«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Ετοιμάζεται ρύθμιση για τις επαπειλούμενες κυήσεις


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
«Το θέμα των επαπειλούμενων  κυήσεων  που η Βουλή το χρόνια ξέρει αυτό το θέμα, καμία πολιτική ηγεσία δεν μπόρεσε να το λύσει.  Νομίζω ότι φέτος με αυτήν την ρύθμιση που είπε ο κ. υφυπουργός, δηλαδή με τον διπλασιασμό της μοριοδότησης που είναι στην Βουλή από αύριο, θα το αντιμετωπίσουμε. Διότι κανένας δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη μιας πραγματικής κύησης την οποίαν οι περιστάσεις την οδηγούν σε πολύ κακό τέλος». 
Τα παραπάνω είπε σήμερα στην Επιτροπη μορφωτικών Υποθέσεν της Βουλής ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος, ύστερα από σχετική  παρέμβαση του πρώην υφυπουργού παιδείας Σ. Κεδίκογλου  και σημείωσε τα εξής: «Κανένας δεν σηκώνει αυτή την ευθύνη, άρα ότι και να πει ο νομοθέτης αυτοί που θα εφαρμόζουν τον νόμο θα τον εφαρμόζουν έτσι και θα μεγιστοποιούν το πρόβλημά μας. Και στη συνέχεια της συζήτησης θα δώσει ο Υφυπουργός τα στοιχεία, ποιο είναι το πρόβλημά μας φέτος, γιατί αλλάζουν οι όροι κύριε συνάδελφε. Το πρόβλημα φέτος είναι όπως θα σας το πεί για να μοιραστούμε το ίδιο θέμα».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΡΕΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Λοιπόν, θα ήθελα πολύ, κύριε Κεδίκογλου, ότι το πρόβλημα με τις αποποιούμενες κυήσεις, πραγματικά, είναι υπαρκτό και δεν είναι μόνο στον τομέα του Υπουργείου Παιδείας, είναι σε όλο το δημόσιο τομέα, γενικώς. Σε μας είναι λίγο πολύ παραπάνω έντονο και αυξημένο.
ΣΥΝΕΩΝ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ Δηλαδή, είναι τέτοια η καθημερινότητα και η αγωνία να προλάβεις να έχεις αυτή τη διαχείριση, που πραγματικά χρειάζεται να υπάρχει ικανότητα στο θέμα του μάνατζμεντ του προσωπικού, των εκπαιδευτικών και τα λοιπά, γιατί μιλάμε για μια μεγάλη κοινότητα. Εκεί, θέλω να σας θυμίσω ένα θέμα, το οποίο το είχα φέρει πέρυσι και το οποίο είναι ένα θέμα ταμπού, αλλά θα πρέπει να το δείτε και εάν δεν λυθεί φέτος, τουλάχιστον μέχρι τα επόμενα ένα - δύο χρόνια να το έχουμε λύσει. Είναι το θέμα των επαπειλούμενων κυήσεων, όπου κάθε χρόνο το Υπουργείο υποφέρει από αυτό. Μάλιστα, θυμάμαι χαρακτηριστικά το περιστατικό επί κυρίας Γιαννάκου, όπου ο κ. Καλός θεώρησε ότι όλα είναι εντάξει και θα είναι οι καθηγητές στις θέσεις τους και ξαφνικά του προκύψει ένας τεράστιος αριθμός επαπειλούμενων κυήσεων. Πρέπει να πούμε ότι αυτό δεν αντιμετωπίζεται εύκολα, γιατί μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή μέσα στη χρονιά, είναι πολύ δύσκολο να γίνει αντικατάσταση και από μόνο του φέρνει ένα τεράστιο πρόβλημα και μία δυσλειτουργία στα σχολεία. Επομένως, είναι ένα θέμα που δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια και δεν σημαίνει ότι δεν είσαι κοινωνικά ευαίσθητος αν το θίξεις. Ουσιαστικά, είναι ένα θέμα στο οποίο όλοι κοροϊδεύουμε αλλήλους, δηλαδή, οι εκπαιδευτικοί ξέρουν ότι κακώς παίρνουν τις άδειες, οι γιατροί που συναινούν δίνουν χωρίς κριτήρια αυτές τις άδειες και το Υπουργείο ξέρει τι γίνεται και κάνει τα στραβά μάτια γιατί ενδεχομένως φοβάται το πολιτικό και το κοινωνικό κόστος. Με τη λογική αυτή, όταν δίναμε συντάξεις σε τυφλούς και ανάπηρους «μαϊμού» κακώς το κάναμε και το λέμε τώρα πια, θεωρώ ότι όλα αυτά τα κακά της μεταπολίτευσης που πρέπει να αλλάξουμε, ήρθε ο καιρός να το δούμε και αν δεν τα αλλάξουμε τώρα δεν θα τα αλλάξουμε ποτέ.
Σας λέω χαρακτηριστικά ότι ο αριθμός είναι 4 φορές πάνω από ότι είναι σε όλη την Ευρώπη, ο οποίος δεν συγκρίνεται με τον ιδιωτικό ή τον άλλο δημόσιο τομέα και είναι περιπτώσεις που έχουμε πενήντα τοις εκατό των κυήσεων ότι είναι επαπειλούμενες κυήσεις. Έχουμε διαφορά σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έχουμε διαφορά από περιφέρεια σε περιφέρεια, ανάλογα με το πώς είναι η κατάσταση εκεί και οι ίδιοι οι γυναικολόγοι είπαν ότι δεν θέλουν να κατηγορούνται για κάτι τέτοιο. Πράγματι, τα κριτήρια της επαπειλούμενης κύησης είναι πολύ συγκεκριμένα με τα οποία μπορούμε πολύ εύκολα να χαρακτηρίσουμε μια κύηση ως επαπειλούμενη. Υπάρχει ένας μηχανισμός που δεν ελέγχει ουσιαστικά το Υπουργείο και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί παρακινούν και άλλους να το κάνουν.        
Άρα λοιπόν στο επιχείρημα που λένε ότι ξέρετε κάτι στο σχολείο δεν είναι όπως οι άλλες δουλειές, γιατί μπορεί να πέσει ένα παιδί επάνω σου. Ακόμα και αν θέλουμε να το δούμε έτσι ότι είναι κάτι διαφορετικό το σχολείο από ότι είναι μια άλλη δημόσια υπηρεσία μπορείτε κάλλιστα να προτείνετε να μην είναι στην τάξη αφού δεν θέλουν, αλλά να απασχολούνται σαν διοικητικό προσωπικό. Γιατί ξέρετε πάρα πολύ καλά τις ανάγκες που έχουμε και σαν διοικητικό προσωπικό στο Υπουργείο Παιδείας, σε διάφορους φορείς και τα λοιπά.
Άρα λοιπόν, υπάρχει ο τρόπος τη στιγμή που ψάχνουμε εναγωνίως αναπληρωτές κ.τ.λ., αυτές τις εκπαιδευτικούς που είναι σε μια κατάσταση ενδιαφέρουσα, πράγματι, να μπορέσουν να δουλέψουν κανονικά. Δείτε το, θα σας δώσω τα στοιχεία από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που τα είχαμε ζητήσει και ο κ. Μητσοτάκης τα είχε βρει για όλη την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου