«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Απόφαση- βόμβα του ΣτΕ για τα μπόνους εισαγωγής στα πανεπιστήμια


Oι βάσεις για εισαγωγή σε ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ολοι οι σχετικοί πίνακες

Αντισυνταγματικά τα προνόμια για τα παιδιά των πολυτέκνων

Aντισυνταγµατικές και αντίθετες στις αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας είναι οι διατάξεις των νόµων 4071/12 και 3966/11 που προέβλεψαν (κατά παρέκκλιση από το γενικό σύστηµα εισαγωγής στην τριτοβάθµια εκπαίδευση) τη σύσταση θέσεων που καταλαµβάνονται αποκλειστικά και µόνο από υποψηφίους που είναι µέλη πολύτεκνων οικογενειών, «µπλοκάροντας» την εφαρµογή των ευνοϊκών αυτών ρυθµίσεων.
Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα «Έθνος», η Ολοµέλεια του Συµβουλίου της Επικρατείας µε τρεις αποφάσεις έκρινε ότι οι διατάξεις που ουσιαστικά «πριµοδοτούν» την εισαγωγή µελών πολυτέκνων οικογενειών (γονείς ή παιδιά) στα πανεπιστήµια και ΤΕΙ είναι αντίθετες σε θεµελιώδεις διατάξεις του Συντάγµατος και συνεπώς ανεφάρµοστες, αφού οδηγούν τελικά στον αποκλεισµό άλλων υποψηφίων, µολονότι είχαν καλύτερα αποτελέσµατα στις εξετάσεις.
Με τις δικαστικές αποφάσεις βρίσκονται ουσιαστικά «στον αέρα» τα μέλη των πολύτεκνων οικογενειών που μπήκαν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ με ένα αντισυνταγματικό σύστημα, το οποίο αναγκαστικά καταργείται από την επόμενη χρονιά, ενώ η κυβέρνηση παρεμβαίνει για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στους ήδη φοιτούντες.
Η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει νομοθετικά το ζήτημα, καθώς φαίνεται να αμφισβητείται γενικότερα η δυνατότητα υπέρβασης του ορίου των εισαγομένων (έως ποσοστό 20%) με βάση κοινωνικά κριτήρια, αφού στο μέλλον με κάποια προσφυγή ίσως κριθεί αντισυνταγματική και ευνοϊκή η αντίστοιχη μεταχείριση άλλων κατηγοριών (παιδιών αναπήρων, πασχόντων από βαριές ασθένειες, θυμάτων τρομοκρατίας, ορφανών κλπ).
Κι αυτό γιατί η Ολομέλεια του ΣτΕ ξεκαθαρίζει ότι η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα «μόνο όταν τα κριτήρια αξιολόγησης είναι καθαρά ακαδημαϊκά, δηλαδή εφόσον οι υποψήφιοι εξετάζονται μόνο ως προς την ικανότητά τους σε μαθήματα και δεξιότητες συναφείς προς το γνωστικό αντικείμενο του τμήματος ή της σχολής». Το ΣτΕ δέχεται ότι η πολιτεία οφείλει να μεριμνά για τους πολύτεκνους και να τους ενισχύει (οικονομικά κλπ) για τα αυξημένα έξοδα της ανατροφής, των σπουδών, της επαγγελματικής αποκατάστασης, αλλά χωρίς να φτάνει στο σημείο να διευκολύνει την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε βάρος άλλων υποψηφίων που αντικειμενικά υπερτερούν.
«Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο σε νομοθετικό επίπεδο για να στηρίξουμε την πολύτεκνη και την τρίτεκνη οικογένεια. Ιδιαίτερα μέσα στην κρίση πρέπει να σταθούμε δίπλα σε όσα παιδιά κινδυνεύουν να στερηθούν το δικαίωμα στη δημόσια Παιδεία», τόνισε από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός Κ. Αρβανιτόπουλος.
 http://www.newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου