«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

  • Άρθρο του καθηγητή Ι. Καζάζη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Τα νέα αρχαία για πολλούς»

    Την πρόταση του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ) για την αναμόρφωση του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο και Λύκειο καταθέτει με παρέμβασή του στην νέα ιστοσελίδα του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για τη Βόρεια Ελλάδα, ο πρόεδρος του εποπτευόμενου από το υπουργείο Παιδείας Ερευνητικού Ιδρύματος, καθηγητής Ιωάννης Καζάζης.
  • Αποθετήριο των ψηφιακών γλωσσικών πόρων του ΚΕΓ στο πλαίσιο του clarin:el

    Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας έχει δημιουργήσει και λειτουργεί αποθετήριο ψηφιακών γλωσσικών του πόρων (keg.clarin.gr) στο πλαίσιο διαμόρφωσης της υποδομής clarin:el. Το αποθετήριο του ΚΕΓ περιλαμβάνει 23 ψηφιακούς γλωσσικούς πόρους αυτή τη στιγμή.
    Η ερευνητική υποδομή clarin:el (www.clarin.gr) είναι το ελληνικό σκέλος της ευρωπαϊκής υποδομής CLARIN (www.clarin.eu), ενός πανευρωπαϊκού δικτύου οργανισμών μέσω του οποίου τεκμηριώνονται, διασυνδέονται και διατίθενται Γλωσσικοί Πόροι και Τεχνολογίες στην ερευνητική κοινότητα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
    Η υποδομή υποστηρίζει κάθε ερευνητική δραστηριότητα που βασίζεται σε γλωσσικό υλικό (ανεξαρτήτως επιστημονικού αντικειμένου), μέσω της διάθεσης γλωσσικών πόρων και διαδικτυακών υπηρεσιών γλωσσικής επεξεργασίας. Διευκολύνει την πρόσβαση σε ελληνικούς γλωσσικούς πόρους και εργαλεία (μέσω της εθνικής υποδομής) αλλά και σε ευρωπαϊκούς πόρους και εργαλεία (μέσω της διασύνδεσής της με την ευρωπαϊκή υποδομή).
    Η ερευνητική υποδομή CLARIN έχει τη μορφή ενός ανοιχτού πανευρωπαϊκού δικτύου ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων. Κάθε φορέας διατηρεί το δικό του αποθετήριο, στο οποίο αποθηκεύει τους γλωσσικούς πόρου ή/και τις υπηρεσίες που διαθέτει μέσω της υποδομής. 
  •  http://www.greek-language.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου