«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Συμφωνία τις επόμενες ημέρες. Ετοιμάζουν νομοσχέδιο με τα μέτρα

Συμφωνία τις επόμενες ημέρες. Ετοιμάζουν νομοσχέδιο με τα μέτρα
Ολοκληρώθηκε στο υπουργείο Οικονομικών η συνεδρίαση της νέας ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης, λίγες ώρες μετά την αναδιάταξη του επιτελείου και την ανακατανομή ρόλων στα πρόσωπα που θα μετέχουν στις συνομιλίες με τους δανειστές.
Οπως φαίνεται πλέον ξεκάθαρα, επιταχύνονται οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μετά τον ανασχηματισμό της ομάδας διαπραγμάτευσης. Αυτό εξάγεται και από την ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών το οποίο ουσιαστικά αναφέρει ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα κλειδώσουν με τους δανειστές.
Η πρώτη σύσκεψη του νέου οργάνου, αυτής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης που πραγματοποιήθηκε, σήμερα το απόγευμα, στο Υπουργείο Οικονομικών είχε, σύμφωνα με την ανακοίνωση ως θέμα «την προετοιμασία νομοσχεδίου για την κωδικοποίηση των μεταρρυθμιστικών προτάσεων που περιέχει η «λίστα Βαρουφάκη» στο πλαίσιο της εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης. Τα άρθρα του νομοσχεδίου αφορούν: δημοσιονομικά ζητήματα, τη φορολογική διοίκηση, τις δημοπρασίες των τηλεοπτικών συχνοτήτων, τη φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων, τη μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, διοικητικές μεταρρυθμίσεις, κλπ.
Στη σύσκεψη, εκτός του Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, πήραν μέρος ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης κ. Σπύρος Σαγιάς.
Δηλώσεις
«Η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί τις πρώτες μέρες του Μαΐου ή και, γιατί όχι, στο τέλος Απριλίου. Αυτό είναι επιδίωξή μας» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μετά το τέλος της συνεδρίασης.
Ερωτηθείς, για τον λόγο σύστασης της ειδικής αυτής ομάδας, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι «οι Ευρωπαίοι έχουν ένα πολυεπίπεδο σύστημα, συμπαγές και μονολιθικό, με Eurogroup, Euro Working Group και τεχνικά κλιμάκια. Σε αυτήν την "πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης" θα εντοπίζουμε θέματα που απαιτούν πολιτικό χειρισμό».
Εκτός του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, στη συνεδρίαση της «ομάδας διαπραγμάτευσης», μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης (υπεύθυνος για την ομάδα), ο υπουργός αναπληρωτής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος (συντονιστής της ομάδας), ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Σπύρος Σαγιάς και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ παραβρέθηκαν ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς και ο γενικός γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης.
Στόχος της σύσκεψης ήταν να εξεταστεί η διαπραγματευτική τακτική που θα ακολουθήσει η ελληνική ομάδα τις επόμενες ημέρες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μαξίμου θέτει ως νέα ημερομηνία ορόσημο την 11η Μαϊου, οπότε και προγραμματίζεται νέα συνεδρίαση του Eurogroup.
Λίγο μετά τις 8 το βράδυ ξεκίνησε να συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης το Brussels Group.
Από την ελληνική πλευρά μετέχουν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης, ο επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου του πρωθυπουργού, Φραγκίσκος Κουτεντάκης και ο ειδικός σύμβουλος του Γιάννη Δραγασάκη Δημήτρης Λιάκος.

imerisa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου