι ποιητές Γιώργος Δελιόπουλος, Ειρήνη Λαρδούτσου και Νίκος Χούλης.
Συνοδευτικά έπαιξαν οι μουσικοί, Δώρα και Χριστίνα Τανή (τσέλο και φλάουτο αντίστοιχα).
Την εισαγωγή-παρουσίαση έκανε η Φωτεινή Βουλκίδου.
Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο ζωγράφος Gjergj Kola, που έκανε την επιτυχημένη εικονογράφηση του «παραμυθιού».
Ιδιαίτερα συγκινημένη η συγγραφέας, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και όλους τους συντελεστές που βοήθησαν με οποιονδήποτε τρόπο στην έκδοση του βιβλίου, στάθηκε δε περισσότερο στις ευχαριστίες της «από καρδιάς στους ποιητές που με συντρόφευσαν σήμερα με τη ζεστασιά και την αγάπη τους, με τα δώρα τους που μόλις έλαβα, ως των Τριών Μάγων…».
Στίχοι μοναδικοί…
«Ήλθες ιτιά
γλυκιά ιτιά ήλθες αγαπημένη
Πώς μπορούσα να μην επιστρέψω
η αγάπη σε κάνει να επιστρέφεις
Ιτιά εγώ μα πάντα στις όχθες σου
ιτιά εγώ μα μονάχα στις όχθες σου ζω
Ποταμός εγώ μα πάντα τον ίσκιο σου αποζητούσα
ποταμός εγώ μα δίχως εσένα απέμεινα στεγνός…». 
Και από το οπισθόφυλλο…
«Ένα ταξίδι προς τον Άλλο, τον ηγαπημένο, ή μήπως ένα ταξίδι προς την ενδοχώρα; Ένα ταξίδι κατ’ ουσίαν εντός λαβυρίνθου, το ταξίδι του έρωτα και υπό το κράτος του, μονάχα που από άλλη ρωγμή εισελαύνει ο ένας και από άλλη και σε έτερο χρόνο ο άλλος. Οι ψυχές περιπλανιούνται και περιδινούνται γύρω από τον ίδιο άξονα δίχως να ανταμώνουν. Αν ανταμώσουν, είναι γιατί έχουν πια διασχίσει την κοιλάδα της δοκιμασίας και κατά κάποιον τρόπο άντεξαν. Είναι γιατί «η σημαία επ’ αυτών ήτο η αγάπη» και τότε το τραγούδι συνιστά παραμυθία και αντίστιξη της πραγματικότητας».
«Το παραμύθι της ιτιάς και του ποταμού» κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2012 από τις εκδόσεις ΙΑΛΓΟΣ.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Όλγα Ντέλλα γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1973 στην Αθήνα.
Σπούδασε Νεοελ­ληνική Φιλολογία στη Θεσσαλονίκη. Εκπόνησε μεταπτυχιακή εργασία («Πίνακας λέξεων των ποιημάτων του Ανδρέα Εμπειρίκου») και διδακτορική διατριβή («Η μεταφυσική διάσταση στην ποίηση του Κώστα Μόντη»).
Από τις εκδόσεις «Το Ροδακιό» έχουν εκδοθεί οι ποιητικές συλλογές «Αθιβολές» το 2002 και «Άκος ψυχής» το 2007. Από τις εκδόσεις «Ιδαλγός» η συλλογή «Της αλυπίας είναι η χώρα» το 2009. Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε διεθνή και πανελλήνια συνέδρια και ημερίδες, ενώ ποιήματα και δοκίμια της έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά «e-poema», «η λέξη», «θέματα Λογοτεχνίας», «Κουκούτσι», «Παρέμβαση», «Πάροδος», «Νέα Εποχή» και «Ακτή» Λευκωσίας. Το πρόγραμμα «Κυριακές των Παραμυθιών» που εισηγήθηκε βραβεύτηκε το 2008 από τον «Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου».
Διδάσκει στη Μέση Εκπαίδευση από το 1999.
Ζει περίπου μόνιμα στα δυτικά της Μακεδονίας.

Γ. Μαστρ.

Πηγή:kozanimedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου