«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Τι αλλάζει για Διευθυντές σχολείων, κρίσεις στελεχών, σχολικούς συμβούλους, αυτοαξιολόγηση και λύκειο



Τα αλλάζει και τι υλοποιείται - Όλο το χρονοδιάγραμμα
Σχετικά με τις αλλαγές που έρχονται σε  θέματα που αφορούν την εκπαίδευση και συγκεκριμένα τους διευθυντές σχολείων, τις κρίσεις και θητείες στελεχών, τους σχολικούς συμβούλους, την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας, την αξιολόγηση στελεχών, τις συνθετικές εργασίας, τις αλλαγές στο λύκειο
Διευθυντές Σχολείων


Θα υπάρχει η θετική ή αρνητική κρίση των συλλόγων διδασκόντων για τους υποψηφίους Διευθυντές (στο σχολείο που ο υποψήφιος έχει οργανική θέση)
Θα προστεθεί η συνέντευξη από Διευρυμένο ΠΥΣΔΕ
Θα υπάρχουν περισσότερες επιλογές σχολείων.

Κρίσεις στελεχών

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ  και θα προχωρήσουν στη νομοθέτηση του νέου πλαισίου επιλογής στελεχών εκπαίδευσης.
Θα προχωρήσουν κανονικά μέχρι το καλοκαίρι οι κρίσεις Διευθυντών σχολείων και Σχολικών Συμβούλων. Παρότι ακούστηκε ότι θα γίνουν και οι κρίσεις των Διευθυντών Εκπαίδευσης κάτι τέτοιο δεν θα γίνει καθώς η θητεία τους λήγει την επόμενη χρονιά.
Θητείες στελεχών
Δεν θα υπάρξει περιορισμός στην θητεία των στελεχών εκπαίδευσης. Ούτε όσον αφορά το παρελθόν ούτε ως προς το μέλλον.
Αυτοαξιολόγηση Σχολικής Μονάδας

Προχωρά από τον Σεπτέμβριο η αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας.
Χρονοδιάγραμμα: 1η συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο όπου θα μπουν οι στόχοι. Στο τέλος του α τετραμήνου η επόμενη συνεδρίαση και στο τέλος της χρονιάς για το αν επιτεύχθηκαν οι στόχοι και το τι θα πρέπει να βελτιωθεί.

Σχολικοί Σύμβουλοι
Θα αλλάξει τελείως το πλαίσιο και ο ρόλος των σχολικών Συμβούλων
Θα υπάρχει σχεδιασμός για συγκεκριμένες παρουσίες σε σχολικές μονάδες ανά τακτά χρονικά διαστήματα για υποδειγματικές διδασκαλίες στους εκπαιδευτικούς
Περισσότερος έλεγχος της φυσικής παρουσίας και της συμβουλευτικής στους εκπαιδευτικούς,
Διευθυντές Σχολείων

Θα υπάρχει η θετική ή αρνητική κρίση των συλλόγων διδασκόντων για τους υποψήφους Διευθυντές (στο σχολείο που ο υποψήφιος έχει οργανική θέση)
Θα προστεθεί  συνέντευξη από Διευρυμένο ΠΥΣΔΕ
Θα υπάρχουν περισσότερες επιλογές σχολείων|

Αξιολόγηση στελεχών

Ξεκινά από τον Σεπτέμβριο κανονικά αξιολόγηση των στελεχών
Τους Διευθυντές σχολείων όπως και τους Σχολικούς Συμβούλους θα τους αξιολογούν πλέον και οι καθηγητές (τους Διευθυντές των σχολείων ο σύλλογος διδασκόντων και τους Σχολικούς Συμβούλους οι εκπαιδευτικοί της ειδικότητας).

Συνθετικές εργασίες του Λυκείου
 

Από τον Σεπτέμβριο αναλαμβάνουν να καθοδηγούν και να συνεργάζονται όλοι οι εκπαιδευτικοί του Λυκείου με τους μαθητές του Λυκείου για τη δημιουργία συνθετικών εργασιών .

Για τις αλλαγές στο Λύκειο
Μέχρι το Πάσχα θα έρθει το σχέδιο για το νέο Λύκειο. Θεσμοθετείται το εθνικό απολυτήριο. Θα το αποκτά ο απόφοιτος και στη συνέχεια θα δίνει εξετάσεις για τα Πανεπιστήμια. Θα έχει βαρύτητα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ-ΤΕΙ (εξετάζεται να μετρά από 20% μέχρι 80%). Η Α λυκείου θα είναι κοινή σε ΕΠΑΛ και ΓΕΛ με την οποία θα ολοκληρώνεται και η υποχρεωτική εκπαίδευση (10 χρόνια). Οι αλλαγές στην Β και στη Γ Λυκείου θα είναι περίπου ότι έγραφε το πόρισμα του Λιάκου! Οι Β και η Γ Λυκείου θα είναι υπερεντατικές τάξεις προετοιμασίας για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια.
Η Β Λυκείου θα περιλαμβάνει έναν κορμό βασικών μαθημάτων, τα μαθήματα κατευθύνσεων και πολλά επιλεγόμενα (στην τελευταία κατηγορία θα είναι 10-12 μαθήματα που υπάρχουν τώρα στο λύκειο αλλά θα μοιράζονται πλέον 4-6 ώρες εβδομαδιαίως). Η Γ Λυκείου: Το ίδιο θα συμβαίνει και στην τάξη αυτή που θα περιλαμβάνει έναν πολύ μικρό κορμό βασικών μαθημάτων, τα μαθήματα κατευθύνσεων και πολλά επιλεγόμενα (στην τελευταία κατηγορία θα είναι 10-12 μαθήματα που υπάρχουν τώρα στο λύκειο αλλά θα μοιράζονται περίπου 4 ώρες εβδομαδιαίως).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου