«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Σε «θέση μάχης» οι εργαζόμενοι



Την μαζική και έντονη κινητοποίηση των εργαζομένων της ΔΕΗ αλλά και των φαρμακοποιών φέρνουν τα νομοσχέδια που έρχονται από την κυβέρνηση στη Βουλή τις επόμενες ημέρες. Σωματεία και συνδικαλιστικοί φορείς βρίσκονται σε «θέση μάχης» και οργανώνονται προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους και να υπερασπιστούν θέσεις εργασίας (εργαζόμενοι ΔΕΗ) και ποσοστό κέρδους (φαρμακοποιοί).
Οι υπάλληλοι της ΔΕΗ αντιτίθενται στο ξεπούλημα της επιχείρησης προαναγγέλλοντας 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες με την έναρξη της συζήτησης του Σχεδίου Νόμου για τη «μικρή ΔΕΗ» την επόμενη Τετάρτη 2 Ιουλίου. Τα σωματεία των εργαζομένων αντιδρούν στην επικείμενη ρύθμιση για την πώληση του 30% των μονάδων της επιχείρησης και τη δημιουργία της αποκαλούμενης «μικρής ΔΕΗ» κάνοντας λόγο για την «μητέρα των μαχών».
Με το μεγαλύτερο σωματείο των εργαζομένων «Σπάρτακος» της ΔΕΗ να καλεί σε «συστράτευση, ουσιαστική συμμετοχή και στήριξη άπαντες τους εργαζόμενους, τους θεσμικούς φορείς, τους συνταξιούχους, τους άνεργους και κάθε έναν πολίτη τούτης της χώρας».
Υπέρ της προκήρυξης κινητοποιήσεων τάσσεται και η Ένωση Διοικητικού και Οικονομικού Προσωπικού (ΕΔΟΠ-ΔΕΗ) υποστηρίζοντας ότι με το νομοσχέδιο «ολοκληρώνεται ο διαμελισμός της επιχείρησης και έτσι η τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα, εναπόκειται πλέον στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όλους εμάς».
Την προσεχή Τετάρτη, 2 Ιουλίου, εισάγεται προς επεξεργασία στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας».
«Αιτία πολέμου» η μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών
Αιτία πολέμου με την κυβέρνηση αποτελεί για τους φαρμακοποιούς οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση του ποσοστού κέρδους, που μελετά η πολιτεία. Το ποσοστό κέρδους δεν επιδέχεται περαιτέρω συμπίεση, σημειώνει ο ΠΦΣ, αφού αν συμβεί κάτι τέτοιο πολλά φαρμακεία που βρίσκονται ήδη σε δυσχερή θέση, θα οδηγηθούν σε οικονομική εξαθλίωση και κλείσιμο.
Ο στόχος του 15% υπήρχε από την Τρόικα το 2010, όταν ο τζίρος ήταν στα 5,5 δισ. ευρώ! Τώρα που έπεσε ο τζίρος στα 2 δισ. ευρώ, δηλαδή 60% πιο κάτω, το ποσοστό έπεσε από μόνο του κάτω του 15%, οδηγώντας σε ασφυξία πολλά φαρμακεία. Μάλιστα, από τον επόμενο μήνα τα φάρμακα των καρκινοπαθών θα έχουν επίσης πιο χαμηλά περιθώρια κέρδους από 1 έως 5% αποκλειστικά για τα λειτουργικά έξοδα ενός φαρμακείου.
Όπως τονίζουν οι φαρμακοποιοί το χαμηλότερο ποσοστό κέρδους στην Ευρώπη το έχει η Πορτογαλία και φθάνει το 18%! «Δε ζητάμε ιδιαίτερη μεταχείριση ούτε κάτι διαφορετικό, επισημαίνει ο ΠΦΣ, ζητάμε απλά το λογικό και το αυτονόητο».

Πηγή : real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου