«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

Ν. Κεραμέως: Αλλαγές στο νόμο για τις άδειες ανατροφής των εκπαιδευτικών

Υπήρξαν αναπληρωτές οι οποίοι λέγανε «για πρώτη φορά φτάσαμε στα σχολεία πριν ξεκινήσει η σχολική χρονιά»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ανοικτή είναι η υπουργός Παιδείας  Ν. Κεραμέως στο ενδεχόμενο αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου για    τις άδειες ανατροφής των εκπαιδευτικών, όπως η ίδια ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή,  κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Δελή, για την άδικη  εξαίρεση των νεοδιοριζόμενων εκπαιδευτικών από τις άδειες ανατροφής.

“Εδώ είμαστε να συζητήσουμε αν το θεσμικό πλαίσιο, αν χρήζει βελτίωσης. Και είμαι στη διάθεσή σας για προτάσεις που μπορεί να έχετε” δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας και σημείωσε: “Άρα, βεβαίως και μπορεί να επέλθουν βελτιώσεις στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, να το εξετάσουμε. Πάντως, υπάρχει διάκριση μεταξύ του πλαισίου των εργαζόμενων εκπαιδευτικών και των εργαζόμενων διοικητικών.


Άρα, η εγκύκλιος εφαρμόζει τον νόμο που ισχύει και, συνεπώς, είναι πλήρως εσφαλμένη η εντύπωση ότι κόβονται οι άδειες ανατροφής νεοδιόριστων εκπαιδευτικών. Διαφορετικό το πλαίσιο που ισχύει για τους μεν και για τους δε”.

Αναπληρωτές

Σχετικά με τις φετινές προσλήψεις αναπληρωτών η Νίκη Κεραμέως δήλωσε τα εξής:

  • Φέτος οι προσλήψεις αναπληρωτών έγιναν πάρα πολύ νωρίτερα.
  • Υπήρξαν αναπληρωτές οι οποίοι λέγανε «για πρώτη φορά φτάσαμε στα σχολεία πριν ξεκινήσει η σχολική χρονιά».
  • Για πρώτη φορά φέτος έγινε ηλεκτρονική ανάληψη υπηρεσίας. Αντί να πηγαίνει ένας εκπαιδευτικός αναγκαστικά, για παράδειγμα, στη Σύρο όπου είναι η διεύθυνση εκπαίδευσης, για να δει πού θα αναλάβει, με όλη την οικογένειά του, με μεγάλες ουρές, πλέον ανέλαβε κατευθείαν στο σχολείο του και ηλεκτρονικά. Θα μου πείτε ότι είναι αυτονόητα. Βεβαίως. Έπρεπε να τα έχει κάνει  η πολιτεία πολλά χρόνια πριν. Πλην, όμως, δεν είχαν γίνει. Κι εδώ είμαστε διαρκώς να βελτιώνουμε το καθεστώς, να επιφέρουμε βελτιώσεις, προκειμένου ακριβώς να προστατεύσουμε όσο περισσότερο, διαρκώς περισσότερο, τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς μας και γενικά τους εκπαιδευτικούς μας.
  • Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας γίνανε μόνιμοι διορισμοί στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση. Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας! Ξέρετε ότι προχωρούν μετά από πάνω από δέκα χρόνια οι μόνιμοι διορισμοί δέκα χιλιάδων πεντακοσίων εκπαιδευτικών στη γενική εκπαίδευση. Και ξέρετε ότι όλα αυτά έγιναν εν μέσω πανδημίας, με πραγματικό άθλο εκ μέρους των υπηρεσιών του ΑΣΕΠ και του Υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να προχωρήσουν εγκαίρως και να έχουμε 1η Σεπτεμβρίου όλους αυτούς τους εκπαιδευτικούς της ειδικής αγωγής στη θέση τους και τους νέους πίνακες.
  • Διατέθηκαν επιπλέον κονδύλια ύψους 318 εκατομμυρίων ευρώ για προσλήψεις εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα να έχουμε φθάσει στις προσλήψεις 49.214 εκπαιδευτικών, ειδικών εκπαιδευτικών, κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων κλπ, προκειμένου ακριβώς να στελεχώσουμε ακόμη καλύτερα τα σχολεία μας δεδομένων των αυξημένων αναγκών.
  • Προβλέψαμε τη διπλή μοριοδότηση των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε σχολεία σε δυσπρόσιτες και ακριτικές περιοχές της Ελλάδας, μία ρύθμιση που είχε καταργηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
  • Προβλέψαμε, δεδομένης της κρίσης  του κορωνοϊού, τη δυνατότητα να προστατεύσουμε τους εκπαιδευτικούς μας που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου. Ήταν πολύ σημαντικό για μας να προστατεύσουμε τους εκπαιδευτικούς και να προβλέψουμε την αναπλήρωσή τους για την διά ζώσης εκπαίδευση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο προβλέψαμε τρίμηνες συμβάσεις με δυνατότητα ανανέωσης.
  • Γιατί τρίμηνες; Μα γιατί  δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει αυτή η ανάγκη. Κι εγώ το λέω πολύ απλά. Από τη μία θέλουμε να θωρακίσουμε τον εκπαιδευτικό και το κάνουμε όσο χρειαστεί.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου