«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Ένας άλλος αέρας πνέει πάνω από τη χώρα

Του Γιώργου Νικολάου*
Όλα αυτά τα πέντε χρόνια των μνημονίων, αυτό που με έπνιγε και με θύμωνε περισσότερο και από τους κομμένους μισθούς, τις πρόσθετες φορολογίες, τις απολύσεις και την εξαθλίωση, ήταν η απώλεια της εθνικής αξιοπρέπειας, του εθνικού εγωισμού, της εθνικής κυριαρχίας. Θεωρούσα εξευτελιστικό τη χώρα μας να την κυβερνούν ουσιαστικά με e-mails κάποιοι μεσαίοι υπάλληλοι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ντρεπόμουν για την κατάντια των εκλεγμένων πρωθυπουργών μας και υπουργών μας, οι οποίοι ούτε μέχρι το περίπτερο δεν πήγαιναν χωρίς την άδεια της Τρόικα. 
Το χειρότερο: απολέσαμε την ανεξάρτητη φωνή και άποψη που έπρεπε να έχουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα διεθνή φόρα, ακολουθώντας μία ενδοτική εξωτερική πολιτική του «ναι σε όλα», η οποία μας οδηγούσε σε συγκρούσεις και «παρεξηγήσεις» με παραδοσιακούς συμμάχους μας, όπως η Συρία ή η Ρωσία. Είχαμε στείλει με σφραγίδα την υπογραφή μας στο διευθυντήριο της Ε.Ε., και κανείς δεν μας ρωτούσε πια όταν τη χρησιμοποιούσε.
Το ακόμη χειρότερο: όλα αυτά τα πέντε χρόνια κόντεψαν να μας πείσουν ότι είμαστε ο πιο τεμπέλικος, επιπόλαιος και άχρηστος λαός της Ευρώπης και ότι εμείς και μόνο εμείς είμαστε αποκλειστικά υπεύθυνοι για την κρίση και ό,τι κακό μας συμβαίνει. Ένας λαός που δεν δικαιούται να έχει τα θέλω του και τις ανάγκες του και δεν μπορεί να κοιτάζει στα μάτια τους Ευρωπαίους συμπολίτες του.
Την περασμένη Κυριακή ο ελληνικός λαός αποφάσισε να δώσει ένα τέλος σ’ αυτή την κατάσταση του εθνικού εξευτελισμού. Αποφάσισε να ορθώσει τη φωνή του και να ξαναβρεί τη χαμένη αξιοπρέπειά του. Να αποδείξει ότι μπορείς να είσαι φτωχός, αλλά ταυτόχρονα περήφανος.
Ένας άλλος αέρας πνέει από την Κυριακή πάνω από την Ελλάδα. Ένας αέρας ελπίδας και απελευθέρωσης. Ήδη, τα πρώτα δείγματα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ξαναφέρνουν το χαμόγελο στα χείλη του λαού μας. Υπερασπιζόμαστε τον εθνικό πλούτο, την εθνική περιουσία και πόρους. Σεβόμαστε τον Πολίτη και τον αντιμετωπίζουμε με αξιοπρέπεια. Λύνουμε τα δεσμά της κακομοιριάς και της μιζέριας με τα οποία μας αλυσόδεσαν τα προηγούμενα χρόνια και σαρώνουμε το φόβο, με τον οποίο μας τρομοκρατούσαν. Η Ελλάδα αποκτά και πάλι φωνή και οι Έλληνες τη χαμένη τους τιμή.
Η έννοια του πατριωτισμού αποκτά έτσι την πραγματική της διάσταση. Αυτόν τον πατριωτισμό, τον οποίο η συντήρηση τόσα χρόνια καπηλεύεται για να διαχωρίζει και να διχάζει τους Έλληνες, έρχεται επιτέλους η Αριστερά για να του δώσει πραγματικό νόημα: πρόκειται για την άδολη αγάπη για την Ελλάδα και τις δυνάμεις της. Πρόκειται για την εμπιστοσύνη στους Έλληνες και τις δυνατότητές τους. Πρόκειται για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας της χώρας μας και της ανεξάρτητης και ελεύθερης φωνής της στην Ευρώπη και τον κόσμο.  


*Ο Γιώργος Νικολάου είναι αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου