Οι δύο προτάσεις από τους "σοφούς" την υπ. Παιδείας για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ
Εξετάσεις από τα Πανεπιστήμια συνυπολογισμό βαθμών των τριών τάξεων Λυκείου με εξετάσεις κάθε τέλος του χρόνου
Ρεπορτάζ: Χ. Σιακαβάρας
Δύο προτάσεις των Επιτροπών των "σοφών" του υπουργείου Παιδείας για το νέο σύστημα εισαγωγής των υποψηφίων στα ΑΕΙ ανακοίνωσε η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη , μιλώντας σήμερα στον Σκάϊ.
Ειδικότερα, όπως είπε η υπουργός Παιδείας:
Η πρώτη πρόταση αφορά τον συνυπολογισμό των βαθμολογικών επιδόσεων των μαθητών στα μαθήματα και των τριών τάξεων του Λυκείου , αλλά με την προϋπόθεση ότι κάθε τέλος του χρόνου , ανά τάξη θα διενεργούνται εξετάσεις, με επιλογή θεμάτων αποκλειστικά από την Τράπεζα Θεμάτων.
Η δεύτερη πρόταση αφορά τον συνυπολογισμό των βαθμών των μαθητών και των τριών τάξεων του Λυκείου με τη διενέργεια εξετάσεων απ΄το κάθε Πανεπιστήμιο.
Η υπουργός Παιδείας , διατυπώνοντας τον προβληματισμό της για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ τόνισε ότι επειδή είναι ένα δύσκολο εγχείρημα "ποιος θα είναι ο βαθμός που θα συνυπολογίζεται και σε τι ποσοστό και το πως θα διασφαλιστεί η μεγάλη διαφορά μεταξύ τς προφορικής βαθμολογίας και του τελικού γραπτού των μαθητών θέλει αρκετή μελέτη.
Η Σοφία Ζαχαράκη ανέφερε πως αυτή τη στιγμή οι μαθητές επικεντρώνονται στα μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων και όταν πηγαίνουν στο Πανεπιστήμιο πολλοί αδυνατούν να το τελειώσουν.
Αυτό, εκτίμησε η υπουργός, θέλει πολύ καιρό να αλλάξει κα σημείωσε: "Είναι ένα θέμα που έχει βαθιά εγκατασταθεί στη νοοτροπία μας . Πολλά παιδιά αδιαφορούν για όλα τα άλλα μαθήματα εδικά στη Β και Γ Λυκείου και αυτό φαίνεται και από τις απουσίες"
Σε 7 χρόνια, το 2032, θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ
Σε επτά χρόνια από σήμερα , εφόσον καταρτιστεί από την παρούσα Κυβέρνηση και ψηφιστεί στη Βουλή, θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα εισαγωγής των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με προ ημερών, δηλώσεις της υπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη .
Συγκεκριμένα η υπουργός δήλωσε ότι το όποιο νέο σύστημα θεσμοθετηθεί από τη Βουλή, θα αφορά τους μαθητές/τριες που θα φοιτήσουν στη Α' Λυκείου το σχολικό έτος 2029-30.
Δηλαδή, πρακτικά θα αφορά τους μαθητές και μαθήτριες που θα φοιτήσουν το επόμενο σχολικό έτος 2025-26 στην ΣΤ' Δημοτικού.
Αυτοί, σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπουργού, θα είναι οι μαθητές που θα "εγκαινιάσουν" το νέο σύστημα, το έτος 2032.
Η υπ. Παιδείας για κατάργηση Πανελλαδικών Εξετάσεων: Θα το συζητήσουμε και όταν είμαστε έτοιμοι θα ενημερώσουμε μαθητές και γονείς
Ανοιχτό άφησε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη το ενδεχόμενο κατάργησης των πανελλαδικών Εξετάσεων, με δηλώσεις που έκανε προ ημερών, ανοίγοντας έτσι ξανά αυτό το κεφάλαιο που είχε ξεκινήσει να συζητείται από τη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
Ειδικότερα η υπουργός Παιδείας ερωτηθείσα για την κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων η δήλωσε τα εξής:
- Η Κυβέρνηση δεν κάνει απλά δηλώσεις προθέσεων και βεβιασμένες κινήσεις.
- Θα το συζητήσουμε θα το εξαντλήσουμε και όταν είμαστε έτοιμοι για να εφαρμοστεί, θα ενημερώσουμε εγκαίρως τους γονείς και τα παιδιά, καθώς αντιλαμβανόμαστε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρώτο απ΄όλους, ότι είναι μία κουβέντα ουσίας και άπτεται και της πολυετούς προσπάθειας των παιδιών.
- Θέλουμε σίγουρα να συζητήσουμε για την είσοδο στο πανεπιστήμιο, η οποία δεν θα προέρχεται μόνο από τις εξετάσεις.
Το πρόγραμμα της ΝΔ για την παιδεία
Το πρόγραμμα της ΝΔ , όπως είχε ανακοινωθεί τον Δεκέμβρη του 2018,από την τότε τομεάρχη παιδείας Νίκη Κεραμέως, σχετικά προέβλεπε τα εξής:
Καθιερώνεται Εθνικό Απολυτήριο
Καθιερώνεται Εθνικό Απολυτήριο, το οποίο θα αποκτάται με την επιτυχή ολοκλήρωση του Λυκείου. Για τον προσδιορισμό του βαθμού του Εθνικού Απολυτηρίου θα συνυπολογίζονται οι βαθμοί και των 3 τάξεων του Λυκείου, με ειδικό συντελεστή ανά τάξη. Επίσης, καθιερώνονται οι γραπτές προαγωγικές εξετάσεις από τάξη σε τάξη για όλο το Λύκειο, με επιλογή των θεμάτων μέσα από την Τράπεζα Θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας.
Πατήστε εδώ για να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα
Η υπ. Παιδείας για κατάργηση Πανελλαδικών Εξετάσεων: Θα το συζητήσουμε και όταν είμαστε έτοιμοι θα ενημερώσουμε μαθητές και γονείς
Ανοιχτό άφησε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη το ενδεχόμενο κατάργησης των πανελλαδικών Εξετάσεων, με πρόσφατες δηλώσεις σ, ανοίγοντας έτσι ξανά αυτό το κεφάλαιο που είχε ξεκινήσει να συζητείται από τη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
Ειδικότερα η υπουργός Παιδείας ερωτηθείσα για την κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων η δήλωσε τα εξής:
- Η Κυβέρνηση δεν κάνει απλά δηλώσεις προθέσεων και βεβιασμένες κινήσεις.
- Θα το συζητήσουμε θα το εξαντλήσουμε και όταν είμαστε έτοιμοι για να εφαρμοστεί, θα ενημερώσουμε εγκαίρως τους γονείς και τα παιδιά, καθώς αντιλαμβανόμαστε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρώτο απ΄όλους, ότι είναι μία κουβέντα ουσίας και άπτεται και της πολυετούς προσπάθειας των παιδιών.
- Θέλουμε σίγουρα να συζητήσουμε για την είσοδο στο πανεπιστήμιο, η οποία δεν θα προέρχεται μόνο από τις εξετάσεις.
- Είμαστε δίπλα στα παιδιά και συμμεριζόμαστε τον προβληματισμό των γονέων ότι “προσπαθώ τόσα χρόνια για να δώσω εξετάσεις τρεις ώρες”.
Κ. Πιερρακάκης: Δεν καταργούνται οι Πανελλαδικές Εξετάσεις
"Οποιοδήποτε Εθνικό Απολυτήριο θα πρέπει να κρατήσει το κεκτημένο της αντικειμενικής διόρθωσης των Πανελλαδικών Εξετάσεων"., είχε δηλώσει ο Κυριάκος Πιερρακάκης ως υπουργός Παιδείας, "σβήνοντας" έτσι , εκείνη τη χρονική περίοδο, τα όποια σενάρια είδαν το φως της δημοσιότητας τ αλλά και τις προσωπικές επιθυμίες κάποιων να καταργηθούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις
Οι εξετάσεις, είχε πει ο Κυριάκος Πιερρακάκης, έχουν πολλές πτυχές: Ένα κομμάτι είναι η διόρθωση τους, αυτή η αντικειμενικότητα που υπάρχει. Είναι ένας θεσμός που ακόμη και αν δημιουργεί στρες είναι δεδομένο, ακόμη και αν δημιουργεί διάφορα ζητήματα όλοι αποδεχόμαστε το αδιάβλητο των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Κυβερνητικό Σχέδιο 2025: Εθνικό Απολυτήριο και νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια
Τη θέσπιση του Εθνικού Απολυτηρίου και νέου συστήματος πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, περιλαμβάνει το Σχέδιο της Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2025, για το υπουργείο Παιδείας.
Το χρονοδιάγραμμα της Κυβέρνησης όπως είναι διατυπωμένο στο Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής 2025 (Δείτε εδώ το Σχέδιο στη σελίδα 262) , είναι το Β' τρίμηνο (Απρίλιος Μάιος-Ιούνιος) το Σχέδιο Νόμου να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και το τρίτο τρίμηνο _Αύγουστος-Σεπτέμβριος-Οκτώβριος) να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Επιδίωξη της υπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη είναι η εφαρμογή του Εθνικού Απολυτηρίου να ξεκινήσει από το μεθεπόμενο σχολικό έτος 2026-27, από τους μαθητές της Α' Λυκείου, οι οποίοι θα έχουν παραλάβει και τα νέα σχολικά βιβλία (Πολλαπλό βιβλίο) τα οποία ετοιμάζονται αυτή τη χρονική περίοδο.
Το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα το εγκαινιάσουν οι μαθητές που το σχολικό έτος 2026-27 θα φοιτήσουν στην Α' Λυκείου, δηλαδή οι σημερινοί μαθητές της Β' Γυμνασίου.
Για την προετοιμασία του προσχεδίου νόμου η Σοφία Ζαχράκη προτίθεται να συγκροτήσει Επιτροπή "σοφών".
Ο πρώην υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης έχει δεχθεί εισήγηση από τις "άτυπες" επιτροπές.
Η εισήγηση, σύμφωνα με πληροφορίες του esos έχει ως εξής:
Α. Θεσμοθέτηση του Εθνικού Απολυτηρίου.
Β. Εφόσον ψηφιστεί οι πρώτοι μαθητές που θα το εγκαινιάσουν είναι αυτοί που θα φοιτήσουν στη Α' Λυκείου το μεθεπόμενο σχολικό έτος. Δηλαδή εφαρμογή θα ξεκινήσει το σχολικό έτος 2025-26 για τους μαθητές της Α Λυκείου .
Γ. Τα Πιστοποιητικά Γλωσσομάθειας θα συνδεθούν με την απόκτηση του Εθνικού Απολυτηρίου. Δηλαδή δεν θα χορηγείται Εθνικό Απολυτήριο χωρίς ο απόφοιτος να μη γνωρίζει μια από τις ξένες γλώσσες οι οποίες θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση.
Δ. Η επιτυχής ολοκλήρωση του Λυκείου θα οδηγεί στην απόκτηση Εθνικού Απολυτηρίου.
Ε. Θα δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές -εφόσον το επιθυμούν - να το αποκτήσουν δωρεάν μέσω του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας.
Ζ. Ο Γενικός Μέσος Όρος του Εθνικού Απολυτηρίου θα προκύπτει από τους βαθμούς των τριών τάξεων του Λυκείου με ειδικό συντελεστή ανά τάξη.
Η. Υπό εξέταση η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αλλά μετά το 2027 όταν εφαρμοστεί πλήρως το Εθνικό Απολυτήριο στις τρεις τάξεις του Λυκείου.
Θ. Για τον προσδιορισμό του βαθμού του Εθνικού Απολυτηρίου , θα συνυπολογίζονται οι βαθμοί των τριών τάξεων του Λυκείου με ειδικό συντελεστή ανά τάξη.
Ι. Το μεγαλύτερο συντελεστή θα έχει η Γ Λυκείου και το μικρότερο η Α τάξη.
Κ. Ο αριθμός εισακτέων,πλέον, θα καθορίζεται από τα τμήματα των Πανεπιστημίων.
Λ. Μελετάται η αύξηση του ποσοστού επιλογής θεμάτων στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις με στόχο όλα τα θέματα να επιλέγονται από την Τράπεζα Θεμάτων.
Μ. Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις παραμένει, καθώς αποτελούν προϋπόθεση για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.
Πως οραματίζονταν ο ΣΥΡΙΖΑ, ως Κυβέρνηση, την κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων
Με αφορμή τη συζήτηση από την ίδια την υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη , περί κατάργησης των πανελλαδικών Εξετάσεων, γίνεται επίκαιρη η δήλωση του πρώτου υπουργού Παιδείας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το 2015 του Αριστείδη Μπαλτά.
Ο Αριστείδης Μπαλτάς αναπτύσσει στο esos το όραμα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση των πανελλαδικών Εξετάσεων και της ελεύθερης εισόδου των αποφοίτων Λυκείου στα Πανεπιστήμια:
Δείτε το τρίλεπτο βίντεο που ακολουθεί:
Στη συνέχεια ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου θεσμοθέτησε το σύστημα των «πράσινων» (σ.σ. Σχολές που εισάγονται οι υποψήφιοι χωρίς Πανελλαδικές Εξετάσεις) και «κόκκινων» Σχολών (σ.σ. Σχολές που εισάγονται οι υποψήφιοι με Πανελλαδικές Εξετάσεις).
Το σύστημα αυτό δεν εφαρμόστηκε ποτέ καθώς η Κυβέρνηση της ΝΔ που ήρθε στη συνέχεια, κατάργησε τον σχετικό νόμο του Κ. Γαβρόγλου , με το σκεπτικό ότι η κατηγοριοποίηση σε «ελεύθερης πρόσβασης» σχολές και «κατόπιν εξετάσεων»αυτή, ενέχει δύο βασικές στρεβλώσεις:
Α. Αφενός οι μαθητές καλούνται να μαντέψουν, κατά την πρώτη επιλογή, ποια τμήματα θα είναι ελεύθερης πρόσβασης και ποια όχι, και
Β. Αφετέρου οδηγεί στο διαχωρισμό των τμημάτων μεταξύ εκείνων που διατηρούν αυξημένο κύρος και εκείνων που απαξιώνονται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου