ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ 100.000 ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ
Παράπλευρη απώλεια και οι 2.500 εργαζόμενες που χρηματοδο­τούνται μέσω του προγράμματος.
Τον κώδωνα του κινδύνου για περίπου 37-38 χιλιάδες παιδιά που μένουν φέτος εκτός βρεφονηπιακών σταθμών, αλλά και για περίπου 2.500 εργαζόμενες στα τμήματα των παιδικών σταθμών που χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ και οι οποίες απειλούνται με απόλυση, κρούει ο Σίμος Δανιηλίδης, πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Απασχόλησης και Αλληλεγγύης της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών.
{adselite}
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Δανιηλίδη, τα 160 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν διασφαλιστεί, καλύπτουν μετά βίας 62-63 χιλιάδες παιδιά, την ώρα που αναμένονται κοντά στις 100 χιλιάδες αιτήσεις. Περισσεύουν δηλαδή 37-38 χιλιάδες παιδιά. Παράλληλα φέτος, για πρώτη χρονιά, καθιερώθηκε ως ανώτατο πλαφόν ένταξης αριθμού παιδιών το 70% της δυναμικότητας.
Αυτό συνεπάγεται μείωση των θέσεων κατά 30%, το οποίο στην πράξη σημαίνει ότι από τα 100 παιδιά που μέχρι πέρυσι εντάσσονταν σε έναν παιδικό σταθμό δωρεάν μέσω του ΕΣΠΑ, τώρα εντάσσονται 70. Κι έτσι παρά την αύξηση φορέων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (δήμοι, δημοτικές επιχειρήσεις, ιδιώτες), το σύνολο των προσφερόμενων θέσεων, αντί να ξεπεράσει τις 100 χιλιάδες, μειώθηκε στις σχεδόν 90 χιλιάδες. Κεντρικό επιχείρημα για την επιβολή του συγκεκριμένου πλαφόν είναι η διασφάλιση της δυνατότητας να προσφέρεται συγκεκριμένο ποσοστό θέσεων σε οικογένειες που δεν έχουν τις προϋποθέσεις ένταξης στο ΕΣΠΑ. Ομως, ως παράπλευρη απώλεια, θέτει σε κίνδυνο τις θέσεις περίπου 2,5 χιλιάδων εργαζομένων στα τμήματα που χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ και την ανανέωση των συμβάσεών τους.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, τα χρήματα που διατίθενται από το ΕΣΠΑ είναι ικανοποιητικά. Μιλώντας χθες στο MEGA ο Αργύρης Ντινόπουλος δήλωσε ότι και φέτος θα επιδοτηθεί ο ίδιος αριθμός παιδιών. «Επιμένουμε ότι η χρηματοδότηση πρέπει να φτάσει τουλάχιστον στα 200 εκατ. ευρώ, άρα πρέπει να βρεθούν άμεσα περίπου 40 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε τουλάχιστον τα παιδιά που θα εξυπηρετηθούν να ξεπεράσουν τα 80 χιλιάδες», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Σ. Δανιηλίδης και τονίζει ότι «υπάρχουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που δεν έχουν απορροφηθεί από προγράμματα όπως αυτά της ψηφιακής σύγκλισης, της διοικητικής μεταρρύθμισης και της διά βίου μάθησης αλλά και το ευρωπαϊκό ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης».
{googleads}
Προτείνει ακόμα «ένα σημαντικό ποσόν που έχει περισσέψει από το κοινωνικό μέρισμα να οδηγηθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα γι΄ αυτές τις δομές που, σημειωτέον, δεν είναι μόνο βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί, είναι και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και κέντρα για παιδιά με αναπηρία».
*Η υποβολή των αιτήσεων λήγει τη Δευτέρα 4 Αυγούστου.
……………………………………………………………………………………………………………..
Οι πίνακες του ΟΑΕΔ
Αναρτήθηκαν χθες οι τελικοί πίνακες επιλογής βρεφών και νηπίων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΟΑΕΔ για το έτος 2014-2015. Οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να πληροφορηθούν τα αποτελέσματα από τους κατά τόπους Βρεφονηπιακούς Παιδικούς Σταθμούς του ΟΑΕΔ, όπου υπέβαλαν την αίτησή τους, από την ιστοσελίδα του Οργανισμού, καθώς και από το efsyn.gr στη διεύθυνση: http://www.efsyn.gr/?p=220956
Του Γιάννη Μπασκάκη
Πηγή: efsyn.gr/
Οι εικόνες παραχωρήθηκαν από: photl.com/