«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Στη Νομοπαρασκευαστική το Σχέδιο Νόμου για τα Μεταπτυχιακά

Δεν περιλαμβάνεται η διάταξη για την αναγνώριση των Διδασκαλείων ως Μεταπτυχιακών τίτλων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ), προς επεξεργασία,  στάλθηκε απο την Αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου.
Μετά τις υποδείξεις από την ΚΕΝΕ, εάν υπάρξουν, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα προχωρήσει στις επόμενες διαδικασίες που είναι η κατάθεση του Σχεδίου Νόμου στη Βουλή και η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Σχέδιο Νόμου που στάλθηκε στην Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή τα Μεταπτυχιακά διακρίνονται  σε δύο τύπους:
Α. Ο ένας τύπος Μεταπτυχιακών έχει Ερευνητικό και Προδιδακτορικό   χαρακτήρα
Β. Ο δεύτερος τύπος Μεταπτυχιακών παρέχει επαγγελματική εξειδίκευση
Πρόκειται για “μοντέλο” Μεταπτυχιακών ελληνικής επινόησης, καθώς δεν εφαραμόζεται πουθενά στη Ευρώπη
Ο πρώτος τύπος Μεταπτυχιακών  που χορηγούν  τίτλους που οδηγούν σε διδακτορικά και έχουν ερευνητικό χαρακτήρα είναι δωρεάν, σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου, και μόνο κατόπιν αιτιολόγησης από τον Διευθυντή του Μεταπτυχιακού, προς το υπουργείο παιδείας, μπορεί να ζητηθεί από τους φοιτητές τέλος εγγραφής 500 ευρώ.
Ο δεύτερος τύπος Μεταπτυχιακών που παρέχουν  επαγγελματική εξειδίκευση μπορεί να έχει δίδακτρα, με ανώτατο όριο, για την καθιέρωση των οποίων θα πρέπει ο Διευθυντής του ΠΜΣ να τα δικαιολογεί προς το υπουργείο Παιδείας.
Οι αμοιβές των μελών ΔΕΠ και του ΕΠ δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 50%  του βασικού μισθού καθηγητή της πρώτης βαθμίδας.
Επιδίωξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας είναι μέσα στο Νοέμβριο να κατατεθεί, προς ψήφιση, στη Βουλή.
Δεν είναι στο νομοσχέδιο η τροπολογία για την αναγνώριση των Διδασκαλείων ως Μεταπτυχιακών τίτλων
Η τροπολογία  για την αναγνώριση των Διδασκαλείων ως Μεταπτυχιακών τίτλων δεν περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Νόμου που στάλθηκε στη Νομοπαρασκευαστική, παρά το γεγονός ότι η Αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας είχε δεσμευτεί στην Ολομέλεια της Βουλής  ότι  “θα ενταχθεί στο νέο νομοσχέδιο για τα Μεταπτυχιακά και Διδακτορικά”.
Αυτό σημαίνει ότι η τροπολογία θα επανέλθει και πάλι ως Βουλευτική από τους Βουλευτές των ΑΝΕΛ.
Η  τροπολογία που κατατέθηκε πρόσφατα , προς ψήφιση, στη Βουλή από την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ στο νομοσχέδιο «Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και άλλες διατάξεις», ορίζει τα εξής:
Οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που ολοκλήρωσαν, το ακαδημαϊκό έτος 1995 – 1996 και μετά, κύκλο μετεκπαίδευσης σε οποιοδήποτε εγκεκριμένο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, θεωρούνται, από την επόμενη της δημοσίευσης του παρόντος νόμου, κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.
Η ΝΔ συμφώνησε με την τροπολογία για το “Διδασκαλείο” αλλά διαφώνησε το ΠΑΣΟΚ
Με την τροπολογία για την  αναγνώριση των Διδασκαλείων ως Μεταπτυχιακών τίτλων,που είχε , προς ψήφιση, στη Βουλή η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ , αλλά την παρέπεμψε η Αν. υπουργός Σ. Αναγνωστοπούλου σε επόμενο νομοσχέδιο, συμφώνησε η ΝΔ δια του Συντονιστή Παιδείας του Κόμματος Βουλευτή Θ. Φορτσάκη, ενώ διαφώνησε ριζικά το ΠΑΣΟΚ.
“Όσο για το θέμα της ισοτιμίας του διπλώματος του Διδασκαλείου, βεβαίως κατά ακριβολογία δεν είναι ίσο το δίπλωμα αυτό με μεταπτυχιακό, αλλά ίσως για λόγους επιείκειας να πρέπει να γίνει δεκτό”,είπε χαρακτηριστικά στην Ολομέλεια της Βουλής ο Κ. Φορτσάκης .
Ο τομέαρχης παιδείας του ΠΑΣΟΚ Δ. Κωνσταντοπουλος  διερωτήθηκε: “θα ήθελα να δω με ποιον σκοπό έρχεται -η τροπολογία- πριν τις επιλογές των Σχολικών Συμβούλων", και υπογράμμισε : "Αυτό που εμείς θα περιμέναμε σήμερα με μια τροπολογία είναι να αποκαταστήσετε την αδικία του ν. 4327/2015, όπου αφαιρέσατε ουσιαστικά τη διδακτική υπηρεσία από τους πτυχιούχους της μετεκπαίδευσης, όπως αφαιρέσατε και τη διδακτική υπηρεσία από τους ασκούντες διοίκηση με έναν τρόπο προκλητικό και απολύτως φωτογραφικό.
Τιμωρήσατε χιλιάδες δασκάλους και νηπιαγωγούς που φοίτησαν στα διδασκαλεία και τους στερήσατε ουσιαστικά το δικαίωμα της επιλογής και μιλάτε σήμερα για αναβάθμιση του τίτλου σπουδών τους. Η υποκρισία νομίζω ότι βρίσκει εδώ την ετυμολογία της”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου