«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

ΕΩΣ 5% ΤΩΝ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΑΠΟ ΙΕΚ ΣΕ ΑΕΙ ΜΕ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: ΘΕΤΙΚΟΙ ΟΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

 

 

 

 

 

 

ΕΩΣ 5% ΤΩΝ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ Από ΙΕΚ σε ΑΕΙ με κατατακτήριες εξετάσεις

ΘΕΤΙΚΟΙ ΟΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

«Πράσινο φως» για τη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια

Το «πράσινο φως» για τις αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις έδωσαν οι πρυτάνεις, οι οποίοι µετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου εμφανίστηκαν θετικοί στο σχεδιασµό του υπουργείου Παιδείας, υπογραμμίζοντας ότι για πρώτη φορά θα έχουν ενεργό ρόλο στον καθορισµό των βάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας από την τρέχουσα χρονιά επιθυμεί να θέσει για πρώτη φορά ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα, την οποία θα την ορίζουν τα ίδια τα τμήματα εντός ενός περιορισμένου πλαισίου που θα θέσει το υπουργείο Παιδείας.

Ανάλογα µε τις επιδόσεις

Η βάση εισαγωγής για κάθε τµήµα ξεχωριστά θα καθορίζεται γύρω από τον µέσο όρο που προκύπτει από τις επιδόσεις των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο. Η διαδικασία θα προχωρήσει, µε την πολιτική ηγεσία να προωθεί στους πρυτάνεις όλα τα στατιστικά στοιχεία από τις εξετάσεις των προηγούμενων ετών, ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Παρά τη θετική εισήγηση, εκφράστηκαν προβληματισμοί για τις αλλαγές, καθώς το νέο σύστημα µπορεί να πλήξει ένα µέρος των πανεπιστημιακών τμημάτων. Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να ανακόψει την εισροή υποψηφίων µε πολύ χαμηλούς βαθµούς στα πανεπιστήμια.

Για παράδειγμα, αν ένα τµήµα που δέχεται 300 εισακτέους και έχει βάση 3.000 ή 4.000 µόρια ανακαλύψει από τη συλλογή των στοιχείων ότι οι τελευταίοι 50 εισακτέοι εισάγονται µε βαθμό 3 ή 4 και οι αμέσως επόμενοι µε πολύ υψηλότερες επιδόσεις, όπως 7 ή 8, µπορεί να βάλει «κόφτη» την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα 7.000 µόρια. Αυτόματα µειώνει τον αριθμό εισακτέων του, ενώ παράλληλα ανεβάζει τον πήχυ των εισακτέων που δέχεται. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό θα επηρεάσει αρκετά περιφερειακά ιδρύματα, τα οποία λόγω της χαμηλής ζήτησης (σ.σ. γιατί οι περισσότεροι φοιτητές επιλέγουν κεντρικά Ιδρύματα λόγω της οικονοµικής κρίσης) αλλά και του διογκωμένου αριθμού εισακτέων τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν πολύ χαμηλές βάσεις εισαγωγής, παρά το γεγονός ότι στις αξιολογήσεις παρουσιάζουν υψηλές επιδόσεις.

Πλαφόν

Ένα ακόμα θέµα που προβλημάτισε τους πρυτάνεις ήταν η ψήφιση ρύθμισης στη Βουλή που έδινε τη δυνατότητα για εισαγωγή αποφοίτων ΙΕΚ στα πανεπιστήμια. Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα η Σύνοδος είχε ζητήσει την αλλαγή του νόμου. Σύµφωνα µε διευκρινίσεις του υπουργείου Παιδείας, η εισαγωγή αποφοίτων ΙΕΚ δεν θα ξεπερνά το 5% επιπλέον του αριθμού εισακτέων. Η εισαγωγή θα γίνεται µε κατατακτήριες εξετάσεις και η τελική απόφαση για την αποδοχή ή όχι αποφοίτων ΙΕΚ στα ΑΕΙ θα γίνεται από τη Σύγκλητο.

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

e-typos.com

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου