«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Ψήφισμα Γαλλικού Τμήματος για το σχέδιο Αθηνά



ΨΗΦΙΣΜΑ
της Έκτακτης Συνέλευσης του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και
Φιλολογίας του Α.Π.Θ.
Στην Έκτακτη Συνέλευση του Τμήματος (αρ. 267/11.03.2013) συζητήθηκε η τελευταία πρόταση του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. για το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» που αφορά την προτεινόμενη «απορρόφηση / συγχώνευση» του Τμήματος στη «Σχολή/Τμήμα Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών».
Το συμπέρασμα το οποίο προέκυψε είναι ότι ουσιαστικά δεν αλλάζει τίποτα στην αρχική πρόταση του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. και εξακολουθούν να υφίστανται τα θεσμικά, ακαδημαϊκά και διοικητικά προβλήματα τα οποία έχουν επισημανθεί σε προηγούμενα ψηφίσματα του Τμήματος, των Προέδρων και Αναπληρωτών Προέδρων των Τμημάτων Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών και της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής.
Για τον λόγο αυτό εκφράζεται η έντονη αντίθεση στην «απορρόφηση»/συγχώνευση του Τμήματος και στην υποβάθμισή του σε «κατεύθυνση» στο προτεινόμενο «Σχολή/Τμήμα» του οποίου οι απόφοιτοι δεν θα έχουν διακριτά επαγγελματικά δικαιώματα.
Παράλληλα εκφράζεται και η έντονη αντίθεση στη συνολική μείωση του αριθμού των εισακτέων φοιτητών/-τριών η οποία  αφενός αποτελεί ένα καίριο πλήγμα τόσο στις ανθρωπιστικές σπουδές όσο στην πολυγλωσσία και την υπεράσπιση της πολυπολιτισμικότητας και αφετέρου νομιμοποιεί τους φορείς ιδιωτικής εκπαίδευσης που ήδη προσφέρουν ή θα σπεύσουν να προσφέρουν σπουδές σε διακριτά αντικείμενα.
Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος αποφάσισαν να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις/κινητοποιήσεις που θα προγραμματιστούν τις επόμενες μέρες σε συνεργασία με τα υπόλοιπα Τμήματα Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών με σκοπό την ενημέρωση της κοινής γνώμης για τα προβλήματα που προκύπτουν από το προτεινόμενο σχέδιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου