«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Στρατιές ανέργων – Στην… ουρά για διορισμό 11.058 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί


girlΜια δύσκολη χρονιά έρχεται για τους νέους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι περιμένουν να διοριστούν, καθώς οι προβλέψεις για τις προσλήψεις είναι εξαιρετικά δυσοίωνες, τόσο για τις μόνιμες θέσεις όσο και για αυτές των αναπληρωτών. Ανάλογες δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν και οι υποψήφιοι που θα λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στα Παιδαγωγικά τμήματα, καθώς θα βρεθούν αντιμέτωποι τόσο με τη μείωση στον αριθμό των εισακτέων όσο και με την άνοδο στις βάσεις. Ήδη αυτήν τη στιγμή 11.058 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, πτυχιούχοι Παιδαγωγικών τμημάτων είναι άνεργοι. Αριθμός που φέτος θα αυξηθεί, καθώς οι προσλήψεις θα είναι, όπως δείχνουν τα πράγματα, για το σχολικό έτος 2013-14 και πάλι μηδενικές.
Η πολιτική που ακολουθήθηκε με τις υπερβολικές συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και τμημάτων, ο περιορισμός των εκπαι- δευτικών αδειών, η κατάργηση γραφείων εκπαίδευσης κ.ά. για την εξοικονόμηση πόρων οδήγησαν σε μια άνευ προηγουμένου περικοπή και στις προσλή- ψεις εκπαιδευτικών. Όπως μας υπογραμμίζει ο αιρετός του ΚΥΣΠΕ Βασίλης Παληγιάννης, σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου τμήματος του υπουργείου Παιδείας το σύνολο των υποψήφιων δασκάλων και νηπιαγωγών στους πίνακες αναπλη- ρωτών για το σχ. έτος 2012-13 έχει ως εξής:
Καταγραφή1
Από αυτούς έως τις 11/2/2013 εργάζονται 3.334 (2.781 ΓΛΚ και 553 ΕΣΠΑ) και 1.604 νηπιαγωγοί (1.559 ΓΛΚ και 5 ΕΣΠΑ).
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, 3.936 δάσκαλοι και 7.122 νηπιαγωγοί εγγεγραμμένοι στους πίνακες αναπληρωτών είναι εκτός σχολείου.11.058 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, πτυχιούχοι Παιδαγωγικών τμημάτων είναι άνεργοι. Σύμφωνα με τον κ. Παληγιάννη, «οι προβλέψεις και για το 2013-14 είναι δυσοίωνες, αφού προβλέπονται μηδενικοί μόνιμοι διορισμοί και ελάχιστες προσλήψεις αναπληρωτών.
Επομένως ο αριθμός των άνεργων δασκάλων και νηπιαγωγών θα αυξηθεί σημαντικά. Το μεγάλο στοίχημα για όλους μας θα πρέπει να είναι η επιστροφή της ελπίδας στις ζωές όλων αυτών των ανθρώπων. Αυτό προϋποθέτει πως οι κυβερνώντες, τα πολιτικά κόμματα και ολόκληρη η κοινωνία θα συνειδητοποιήσουν την αναγκαιότητα επένδυσης στην εκπαίδευση. Θα συνειδητοποιήσουν πως η παιδεία αποτελεί την κύρια υποδομή για το μέλλον της χώρας μας και η νέα γενιά εκπαιδευτικών μπορεί να συμβάλει στην ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης σ” ένα καλύτερο αύριο της πατρίδας μας».
Και όμως η κατάσταση δεν ήταν έτσι μέχρι πριν από τρία χρόνια. Γι” αυτό και χιλιάδες παιδιά διεκδικούσαν μια θέση στις Παιδαγωγικές σχολές, γνωρίζοντας ότι πριν καλά καλά πάρουν το πτυχίο τους θα καταφέρουν να διοριστούν στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Και κάπως έτσι οι βάσεις εκτοξεύθηκαν στα ύψη, με αποτέλεσμα να εισάγονται στις Παιδαγωγικές σχολές μόνο αριστούχοι.
Είναι οι ίδιοι αριστούχοι που κατάφεραν και τέλειωσαν άμεσα τις σπουδές τους και τώρα περιμένουν με αγωνία στην ουρά μήπως και καταφέρουν να διοριστούν, κάτι όμως που δεν φαίνεται πιθανό για πολλά χρόνια ακόμη, ενώ στο μεταξύ ο αριθμός τους όλο και θα αυξάνεται με τους νέους αποφοίτους κάθε χρονιάς.
Εξέλιξη διορισμών
Για να καταλάβει κάποιος πόσο έχουν έρθει τα πάνω κάτω, θα πρέπει να πούμε ότι από το 1990 έως το 2005 διορίστηκαν 27.435 δάσκαλοι. Από το 2005 έως το 2010 διορίστηκαν 8.387 δάσκαλοι. Συνολικά δηλαδή ο αριθμός των διοριστέων δασκάλων από το 1990 έως και το 2010 (20ετία) είναι: 35.822.
Ενώ οι προσλήψεις αναπληρωτών την πενταετία 2005-2010 έφτασε τα 17.527 άτομα. Ο αριθμός πρόσληψης αναπληρωτών διατηρείται σταθερός εκείνη την εποχή, αφού κατά μέσο όρο διορίζονται ως αναπληρωτές περίπου 3.500 δάσκαλοι κάθε έτος.
Δυστυχώς όμως στο εξής (χωρίς κανείς να γνωρίζει για πόσα ακόμη χρόνια) οι διορισμοί θα γίνονται με το σταγονόμετρο λόγω της οικονομικής κρίσης και βέβαια της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης, της μείωσης των αποσπάσεων και των εκπαιδευτικών αδειών, την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, το κλείσιμο μικρών σχολείων, τη μείωση μαθητών λόγω δημογραφικού προβλήματος, τη μείωση των συνταξιοδοτηθέντων, καθώς την τελευταία 20ετία έχουν διορισθεί περίπου 36.000 δάσκαλοι, την περικοπή πρόωρων συντάξεων (μητέρες με ανήλικα) κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου