Σάββατο, 11 Μαρτίου 2017

Η θέση του ΑΠΘ στα θεματικά πεδία της κατάταξης της QS για το 2017


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Για άλλη μια χρονιά το ΑΠΘ ενίσχυσε την παρουσία του στις διεθνείς κατατάξεις. Το ΑΠΘ για το 2017 βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων Πανεπιστημίων της παγκόσμιας κατάταξης, μεταξύ των 4.438 που εξετάζει η QS, σε 18 από τα 46 θεματικά-επιστημονικά πεδία (βαθμολογήθηκε σε 39 από τα 46) και μάλιστα σε 5 από αυτά βρίσκεται μεταξύ των 200 κορυφαίων. Όσον αφορά τη θέση του ΑΠΘ έναντι των υπολοίπων ελληνικών ΑΕΙ, το ΑΠΘ κατετάγη πρώτο σε 15 από τα 36 επιστημονικά πεδία στα οποία βαθμολογήθηκε.

Ειδικότερα, στις θέσεις 51-100 κατατάσσεται το ΑΠΘ στο πεδίο της Αρχαιολογίας, στις θέσεις 101-150 στο πεδίο των Πολιτικών Μηχανικών και στις Επιστήμες του Περιβάλλοντος, ενώ στις θέσεις 151-200 στα πεδία της Γεωπονίας και της Δασολογίας, καθώς και στις Επιστήμες Γης και θάλασσας.
Σε σχέση με τα προηγούμενα έτη παρατηρείται μια σταθερότητα των επιδόσεων του ΑΠΘ. Συγκεκριμένα, υπήρξε άνοδος σε 7 επιστημονικά πεδία, 6 παρέμειναν σταθερά, ενώ 11 υποχώρησαν ελαφρώς. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι το 2016 το ΑΠΘ ήταν επίσης σε 5 επιστημονικά πεδία μεταξύ των 200 κορυφαίων, ενώ σε 14 πεδία ήταν μεταξύ των κορυφαίων (έναντι 18 φέτος). Τέλος, το ΑΠΘ κατετάγη το 2016 πρώτο μεταξύ των ελληνικών ΑΕΙ σε 15 επιστημονικά πεδία (έναντι 18 φέτος).
Συγκεκριμένα, τα επιστημονικά πεδία στα οποία βρίσκεται το ΑΠΘ μεταξύ των κορυφαίων είναι τα ακόλουθα (με έντονη γραφή οι 5 καλύτερες κατατάξεις του ΑΠΘ). Σύμφωνα με την QS το κορυφαίο επιστημονικό πεδίο του ΑΠΘ για το 2017 αναδείχθηκαν οι Περιβαλλοντικές Επιστήμες.
Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται η θέση στην κατάταξη ανά Επιστημονική Περιοχή και Επιστημονικό Πεδίο, καθώς και η κατάταξη του ΑΠΘ σε σχέση με τα άλλα ΑΕΙ της Ελλάδας

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με την κατάταξη WEBOMETRICS (http://www.webometrics.info/en/detalles/auth.gr ) για το πρώτο εξάμηνο του 2017 το ΑΠΘ βρίσκεται στη θέση 248 στον κόσμο - μεταξύ των περίπου 20.000 Ιδρυμάτων που εξετάστηκαν- και στη θέση 99 στην Ευρώπη - μεταξύ των, περίπου, 6.000 Ιδρυμάτων που εξετάστηκαν.
Η ανοδική πορεία του ΑΠΘ στις διεθνείς κατατάξεις τα τελευταία χρόνια, καθώς και οι συνεχείς διεθνείς διακρίσεις των μελών του, επισφραγίζουν το υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο που επιτελείται στο Πανεπιστήμιό, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες λειτουργίας που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια, οι οποίες δυσχεραίνουν ολοένα και περισσότερο. Επιβραβεύονται έμπρακτα οι προσπάθειες όλου του διδακτικού/ερευνητικού προσωπικού του ιδρύματος, καθώς και της Διοίκησης για διεθνή ανάδειξη του έργου που επιτελείται στο ΑΠΘ.
Η λίστα κατάταξης QS World University Rankings (http://www.topuniversities.com/) κατατάσσει τα 800 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και εκδίδεται από την εταιρεία Quacquarelli Symonds από το 2004.
ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΑΠΘ

1 σχόλιο:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή