«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

1.255 σχολεία καταργήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας

alfavita.gr



Της Μαργαρίτας Ζαγουριανού
1.255 σχολεία καταργήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας. Ο μικρότερος αριθμός καταργήσεων σχολείων έγινε στη νησιωτική Ελλάδα όμως στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, την Αττική, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Κρήτη ξεπέρασε τις 100 καταργήσεις σχολικών μονάδων ανά περιφέρεια.
Η μείωση του αριθμού των γεννήσεων είναι η μία αιτιολογία.
Συμβαδίζει όμως αυτή η αιτιολογία  με τα δεδομένα των εγγραφών στα δημοτικά σχολεία. Στο γράφημα της σύγκρισης των ετών 2000 και 2015 για τους εγγεγραμμένους   μαθητές διαπιστώνουμε πως είχαμε αύξηση μαθητών στην Κρήτη, στο Νότιο Αιγαίο, στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία.
Μείωση μαθητών που ισοδυναμεί με τον αριθμό μαθητών που φοιτούν σε  3  12θεσια σχολεία (3Χ 200)  παρατηρούμε στα νησιά Σάμο, Χίο και Λέσβο.
Στο Βόρειο Αιγαίο όμως είχαμε κατάργηση  29 σχολικών μονάδων κι όχι αναστολή λειτουργίας  3 .
Στην Ήπειρο καταργήθηκαν 117 σχολεία ενώ βάσει των εγγραφών έπρεπε να μπουν σε αναστολή λειτουργίας μόνο 5 δημοτικά σχολεία.

Στη Δυτική Μακεδονία καταργήθηκαν 91 δημοτικά σχολεία  ενώ έπρεπε να είναι σε αναστολή λειτουργίας μόνο 11 για 3 συνεχή έτη κι αν το μαθητικό δυναμικό εξακολουθούσε να είναι μειωμένο το υπουργείο να προχωρούσε στην κατάργησή τους.
Από τη μελέτη των τελευταίων δημοσιευμένων στοιχείων (2014-15) της ΕΛ.ΣΤΑΤ οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως χρειάζεται να ιδρυθούν άμεσα 40 δημοτικά σχολεία σε 6 περιφέρειες που είχαμε αύξηση μαθητικού δυναμικού σε σύγκριση με το σχολικό έτος 2000-01. Οι καταργήσεις σχολείων που προηγήθηκαν υπερκαλύπτουν τις τυχόν μειώσεις του μαθητικού δυναμικού για τα επόμενα 100 χρόνια και επείγει η ίδρυση σχολικών μονάδων στην Κρήτη, στην Κεντρική Μακεδονία, στην Αττική, στο Νότιο Αιγαίο, στα Ιόνια νησιά και στη Θράκη.
αριθμός σχολικών μονάδων και εγγραφές μαθητικού δυναμικού κατά τα έτη 2000 και 2015


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου