«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Αλλάζουν όλα στη γονική άδεια

svg%3E

 Γονική άδεια: Κάθε εργαζόμενος γονέας θα έχει πλέον το δικαίωμα να πάρει γονική άδεια για την ανατροφή του παιδιού του.

Πολλές είναι οι αλλαγές που έρχονται το επόμενο χρονικό διάστημα, όσον αφορά την γονική άδεια για την ανατροφή των παιδιών. Συγκεκριμένα, με ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας, θα έχουν πλέον το δικαίωμα της άδειας και οι δύο γονείς. Θα έχει διάρκεια 6 μηνών και η χρήση της θα μπορεί να γίνει είτε συνεχόμενα είτε τμηματικά μέχρι το παιδί να συμπληρώσει την ηλικία των 8 ετών με σκοπό την εκπλήρωση των ελάχιστων υποχρεώσεων ανατροφής του.

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, οι 2 πρώτοι μήνες της γονικής άδειας θα είναι πληρωμένοι από τον ΟΑΕΔ ενώ οι υπόλοιποι θα είναι άνευ αποδοχών. Παράλληλα την νέα γονική άδεια την δικαιούται:

  • γονέας μόνος, λόγω θανάτου του άλλου γονέα ή λόγω ολικής αφαίρεσης της γονικής μέριμνας ή μη αναγνώρισης του τέκνου, δικαιούται την άδεια αυτή στο διπλάσιο.
  • γονείς διδύμων, τριδύμων κ.ο.κ. δικαιούνται την άδεια αυτή για κάθε παιδί ξεχωριστά.
  • γονέας που υιοθετεί ή αναδέχεται τέκνο ηλικίας έως 8 ετών μπορεί να λαμβάνει την άδεια αυτή με την τοποθέτηση του παιδιού στην οικογένεια.
  • σε περίπτωση διάστασης ή διαζυγίου, το δικαίωμα είναι αυτοτελές για κάθε γονέα.

Σημειώνεται ότι:

  • Για τη χορήγηση της γονικής άδειας ανατροφής ο εργαζόμενος γονέας πρέπει να έχει συμπληρώσει ένα χρόνο συνεχόμενης ή διακεκομμένης εργασίας στον ίδιο εργοδότη, εκτός αν ορίζεται ευνοϊκότερα από ειδική διάταξη νόμων, διαταγμάτων, κανονισμών, Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, Διαιτητικών Αποφάσεων ή συμφωνιών εργοδοτών και εργαζομένων.
  • Για τους δύο πρώτους μήνες της άδειας ο ΟΑΕΔ υποχρεούται να καταβάλλει στον κάθε γονέα μηνιαίως ποσό ίσο με τον ελάχιστο νομοθετημένο μισθό, όπως κάθε φορά καθορίζεται, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας με βάση το προαναφερόμενο ποσό.
  • Σε γονείς μόνους λόγω θανάτου του άλλου γονέα, ή λόγω ολικής αφαίρεσης της γονικής μέριμνας ή μη αναγνώρισης του τέκνου, εφαρμόζεται για 4 μήνες η καταβολή από τον ΟΑΕΔ.
  • Σε γονείς διδύμων, τρίδυμων κλπ, οι διατάξεις εφαρμόζονται ξεχωριστά για κάθε παιδί.
  • Από την καταβολή του ΟΑΕΔ εξαιρούνται οι εργαζόμενες που έχουν λάβει την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας του άρθρου 43 του νόμου αυτού για έξι μήνες.

Πως χορηγείται η γονική αυτή άδεια:

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η γονική άδεια ανατροφής χορηγείται εφάπαξ ή τμηματικώς, εντός του διαστήματος που ο εργαζόμενος τη δικαιούται, με βάση σχετική αίτησή του η οποία υποβάλλεται στον εργοδότη με κάθε πρόσφορο τρόπο και στην οποία προσδιορίζει την έναρξη και τη λήξη της. Η αίτηση υποβάλλεται στον εργοδότη ένα μήνα πριν την έναρξη της άδειας, εκτός εάν συντρέχουν λόγοι έκτακτοι, που να καθιστούν την χορήγηση της άδειας απολύτως αναγκαία. Ο εργοδότης απαντά στην αίτηση του εργαζόμενου άμεσα και κατ’ ανώτατο εντός ενός μήνα από την υποβολή της.

Διευκρινίζεται πως ο εργαζόμενος γονέας δεν μπορεί να υποχρεωθεί να πάρει άδεια μεγαλύτερης διάρκειας από αυτήν που αιτείται, ενώ εργοδότης και εργαζόμενος μπορούν να συμφωνήσουν ευνοϊκότερους όρους χορήγησης της άδειας αυτής, ως προς τις προϋποθέσεις, τη διάρκεια της άδειας, τις αποδοχές, ή άλλα ζητήματα. Επίσης, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να χορηγήσει την άδεια στον αιτούμενο χρόνο.

Αιτήσεις γονέων με αναπηρία, γονέων παιδιών με αναπηρία, με μακροχρόνια ή αιφνίδια ασθένεια και μόνων γονέων λόγω θανάτου γονέα, ολικής αφαίρεσης της γονικής μέριμνας ή μη αναγνώρισης τέκνων, ή γυναικών μετά την άδεια μητρότητας, χορηγούνται με απόλυτη προτεραιότητα. Επίσης, προτεραιότητα πρέπει να δίνεται στις αιτήσεις γονέων παιδιών λόγω νοσηλείας ή ασθένειας του παιδιού ή σοβαρής ασθένειας συζύγου, συντρόφου συμβίωσης, συγγενούς, αλλά και γονέων παιδιών διδύμων, τρίδυμων κ.λ.π.. Τέλος, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων εργαζομένων στην επιχείρηση που έχουν αιτηθεί την ίδια άδεια.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου