«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Στο απόσπασμα οι αποσπάσεις – Επιστροφή στο σχολείο για 2.000 εκπαιδευτικούς


apospaseisΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ που έρχεται προβλέπεται κυριολεκτικά καυτό, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας καλείται να αντιμετωπίσει τη συσσώρευση πλήθους εκκρεμοτήτων, με αιχμές τη διαχείριση του εκπαιδευτικού προσωπικού και το ωράριο διδασκαλίας, αλλά και το σχέδιο νόμου με τις αλλαγές στο γενικό και επαγγελματικό λύκειο.
Οι πρώτες κινήσεις ήδη εκδηλώθηκαν μέσω της αύξησης του ωραρίου ( 2-4 ώρες) των εκπαιδευτικών, αλλά και το Προεδρικό Διάταγμα για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις που προωθήθηκε για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Ε, σε μείζον τρέχον πρόβλημα που συνδέεται με τα προαναφερθέντα, και στο οποίο εμπλέκονται και τα κόμματα, εξελίσσεται το ζήτημα της περιστολής των αποσπάσεων εκπαιδευτικών και ειδικότερα αυτών που βρίσκονται σε εκτός υπουργείου Παιδείας φορείς, οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 2.000. Αριθμός υψηλότερος αν συνυπολογισθούν και οι αποσπάσεις στην κεντρική υπηρεσία, τα εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα και οργανισμούς του υπουργείου Παιδείας.
Την ίδια ώρα, ξεκίνησε ο διάλογος για τις αλλαγές στο λύκειο. Μια πρόταση με ενδιαφέρον που κατατέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων αφορά τον ορισμό της Α΄τάξης ως κοινής, με μαθήματα δηλαδή κοινά τόσο για τους μαθητές του γενικού όσο και του επαγγελματικού λυκείου. Ειδικότερα, οι αποσπάσεις που δεν περιλαμβάνονται σε αυτές που περνούν μέσα από τη διαδικασία των δύο κεντρικών υπηρεσιακών συμβουλίων, του ΚΥΣΠΕ για την πρωτοβάθμια και του ΚΥΣΔΕ για τη δευτεροβάθμια, αφορούν ένα πρόβλημα που έρχεται από τα παλιά και έχει συνδεθεί με πελατειακού τύπου εξυπηρετήσεις. Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες, αυτές του υπουργείου Παιδείας και των εποπτευόμενων φορέων του (κεντρική υπηρεσία, νομικά πρόσωπα, ΑΕΙ, ΤΕΙ, μητροπόλεις κ.λπ.) και αυτές των υπόλοιπων φορέων (άλλα υπουργεία, κόμματα κ.λπ.).
Η πρώτη κατηγορία βρίσκεται στην αρμοδιότητα του εκάστοτε υπουργού Παιδείας, ο οποίος αποφασίζει κατά το δοκούν, εξ ου και η πελατειακή διάσταση. Διάσταση που εν πολλοίς ισχύει και για τη δεύτερη κατηγορία, βάσει των αιτημάτων των φορέων στα οποία περιλαμβάνονται και τα κόμματα. Ο υπολογιζόμενος σε περίπου 2.000 αριθμός αποσπασμένων εκπαιδευτικών αφορά τη δεύτερη κατηγορία, τους εκτός υπουργείου Παιδείας. Ο αριθμός είναι υψηλότερος αν συνυπολογισθεί και η πρώτη κατηγορία, αλλά και άλλες υποκατηγορίες (π.χ. σύζυγοι πανεπιστημιακών ή καθηγητών ΤΕΙ που διδάσκουν σε άλλες πόλεις). Στο πλαίσιο του επιχειρούμενου γενικότερου μαζέματος λόγω των μη προσλήψεων του επόμενου έτους τίθεται επιτακτικά και το θέμα της δραστικής περιστολής των αποσπάσεων αυτών.
Οι κανονικές αποσπάσεις τώρα, αυτές από τα δύο υπηρεσιακά συμβούλια που στηρίζονται στη μοριοδότηση, επί της ουσίας δεν έχουν ξεκινήσει. Αργοπορία που έρχεται να προστεθεί στη γενικότερη καθυστέρηση, αν ληφθεί υπόψη και η καθυστέρηση στις μεταθέσεις. Όλα αυτά εκ των πραγμάτων φέρνουν πίσω όλους τους κρίκους της αλυσίδας, που σημαίνει ότι Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο θα βρίσκονται όλοι με το ένα πόδι. Από την πλευρά του υπουργείου με το άγχος να προλάβει τον Σεπτέμβριο, από την πλευρά των εκπαιδευτικών με την αγωνία τού τι επιφυλάσσεται (τα πρώτα μαντάτα με την αύξηση του ωραρίου και τις υποχρεωτικές μεταθέσεις είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα) που τους υποχρεώνει να είναι σε συνεχή επαγρύπνηση.
Του ΦΑΝΗ ΚΑΛΑΝΤΖΗ
fkalantzis ependytis.gr
ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου