Ο πρώην υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης είχε εξαγγείλει την επαναφορά επιπλέον μιας ώρας για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής στα σχολεία.

Σήμερα, στην Βουλή, κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Βλάσης αν και ρωτήθηκε από τη Βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου εάν θα υλοποιηθεί η εξαγγελία ου Κ. Πιερρακάκη δεν έδωσε καμία απάντηση.

Ωστόσο ο Κώστας Βλάσης ανακοίνωσε:

  1. Τον διορισμό και φέτος εκπαιδευτικών ΠΕ11
  2. Για τα επόμενα χρόνια την εισαγωγή  της κολύμβησης ως υποχρεωτικού αντικειμένου του μαθήματος φυσικής αγωγής στην Γ΄ και Δ΄ δημοτικού
  3. Μελετάται η ενίσχυση της προετοιμασίας υποψηφίων για τα ΤΕΦΑΑ με σύγχρονα εργαλεία και αξιοποίηση των αθλητικών κέντρων στις περιοχές που διεξάγονται οι πρακτικές δοκιμασίες

Ειδικότερα ι  υφυπουργός Παιδείας είπε τα εξής:

Πέραν των διακοσίων δεκατριών μόνιμων διορισμών ΠΕ11, στους οποίους προχωρήσαμε πέρυσι και τους όποιους νέους διορισμούς θα προχωρήσουμε και φέτος, ξέρετε ότι η Κυβέρνησή μας έχει αποδείξει με ποικίλους τρόπους -και όχι μόνο με τους διορισμούς γυμναστών, που πραγματικά είναι πάρα πολύ σημαντικοί- ότι θέτει, τόσο τη φυσική αγωγή, όσο και την υγεία των μαθητών μας στο επίκεντρο της εκπαιδευτικής πολιτικής. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν αναφερόμαστε σε ζητήματα, όπως είναι η παιδική παχυσαρκία. 

Θα σας αναφέρω μερικά πράγματα που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει από την Κυβέρνησή μας. 

Πρώτον, προχωρήσαμε σε αύξηση των ωρών στο λύκειο κατά μία ώρα στη Β΄ και κατά μία ώρα στην Γ΄ λυκείου και ένταξη του βαθμού της φυσικής αγωγής στον τελικό βαθμό αποφοίτησης. 

Δεύτερον, διεξάγονται πανελλήνια σχολικά πρωταθλήματα και μάλιστα η επιτυχής συμμετοχή στα οποία συνεπάγεται μοριοδότηση για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια. Άλλο ένα κίνητρο κατά της παχυσαρκίας. 

Τρίτον, νέοι μαθητικοί όμιλοι με έμφαση στις αθλητικές δραστηριότητες.

Και τέταρτον, μελετάται η ενίσχυση της προετοιμασίας υποψηφίων για τα ΤΕΦΑΑ με σύγχρονα εργαλεία και αξιοποίηση των αθλητικών κέντρων στις περιοχές που διεξάγονται οι πρακτικές δοκιμασίες. 

Και, βέβαια, στον τομέα της κολύμβησης καταγράφεται μια θεαματική πρόοδος. Το 2023-2024 συμμετείχαν 44.704 μαθητές ενώ για το 2024-2025 προβλέπεται συμμετοχή 67.000 μαθητών. Δεν είναι κάτι απλό. 

Το μάθημα, επίσης, εμπλουτίζεται με τεχνικές ναυαγοσωστικής, ενώ καθίσταται υποχρεωτικό και στην Γ΄ και Δ΄ δημοτικού, ως εθνική, μάλιστα, στρατηγική για την πρόληψη πνιγμών. Επίσης, για την υλοποίηση του προγράμματος έχουν προβλεφθεί 235 ΠΕ11 για το 2024-2025 με πρόβλεψη αύξησης στους 315 ΠΕ11 για το 2025-2026.

Στόχος μας εδώ όμως είναι κάτι ευρύτερο και πιο ανθρώπινο: Είναι η επίτευξη κολυμβητικής επάρκειας και ασφάλειας στο νερό για κάθε μαθητή τα επόμενα χρόνια, με την εισαγωγή και της κολύμβησης ως υποχρεωτικού αντικειμένου του μαθήματος φυσικής αγωγής στην Γ΄ και Δ΄ δημοτικού. Η διδασκαλία βασικών αρχών κολύμβησης, αλλά και ναυαγοσωστικής, από τις πρώιμες μάλιστα ηλικίες είναι ελάχιστη υποχρέωση της πολιτείας. 
Και δεν μιλάμε για ένα επιπλέον αντικείμενο στο πλαίσιο της γυμναστικής. Είναι μια δεξιότητα ζωής, απαραίτητη για τα παιδιά μας, αλλά και για τους μελλοντικούς ενήλικες. Γιατί ένα σχολείο,   που καλλιεργεί την κίνηση, την ευεξία και τον σεβασμό στο σώμα, δεν προετοιμάζει μόνο καλούς μαθητές. Προετοιμάζει και ολοκληρωμένους πολίτες.