«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Να αποσυρθεί η Μεσαιωνικής έμπνευσης εγκύκλιος για τις άδειες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών


ΑΠ 69                                                                                           Κορωπί 16/1/2013
Θέμα 1ο: Να αποσυρθεί η Μεσαιωνικής έμπνευσης εγκύκλιος  για τις άδειες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών
Με την εγκύκλιο 155734/Δ1 10-12-2012 του Υπουργείου Παιδείας καθορίστηκε με απαράδεκτο και προκλητικό τρόπο, ότι οι αναρρωτικές άδειες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και των αδειών λόγω επιπλοκών κύησης (επαπειλούμενη κύηση) δεν μπορούν να ξεπερνάνε τις 15 μέρες το χρόνο(!!!) ώστε να αναγνωρίζονται ως χρόνος πραγματικής διδακτικής υπηρεσίας. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι «οι ίδιοι εκπαιδευτικοί, μετά τη συμπλήρωση, κατά τα ως άνω, μισού μήνα, άδειας με αποδοχές, απολύονται…»
Δηλαδή μετά τις 15 μέρες αναρρωτική (ασθένεια, ατύχημα – σπάσιμο κλπ- επιπλοκές στην εγκυμοσύνη πλην άδειων κύησης ή λοχείας) δεν δίνονται αποδοχές, δεν αναγνωρίζεται ως διδακτική προϋπηρεσία και απολύονται!!! (κατά την κρίση του εργοδότη!)
Μεσαίωνας! Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δουλεύουν χωρίς ούτε τα αυτονόητα εργασιακά δικαιώματα. Όσο είναι καλά δουλεύουν – αν αρρωστήσουν πετιούνται στο δρόμο! Επίσης, η υποψήφια μητέρα που αντιμετωπίζει προβλήματα στην κύηση αντί της απόλυτης προστασίας και φροντίδας, της επιφυλάσσεται η απόλυση!!!
Αυτό γιατί, όπως κυνικά  αναφέρεται στην ίδια εγκύκλιο η απόφαση οφείλεται στην «…αδήριτη ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής και εξορθολογισμένης διαχείρισης των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας…»! Δηλαδή τα μνημόνια, το σύνολο των αντεργατικών μέτρων που προωθούν η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κατασπαράζουν ακόμα και τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα για προστασία της ασθένειας, της μητρότητας.
Προωθούν εργασιακές ρυθμίσεις που παραπέμπουν στον καπιταλισμό των αρχών του 19ου αιώνα, όπου δεν υπήρχαν εργατικά δικαιώματα (άδειες, ασφάλιση, ωράριο, αξιοπρεπείς αμοιβές κλπ) και οι εργάτες ήταν έρμαια των εργοδοτών τους. Έτσι και τώρα, όλα πρέπει να θυσιαστούν στο όνομα της κρίσης, του χρέους, της παραμονής στο ευρώ και της ΕΕ και ότι άλλο επικαλούνται!
Η εγκύκλιος είναι παράνομη
Καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου, το υπουργείο νομοθετεί μέσω εγκυκλίων παραβιάζοντας ακόμα και την ισχύουσα νομοθεσία. Γιατί το εργατικό δίκαιο (ν. 1483/1984) προστατεύει την εγκυμοσύνη και απαγορεύει την απόλυση των εγκύων ενώ ταυτόχρονα ρητά αναγνωρίζει την απουσία από την εργασία λόγω επιπλοκών της εγκυμοσύνης τους, ως κώλυμα χωρίς δικής τους υπαιτιότητα και ως εκ τούτου δικαιούνται να λάβουν τις αποδοχές τους από τον εργοδότη τους.
Επειδή το υπουργείο το γνωρίζει πολύ καλά, ενώ στο πρώτο μέρος περιλαμβάνει και την άδεια για επαπειλουμένη εγκυμοσύνη, στο τέλος της εγκυκλίου αναφέρει ότι σε τέτοια περίπτωση δεν προβλέπεται απόλυση. Τότε γιατί την αναφέρει μαζί με τις άλλες περιπτώσεις αναρρωτικής ; τι εξυπηρετεί η σύγχυση που δημιουργεί ;
Επίσης το υπουργείο προσπαθεί μέσω της εγκυκλίου του να αποποιηθεί των ευθυνών του, ως ο πραγματικός εργοδότης που είναι, καθιστώντας υπεύθυνους τους κατά τόπους διευθυντές εκπαίδευσης.
Η εγκύκλιος αυτή έρχεται να προστεθεί στην ενεργοποίηση του  κανιβαλικού πλαισίου που αφορά τους εκπαιδευτικούς με πνευματική και σωματική ανικανότητα. Κι εκεί ο εργαζόμενος δε χρήζει περίθαλψης, φροντίδας και προστασίας αλλά απόλυσης!!! Η συγκεκριμένη εγκύκλιος, μαζί με τα πειθαρχικά, τις διαθεσιμότητες και την προώθηση της αξιολόγησης μετατρέπουν το χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης σε ένα ατελείωτο εργασιακό γκέτο.
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΦΕΛΕΙΣ. Η εγκύκλιος δεν εκδόθηκε για  δυο τρεις δεκάδες περιστατικά ανάλογων αδειών στους αναπληρωτές συναδέλφους αλλά στοχεύει να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για όλους.
Απαιτούμε: Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ η κατάπτυστη εγκύκλιος - Προστασία και ίσα δικαιώματα στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς – Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης - Αναγνώριση των χρόνων ανεργίας ως συντάξιμα - Πλήρη ιατροφαρμακευτική, υψηλής ποιότητας, περίθαλψη τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για την περίοδο της ανεργίας.
Ως σύλλογος θα :
·         Συντονίσουμε τη δράση του  με άλλους συλλόγους για την απόσυρσή της εγκυκλίου. Καλούμε τη ΔΟΕ να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
·         Θα στηρίξουμε με κάθε μέσω κάθε συνάδελφο που θα αντιμετωπίσει την εφαρμογή της εγκυκλίου και ταυτόχρονα θα παρέχουμε νομική υποστήριξη. Καλούμε τους συναδέλφους να απευθυνθούν αμέσως στο σύλλογο.
Προειδοποιούμε τη διοίκηση, σε όλα τα επίπεδα, πως αν αποφασίσει να απολύσει αναπληρωτές εκπαιδευτικούς με τέτοιες δικαιολογίες θα αντιμετωπίσει τις μαζικές κινητοποιήσεις μας και τις νομικές μας ενέργειες.
Θέμα 2ο : κάλεσμα στο αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό συλλαλητήριο το Σάββατο 19/1

Το ΔΣ του συλλόγου καλεί τους /τις συναδέλφους να πάρουν μαζικά μέρος στο αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό συλλαλητήριο το Σάββατο 19/1,
στις 2μμ στην Ομόνοια και στην πορεία στο Σύνταγμα όπου στις 4μμ θα πραγματοποιηθεί συναυλία.
 Στη συναυλία συμμετέχουν μεγάλα συγκροτήματα και καλλιτέχνες όπως: Υπόγεια Ρεύματα, Magic de Spell, Μίλτος Πασχαλίδης, Νίκος Τουλιάτος, MC Γίνκα, Ρίτα Αντωνοπούλου, Χαϊνης Αποστολάκης, Μοτίβο-4, Alex de Leon, Μάνος Πυροβολάκης, Ματούλα Ζαμάνη, Burger Project, Elektro Balkana, Ηλίας Μακρίδης και οι Βιτρw, Sound Esc, Radio Sol, Γιάννης Σιδηράς, Seli Kanou. Παράλληλα θα λάβει μέρος και ο Βασίλης Κουκαλάνι με το θέατρο Μια Γιορτή στου Νουριάν.
Η κίνηση υποστηρίζεται από σωματεία, συλλόγους,  δήμους, οργανώσεις και δημόσια πρόσωπα.

                                                                  Για το Δ.Σ.
Ο πρόεδρος
Κώστας Τουλγαρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου