«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Πιστώσεις για μόνιμους διορισμούς 10.500 εκπαιδευτικών στον νέο κρατικό προϋπολογισμό

https://xenesglosses.eu

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατά τη συζήτηση του νέου κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή, ανακοίνωσε πως στον νέο κρατικό προϋπολογισμό του 2021 έχουν προβλεφθεί πιστώσεις για μόνιμους διορισμούς 10.500 εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα, όπως είπε η Υπουργός Παιδείας, οι 5.250 διορισμοί αφορούν το σχολικό έτος 2020-21 και οι υπόλοιποι το σχολικό έτος 2021-22.

Οι μόνιμοι αυτοί διορισμοί, μαζί με τους 4. 500 μόνιμους διορισμούς  που υλοποιήσαμε φέτος μέσω ΑΣΕΠ, αναμένεται να καλύψουν σημαντικές ανάγκες του εκπαιδευτικού μας συστήματος, σημείωσε η Νίκη Κεραμέως, τονίζοντας πως φέτος  επιπλέον των 4.500 μόνιμων διορισμών προσλήφθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός αναπληρωτών εκπαιδευτικών των τελευταίων ετών ξεπερνώντας τις 50.000, δεδομένου των αυξημένων αναγκών, λόγω της πανδημίας.

Η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε επίσης αύξηση  κατά 3.000.000 €  για το Φοιτητικό Στεγαστικό επίδομα , έκτακτη επιχορήγηση 16 εκ. ευρώ για  τα ΑΕΙ, αύξηση χρηματοδότησης του ΔΟΑΤΑΠ και  απαλλαγή από τη γραφειοκρατία, την ταλαιπωρία και από άδικους αποκλεισμούς στη διαδικασία ακαδημαϊκής αναγνώρισης των τίτλων σπουδών εξωτερικού.

Ειδικότερα η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε τα εξής:

142 εκ. ευρώ αύξηση των δαπανών για την Παιδεία το 2021, παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας

Παρότι προφανώς η πανδημία έχει επηρεάσει την εκπαίδευση και στη χώρα μας, οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία προχωρούν και οι επενδύσεις στην παιδεία επίσης» δήλωσε χαρακτηριστικά. Το ποσοστό αύξησης είναι της τάξης του 2,5% σε σχέση με πέρυσι, καθώς το 2021 προϋπολογίζεται ότι θα δαπανηθούν για την Παιδεία 5,605 δις € έναντι 5,463 δις € το 2020. Από αυτά, τα 4.895.100.000 € θα αντληθούν από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό και τα 710 εκ. € από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Μόνιμοι διορισμοί

Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου για το 2021 εμπεριέχει μία καινοτομία για τα εκπαιδευτικά δεδομένα της χώρας κατά την τελευταία δεκαετία: 10.500 μόνιμους διορισμούς στη γενική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ενισχύουμε το δημόσιο σχολείο με ανθρώπινο δυναμικό, στηρίζουμε τη μαθησιακή διαδικασία, παρέχουμε στους εκπαιδευτικούς μας σταθερότητα, προοπτική και δυνατότητες επαγγελματικής ανέλιξης. Μία προσπάθεια που ξεκίνησε από την προηγούμενη Κυβέρνηση, αλλά δεν προχώρησε. Ειδικότερα, στη Μείζονα κατηγορία 21, η οποία αφορά σε παροχές σε εργαζόμενους του τακτικού προϋπολογισμού του ΥΠΑΙΘ οικονομικού έτους 2021, έχουν προβλεφθεί πιστώσεις για διορισμούς 10.500 εκπαιδευτικών. Σημειώνεται ότι οι 5.250 διορισμοί εκπαιδευτικών αφορούν το σχολικό έτος 2020-2021 και οι υπόλοιποι 5.250 αφορούν το σχολικό έτος 2021-2022.

Οι μόνιμοι αυτοί διορισμοί, που καλύπτουν σημαντικές ανάγκες του εκπαιδευτικού μας συστήματος, έρχονται να προστεθούν στους 4.500 μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση που υλοποιήσαμε φέτος, τους πρώτους στην ιστορία της χώρας στον ευαίσθητο αυτό χώρο της εκπαίδευσης.

Αναπληρωτές  εκπαιδευτικοί

Φέτος ήταν μία χρονιά με μέγιστη στελέχωση των σχολικών μας μονάδων, καθώς, επιπλέον των μόνιμων διορισμών στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, προσλήφθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός αναπληρωτών εκπαιδευτικών των τελευταίων ετών, που ξεπέρασαν τις 50.000, δεδομένων και των αυξημένων αναγκών λόγω της πανδημίας.

Στοχευμένες αυξήσεις σε σημαντικά κονδύλια του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου

Στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για το 2021, σημειώνεται για παράδειγμα αύξηση στις εξής κατηγορίες:

5.780.000 €.  στα ΑΕΙ

  • Στις επιχορηγήσεις προς τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας για λειτουργικές δαπάνες, κατά 5.780.000 €.

Έκτακτη επιχορήγηση 16 εκ. €

  • Επιπλέον, εγκρίνουμε αυτές τις ημέρες έκτακτη επιχορήγηση για τα Πανεπιστήμιά μας ύψους 16 εκ. €, και πάλι στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων όπως και πέρυσι.

 Κριτήρια χρηματοδότησης των ΑΕΙ

Αξίζει να σημειωθεί ότι επί της προηγούμενης Κυβέρνησης, η χρηματοδότηση των ΑΕΙ αποφασιζόταν από τον εκάστοτε Υπουργό δίχως θεσμοθετημένα αντικειμενικά κριτήρια. Αυτό άλλαξε επί ημερών μας – και άλλαξε ήδη από την έκτακτη επιχορήγηση του 2019 η οποία επιλέξαμε να δοθεί βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, και συγκεκριμένα βάσει του αριθμού των ενεργών φοιτητών κάθε ιδρύματος. Και στη συνέχεια φέραμε προς ψήφιση τον Νόμο για την ίδρυση της ΕΘΑΑΕ. Και εκεί προβλέπεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της τακτικής επιχορήγησης στα ΑΕΙ κατανέμεται βάσει αντικειμενικών, κριτηρίων, όπως ο αριθμός των ενεργών φοιτητών, η διάρκεια των προγραμμάτων σπουδών, το μέγεθος και η γεωγραφική διασπορά του ιδρύματος, το μόνιμο και έκτακτο προσωπικό. Το υπόλοιπο της επιχορήγησης κατανέμεται με ποιοτικά κριτήρια, στη βάση αξόνων όπως η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, η ερευνητική δραστηριότητα, η εξωστρέφεια και η διεθνοποίηση, και η επίδοση, στους άξονες αυτούς, από τα ΑΕΙ αξιολογείται από την ΕΘΑΑΕ. Συνδέσαμε λοιπόν την κρατική χρηματοδότηση των ΑΕΙ με αντικειμενικά κριτήρια και κριτήρια ποιότητας, όπως ακριβώς είχαμε δεσμευθεί και στη βάση εισήγησης της ΕΘΑΑΕ.

Φοιτητικό Στεγαστικό επίδομα

Αύξηση επίσης κατά 3.000.000 € σημειώνεται στην εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών με τέκνα που σπουδάζουν μακριά από τη μόνιμη κατοικία. Η προνοιακή αυτή μέριμνα συνδυάζεται επίσης με εξορθολογισμό στο σύστημα των μετεγγραφών. Καθιερώσαμε για πρώτη φορά πρόσθετο ακαδημαϊκό κριτήριο, ήτοι βάση εισαγωγής μείον 2.750 μόρια, εξορθολογίσαμε τα υφιστάμενα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, π.χ. με την εξέταση μέσου όρου εισοδημάτων 3 τελευταίων ετών και όχι μόνο ενός, και εισαγάγαμε την καινοτομία του β’ κύκλου μετεγγραφών με δυνατότητα μετακίνησης σε άλλο τμήμα του ίδιου επιστημονικού πεδίου. Στο ευρύτερο πλαίσιο της μέριμνάς μας για την εκπαιδευτική κοινότητα εν μέσω πανδημίας, αυξήσαμε το στεγαστικό επίδομα, ενώ καλύπτουμε και την επιδότηση εισιτηρίου, καθιστώντας τη μεταφορά εκπαιδευομένων στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας από την κατοικία τους στην έδρα της εκπαιδευτικής δομής δωρεάν.

Χρηματοδότηση του ΔΟΑΤΑΠ

Αυξάνεται, επίσης, η χρηματοδότηση του ΔΟΑΤΑΠ, καθώς συνεχίζουμε τη μεταρρύθμιση ενός φορέα που συνιστά πολύτιμο εργαλείο στην υπηρεσία των πολιτών, της εκπαίδευσης, της εξωστρέφειας, ένα καίριο εργαλείο ανάσχεσης του “brain drain”.

Απαλλαγή από τη γραφειοκρατία στον ΔΟΑΤΑΠ

Στόχος μας, η απαλλαγή από τη γραφειοκρατία, την ταλαιπωρία και από άδικους αποκλεισμούς στη διαδικασία ακαδημαϊκής αναγνώρισης των τίτλων σπουδών εξωτερικού.

Αυξήσεις στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Α. Το 2021 σημειώνεται αύξηση κατά 200 εκ. ευρώ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σε σχέση με το προϋπολογισθέν ΠΔΕ 2020. Αυτές οι επιπλέον πιστώσεις ύψους 200 εκ. εξασφαλίσθηκαν για δαπάνες εφαρμογής εμβληματικών μας δράσεων και προγραμμάτων, σε συνδυασμό με κοινοτικούς πόρους από το ΕΣΠΑ. Ενδεικτικά, στην Ανώτατη Εκπαίδευση έχουν προβλεφθεί 100,6 εκ (εκ των οποίων 67,3 εθνικό σκέλος και 33,3 εκ συγχρηματοδοτούμενο). Στον ειδικό φορέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας, Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης 561,2 εκ. Σε επίπεδο δράσεων ενισχύονται: ο ενιαίος τύπος ολοήμερου δημοτικού σχολείου, η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, οι υποστηρικτικές δομές εκπαίδευσης, η ενισχυτική διδασκαλία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η ένταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και προσφυγοπαίδων στο εκπαιδευτικό σύστημα, η μαθητεία ΕΠΑΛ, ΣΕΚ και ΙΕΚ, η υποστήριξη σχολικών μονάδων ΕΠΑΛ, περίπου 3.000 μαθητευόμενοι του θεσμού της μαθητείας με 700 € έκαστος για τη μείωση των επιπτώσεων του COVID 19.

Β. Επίσης αυξάνεται η χρηματοδότηση του προγράμματος εξειδικευμένης και εξατομικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για την ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, η υποστήριξη σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ) από Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς, η πληρωμή αναπληρωτών εκπαιδευτικών καθώς και ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού για την κάλυψη έκτακτων αναγκών λόγω κορωνοϊού.

Γ. Επίσης, δράσεις για τον εξοπλισμό των σχολικών μονάδων και Πανεπιστημίων με ηλεκτρονικό εξοπλισμό, έργα στα Πανεπιστήμια για τον COVID-19 και για κτιριακές εγκαταστάσεις, έργα των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας όπως εξοπλισμοί, ερευνητικά προγράμματα, πρακτικές ασκήσεις, ακαδημαϊκή εμπειρία, και εθνική συμμετοχή σε λοιπά ευρωπαϊκά προγράμματα.

Δ. Συνεχίζεται, ακόμη, να εντάσσεται στο ΠΔΕ η επέκταση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου. Εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση του ΠΣΔ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τα έτη 2021-2022 και μάλιστα με αύξηση του προϋπολογισμού σε σχέση με προηγούμενα έτη, γεγονός που επιτρέπει πλέον στο ΠΣΔ να έχει κατάλληλα στελεχωμένες τις τεχνικές του ομάδες, ενώ αναδιέταξε τους πόρους του και βελτιστοποίησε επιμέρους διαδικασίες του για να ανταποκριθεί στην κατακόρυφη αύξηση της χρήσης των υπηρεσιών εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Ε. Ως προς τη χρηματοδότηση του ΠΣΔ για την ενίσχυση και περαιτέρω αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών του, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ενέταξε, μέσω του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έργου ύψους 3,5 εκατ. ευρώ στο ΕΣΠΑ για τα έτη 2021 έως και 2023, χρηματοδότηση η οποία ήταν τελματωμένη από το 2016. Παράλληλα, όσον αφορά την αξιοποίηση κονδυλίων ΕΣΠΑ, σε διάστημα λιγότερο από 1,5 χρόνο:

  • Αυξήθηκε η απορροφητικότητα στις δράσεις ΕΣΠΑ του Υπουργείου Παιδείας, από 45,74% (Ιούνιος 2019) σε 61,63% (Νοέμβριος 2020) – κονδύλια συνολικού ύψους 682 εκ €.
  • Ωρίμασαν και υλοποιούνται ήδη νέες δράσεις, αυξάνοντας το ποσοστό των ενταγμένων έργων του τομέα Παιδείας κατά 38,26%.
  • Διασφαλίστηκε η χρηματοδότηση νέων δράσεων για τον τομέα Παιδείας που ξεπερνούν τα 352 εκ €, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων του τρέχοντος ΕΣΠΑ (μέχρι το τέλος του 2023), καθώς και η εμπροσθοβαρής απορρόφηση του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

Πλασματική η μικρή μείωση στον τακτικό προϋπολογισμό

Στον προϋπολογισμό εμφανίζεται μία μικρή μείωση στον τακτικό προϋπολογισμό κατά 57,9 εκ. €. Αυτή είναι επί της ουσίας πλασματική, καθώς οφείλεται κυρίως σε μεταφορά αρμοδιοτήτων -άρα και σχετικών κονδυλίων-, στα υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Εσωτερικών. Συγκεκριμένα οι αρμοδιότητες που μεταφέρονται είναι οι εξής:

  • στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, οι συμβάσεις με τους φορείς παροχής συγκοινωνιακού έργου για τη μετακίνηση με μειωμένο κόμιστρο των φοιτητών των ΑΕΙ της χώρας και των μαθητών άνω των 18 ετών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • στο Υπουργείο Εσωτερικών, οι συμβάσεις για το προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία.

30 δις ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης

Βρισκόμαστε εν μέσω μιας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης και ενώπιον μίας μακροοικονομικής αβεβαιότητας, που συνέχεται με τις επιπτώσεις της πανδημίας και την ταχύτητα αποκατάστασης της οικονομικής δραστηριότητας. Παρά τις αντιξοότητες αυτές, η Κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειές της, αξιοποιεί πόρους του ΕΣΠΑ και του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εργαλεία και συνέργειες με τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται να διαθέσει 30 δις ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Μέλημά μας είναι να σταθούμε δίπλα σε κάθε μέλος της εκπαιδευτικής μας κοινότητας

Τα τρία συστατικά στοιχεία του προϋπολογισμού μας για το επόμενο έτος – Μόνιμοι διορισμοί, στοχευμένες αυξήσεις στον τακτικό προϋπολογισμό, αυξήσεις στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – αποσκοπούν στη διαμόρφωση ενός μείγματος ανάπτυξης του εκπαιδευτικού μας συστήματος, ποιοτικής του διεύρυνσης, ψηφιακού του μετασχηματισμού, κοινωνικής μέριμνας, συμπερίληψης όλων. Στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, πρώτιστο μέλημά μας είναι να σταθούμε δίπλα σε κάθε μέλος της εκπαιδευτικής μας κοινότητας. Ειδικότερα εν μέσω πανδημίας, να αφουγκραστούμε τις δυσκολίες τους, τα προβλήματά τους, τις ιδέες τους, τις προτάσεις τους, να ανταποκριθούμε σε κάθε ανάγκη τους. Μέσα σε λίγους μήνες, εντάχθηκαν περίπου 2,2 εκατομμύρια πολίτες από το νηπιαγωγείο μέχρι το Πανεπιστήμιο και την δια βίου μάθηση, στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, καταρρίπτοντας στερεότυπα, γκρεμίζοντας στεγανά, μετασχηματίζοντας την εκπαίδευση, προσεγγίζοντας το παρόν στο μέλλον της. Το εγχείρημα τιτάνιο, οι δυσκολίες πολλές. Όμως, σε αυτή την προσπάθεια είμαστε όλοι μαζί. Και θέλω να ευχαριστήσω, για ακόμη μία φορά, από καρδιάς, κάθε μαθητή, σπουδαστή, φοιτητή, εκπαιδευτικό, γονέα, που προσπαθεί και προσαρμόζεται, που υπερνικά εμπόδια, με κάθε μικρό αλλά και μεγάλο βήμα. Όλοι μαζί θα βγούμε από αυτή την κρίση, ενωμένοι, πιο δυνατοί.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου