«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Οι ανακοινώσεις του Κ. Κουκοδήμου για ΙΕΚ, εξετάσεις, σχολικό αθλητισμό, αποσπάσεις και εκπαιδευτική τηλεόραση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Ο υφυπουργός Παιδείας Κ. Κουκοδήμος, στη σημερινή συνέντευξη τύπου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, έκανε τις ακόλουθε Ανακοινώσεις:
Κ. ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ: Ευχαριστώ κ. Υπουργέ. Εγώ θα αναφερθώ μόνο σε μερικά σμεία σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες που έχω, ξεκινώντας από τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας. Για το σχολικό έτος 2014-2015 θα λειτουργήσουν 63 ΣΔΕ εκ των οποίων τα 8 λειτουργούν μέσα σε καταστήματα κράτησης δηλαδή φυλακές και περίπου 30 εκτός έδρας τμήματα σε όλη τη χώρα. Αυτά είναι σε μικρότερα χωριά και πόλεις.
        Έχει υπογραφεί και έχει σταλεί να δημοσιευτεί ο νέος κανονισμός λειτουργίας των ΣΔΕ καθώς επίσης και η απόφαση των κριτηρίων μοριοδότησης των διευθυντών των ΣΔΕ η οποία θα εκδοθεί εντός της εβδομάδας. Η έναρξη του διδακτικού έτους θα είναι στις 15/9/2014.
ΙΕΚ
        Τα δημόσια ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης σήμερα λειτουργούν 98 ΙΕΚ. Στόχος και επιδίωξή μας για το έτος κατάρτισης 2014-2015 είναι να λειτουργήσουν 120 ΙΕΚ. Η έναρξη του έτους κατάρτισης θα είναι στις 1/10/2014 έχει ήδη υπογραφεί η σχετική απόφαση και έχει πάει στο Υπουργείο Οικονομικών για έγκριση.
Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης. Ιδρύθηκαν 95 ΣΕΚ ολοκληρώνονται εντός του μήνα οι διαδικασίες θέσπισης του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας και θα εκδοθούν οι σχετικές ανακοινώσεις. Για τη λειτουργία τους όμως θα ενημερωθείτε και μέσω ειδικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιήσουμε στις αρχές του Ιουλίου. Η  έναρξη του έτους κατάρτισης είναι η 1/10/2014.
Τώρα για τα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης Ειδικής Αγωγής. Ιδρύθηκαν 2 ΔΙΕΚ Ειδικής Αγωγής και λειτουργούν πιλοτικά. Το ένα είναι στη Θεσσαλονίκη και το άλλο είναι στην Αθήνα. Προγραμματίζουμε όμως μέχρι το τέλος του 2015 να λειτουργήσουν άλλα τρία και να έχουμε συνολικά πέντε ΔΙΕΚ στην Ελλάδα.
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ
Οι εξετάσεις ελληνομάθειας. Έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των αιτήσεων των υποψηφίων στις 20/6/2014 και είμαστε έτοιμοι για τη διενέργεια εξετάσεων σε όλη τη χώρα στην προγραμματισμένη ημερομηνία της 5ης Ιουλίου. Εντός της εβδομάδας θα εκδοθούν οι σχετικές διευκρινιστικές αποφάσεις. Τα ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, η εποπτεία των φορέων δημόσιων και ιδιωτικών και η αρμοδιότητα διαμόρφωσης του εκπαιδευτικού πλαισίου ανήκει στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης.
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΙΕΚ
Μετά τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων είμαστε έτοιμοι για την  υπογραφή αποφάσεων και αδειοδοτήσεων των ιδιωτικών ΙΕΚ την επόμενη εβδομάδα.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΝΕΩΝ
Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς που εδώ θα έχουμε κι ένα νομοθέτημα το Σεπτέμβριο και αφορά τα Συμβούλια των Νέων, έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία με τον Γενικό Γραμματέα. Θα συνεχίσουμε την υλοποίηση των προγραμμάτων που ήδη τρέχουν και μέλημά μας είναι να πραγματοποιήσουμε δράσεις που έχουν άμεσο κοινωνικό αντίκτυπο στη νέα γενιά.
ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
Η Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας ανατράται η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να αποσπαστούν στις σχολικές μονάδες του εξωτερικού και το σχολικό έτος 2014-2015.
Προκηρύσσουμε τις θέσεις εκπαιδευτικών συμβούλων στα ευρωπαϊκά σχολεία και συνεχίζουμε τη διαδικασία για τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών που θέλουν να πάνε στα ευρωπαϊκά σχολεία για το σχολικό έτος 2017-2015
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης. Συνεχίζουμε ορθολογικά και έγκαιρα τη διαχείριση όλων των προγραμμάτων που τρέχουν. Εντάσσουμε νέα θεματική, αυτό που είπε και ο Υπουργός μας, αθλητισμός και υγεία εμπλουτίζοντας και επικαιροποιώντας το αντικείμενο και των Σχολών γονέων.
Εδώ θα μου επιτρέψετε να κάνω μια αναφορά ιδιαίτερα σημαντική για εμένα. Στόχος μας είναι η ενίσχυση των προγραμμάτων του σχολικού αθλητισμού, μιας και όπως όλοι γνωρίζετε προέρχομαι από το χώρο του αθλητισμού και θεωρώ ιδιαίτερα κρίσιμο τον παράγοντα άθληση για τα παιδιά μας. Θα δώσω ιδιαίτερη έμφαση στο συγκεκριμένο θέμα και ευχαριστώ τον Υπουργό που μου δίνει αυτή τη δυνατότητα, γιατί πραγματικά πιστεύω ότι αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τομείς που αφορούν την υγεία των παιδιών μας.
Είναι προσωπικό μου στοίχημα και του Υπουργού και του Υφυπουργού και είναι μια υπόσχεση που έδωσα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Κάρολο Παπούλια.
ΚΔΒΜ
Συνεχίζοντας θέλω να σας πω ότι υλοποιούμε νέα τοπικά προγράμματα στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης και προωθούμε άμεσα την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με 15 νέους Δήμους μετά τη λήξη της γ’ φάσης που προκηρύξαμε. Έτσι μεγιστοποιούμε τη διάχυση της εκπαίδευσης των ενηλίκων.
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΕΚ
Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων Επαγγελματικού Προσανατολισμού, αυτό που είπε και ο κ. Υπουργός:  Πετύχαμε την έγκριση του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. Διαμορφώσαμε τις προϋποθέσεις με την έκδοση του κανονιστικού πλαισίου για την πραγματοποίηση των εξετάσεων πιστοποίησης των φοιτητών αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης, με στόχο να διενεργηθούν στα τέλη Ιουλίου  σε πρώτη φάση και βάσει του νόμου θ’ ακολουθήσει και δεύτερη εξεταστική περίοδος εντός του τρέχοντος έτους και μιλάμε περίπου για 23.000, οι οποίοι περιμένουν να βρουν πιστοποίηση.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΑΔΙΟΤΗΕΛΟΡΑΣΗ
Τέλος, η εκπαιδευτική ραδιοτηλεόραση, σε συνεργασία με τη Διοίκηση της ΝΕΡΙΤ: Θα επιχειρήσουμε την αναβίωση της θρυλικής για μένα εκπαιδευτικής ραδιοτηλέόρασης.
Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τους Γενικούς Γραμματείς  αλλά και όλο το προσωπικό του Υπουργείου για την πολύ καλή συνεργασία και βέβαια τον Υπουργό μου και τον Υφυπουργό, το συνάδελφό μου, τον Αλέκο Δερμετζόπουλο για τη μέχρι στιγμής άψογη συνεργασία  την οποία έχουμε. Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου