«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025

 Ξεκινούν αύριο οι τετραήμερες εργασίες της Συνόδου Πρυτάνεων- Το Πρόγραμμα

Στο επίκεντρο των συζητήσεων, παρουσία της Σ. Ζαχαράκη το Σχέδιο Νόμου για τις διαγραφές φοιτητών και την αντιμετώπιση της ανομίας στα ΑΕΙ και το υπό κατάρτιση νέου συστήματος πρόσβασης των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σιακαβάρας

Σχέδιο Νόμου για τις διαγραφές φοιτητών και την αντιμετώπιση της ανομίας στα ΑΕΙ και το   υπό κατάρτιση νέου συστήματος πρόσβασης των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση   κυριαρχούν  στην ατζέντα  της Συνόδου Πρυτάνεων , η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ανάβυσσο, από  αύριο, Τρίτη, 8 έως 11 Ιουλίου, με  "οικοδεσπότη" την Πρύτανι του Παντείου Πανεπιστημίου Χριστίνα Κουλούρη.

Το Σχέδιο Νόμου γα τις διαγραφές φοιτητών  και την αντιμετώπιση της ανομίας στα ΑΕΙ, έχει ήδη οριστικοποιηθεί από την υπουργό  Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη και τον υφυπουργό, αρμόδιο για τα ΑΕΙ, Νίκο Παπαϊωάννου, και αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Η εκτενής συζήτηση επί του Σχεδίου Νόμου, μεταξύ της υπουργού και του αρμόδιου υφυπουργού Παιδείας θα γίνει την Πέμπτη και Παρασκευή.

Η συζήτηση θα ανοίξει με επίσημο προσκεκλημένο  τον Πρόεδρο  του  Εθνικού Οργανισμού  Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας καθηγητή  Γεώργιο  Δάσιο.

Ο  πρόεδρος του Οργανισμού  θα μιλήσει προς τις διοικήσεις των ΑΕΙ   για το χθες, το σήμερα, και το αύριο του ζητήματος  πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Θα ακολουθήσει διαλογική συζήτηση.

Η υπουργός Παιδείας  Σοφία Ζαχαράκη θα παραβρεθεί στη Σύνοδο , το  τελευταίο διήμερο των τετραήμερων εργασιών, στις 10 και 11 Ιουλίου.

Επίσης στη διάρκεια της Συνόδου Πρυτάνεων έχει προγραμματιστεί συνάντηση Γυναικών Πρυτάνεων και Αντιπρυτάνεων με συμμετοχή της υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφίας Ζαχαράκη

Τη Σύνοδο Πρυτάνεων, μεταξύ άλλων θα απασχολήσουν, όπως:

  • Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός  των Ελληνικών Πανεπιστημίων.
  • Τα Κρίσιμα Ερωτήματα για τα Ελληνικά ΑΕΙ για τη Συνθήκη της Λισαβόνας για την Αναγνώριση Τίτλων: Τεκμήριο Αναγνώρισης ή Ουσιώδης Διαφορά;
  • Ο  Ψηφιακός μετασχηματισμός στα Ελληνικά Πανεπιστήμια: συν-σχεδιασμός οδικού χάρτη για μια επιτυχημένη και αποδοτική ψηφιακή μετάβαση.
  • Το  Κοινό Ευρωπαϊκό Πτυχίο  και ο Οδικός Χάρτης έως το 2029 με σχετική εισήγηση  θα κάνει η   Δρ. Τάνια Κολυμπάρη, Διευθύντρια της Γενικής Γραμματείας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
  • Τα λειτουργικά προβλήματα των ΑΕΙ , λόγω έλλειψης διοικητικού προσωπικού.
  • Η φοιτητική μέριμνα.
  • Η Συμμετοχή της Συνόδου των Πρυτάνεων στην European University Association.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ  ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ

Η υπ. Παιδείας για κατάργηση Πανελλαδικών Εξετάσεων: Θα το συζητήσουμε και όταν είμαστε έτοιμοι θα ενημερώσουμε μαθητές και γονείς

Ανοιχτό άφησε η υπουργός  Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη το ενδεχόμενο κατάργησης των πανελλαδικών Εξετάσεων, με   δηλώσεις της ,  ανοίγοντας έτσι ξανά αυτό το κεφάλαιο  που είχε ξεκινήσει να συζητείται από τη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Ειδικότερα η υπουργός Παιδείας ερωτηθείσα για την κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων η   δήλωσε τα εξής: 

  • Η  Κυβέρνηση δεν κάνει απλά δηλώσεις προθέσεων και βεβιασμένες κινήσεις.
  • Θα το συζητήσουμε θα το εξαντλήσουμε και όταν είμαστε έτοιμοι για να εφαρμοστεί, θα ενημερώσουμε εγκαίρως τους γονείς και τα παιδιά, καθώς αντιλαμβανόμαστε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρώτο απ΄όλους, ότι  είναι μία κουβέντα ουσίας και άπτεται και της πολυετούς προσπάθειας των παιδιών.
  • Θέλουμε σίγουρα να συζητήσουμε  για την είσοδο στο πανεπιστήμιο, η οποία δεν θα προέρχεται μόνο από τις εξετάσεις. 
  • Είμαστε δίπλα στα παιδιά και συμμεριζόμαστε τον προβληματισμό των γονέων ότι “προσπαθώ τόσα χρόνια για να δώσω εξετάσεις τρεις ώρες”.

Κ. Πιερρακάκης: Δεν καταργούνται οι Πανελλαδικές Εξετάσεις 

"Οποιοδήποτε Εθνικό Απολυτήριο θα πρέπει να κρατήσει  το κεκτημένο της   αντικειμενικής διόρθωσης των Πανελλαδικών Εξετάσεων"., είχε δηλώσει  ο Κυριάκος Πιερρακάκης ως υπουργός Παιδείας, "σβήνοντας" έτσι , εκείνη τη χρονική περίοδο, τα όποια σενάρια είδαν το φως της δημοσιότητας τ αλλά και τις προσωπικές επιθυμίες κάποιων να καταργηθούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις

Οι  εξετάσεις, είχε πει ο Κυριάκος Πιερρακάκης,  έχουν πολλές πτυχές: Ένα κομμάτι   είναι η διόρθωση τους, αυτή η αντικειμενικότητα που υπάρχει. Είναι ένας θεσμός που ακόμη και αν δημιουργεί στρες είναι δεδομένο, ακόμη και αν δημιουργεί διάφορα ζητήματα  όλοι αποδεχόμαστε  το αδιάβλητο των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Κυβερνητικό Σχέδιο 2025: Εθνικό Απολυτήριο και νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια 

Τη θέσπιση του Εθνικού Απολυτηρίου και νέου συστήματος πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, περιλαμβάνει το Σχέδιο της Κυβερνητικής Πολιτικής  για το 2025, για το υπουργείο Παιδείας.

Το χρονοδιάγραμμα της Κυβέρνησης όπως είναι διατυπωμένο στο Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής 2025 (Δείτε εδώ το Σχέδιο στη σελίδα 262) , είναι το Β' τρίμηνο (Απρίλιος Μάιος-Ιούνιος) το Σχέδιο Νόμου να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και το τρίτο τρίμηνο _Αύγουστος-Σεπτέμβριος-Οκτώβριος) να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.


 

Επιδίωξη της  υπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη  είναι  η εφαρμογή του Εθνικού Απολυτηρίου να ξεκινήσει από το μεθεπόμενο σχολικό έτος 2026-27, από τους μαθητές της Α' Λυκείου, οι οποίοι  θα έχουν παραλάβει και τα νέα σχολικά βιβλία  (Πολλαπλό βιβλίο) τα οποία ετοιμάζονται αυτή τη χρονική περίοδο.

Το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα το εγκαινιάσουν οι μαθητές που το σχολικό έτος 2026-27 θα φοιτήσουν στην Α' Λυκείου,  δηλαδή οι σημερινοί μαθητές της  Β' Γυμνασίου.

Για την προετοιμασία του προσχεδίου νόμου η Σοφία Ζαχράκη  προτίθεται να συγκροτήσει Επιτροπή "σοφών".

Ο  πρώην υπουργός Παιδείας  Κυριάκος Πιερρακάκης έχει δεχθεί εισήγηση  από τις "άτυπες" επιτροπές.

Η εισήγηση, σύμφωνα με πληροφορίες του esos    έχει ως εξής:

Α. Θεσμοθέτηση του Εθνικού Απολυτηρίου.

Β. Εφόσον ψηφιστεί  οι πρώτοι μαθητές που θα το εγκαινιάσουν είναι αυτοί που θα φοιτήσουν στη Α' Λυκείου το μεθεπόμενο σχολικό έτος. Δηλαδή εφαρμογή θα ξεκινήσει το σχολικό έτος 2025-26 για τους μαθητές της Α Λυκείου  .

Γ. Τα Πιστοποιητικά Γλωσσομάθειας θα συνδεθούν με την απόκτηση του Εθνικού Απολυτηρίου. Δηλαδή δεν θα χορηγείται Εθνικό Απολυτήριο χωρίς ο απόφοιτος να μη γνωρίζει μια από τις ξένες γλώσσες οι οποίες θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση.

Δ. Η επιτυχής ολοκλήρωση του Λυκείου θα οδηγεί στην απόκτηση Εθνικού Απολυτηρίου.

Ε. Θα δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές -εφόσον το επιθυμούν - να το αποκτήσουν δωρεάν μέσω του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας.

Ζ. Ο Γενικός Μέσος Όρος του Εθνικού Απολυτηρίου θα προκύπτει από τους βαθμούς  των τριών τάξεων του Λυκείου με ειδικό συντελεστή ανά τάξη.

Η. Υπό εξέταση η κατάργηση  της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αλλά μετά το 2027 όταν  εφαρμοστεί πλήρως το Εθνικό Απολυτήριο στις τρεις τάξεις του Λυκείου.

Θ. Για τον προσδιορισμό του βαθμού του  Εθνικού Απολυτηρίου , θα συνυπολογίζονται οι βαθμοί των τριών τάξεων του Λυκείου με ειδικό συντελεστή ανά τάξη.

Ι. Το μεγαλύτερο συντελεστή θα έχει η Γ Λυκείου και  το μικρότερο η Α τάξη.

Κ. Ο αριθμός εισακτέων,πλέον,  θα καθορίζεται από τα τμήματα των Πανεπιστημίων.

Λ. Μελετάται η αύξηση του ποσοστού επιλογής θεμάτων  στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις με στόχο όλα τα θέματα να επιλέγονται από την Τράπεζα Θεμάτων.

Μ. Οι  Πανελλαδικές Εξετάσεις  παραμένει, καθώς αποτελούν προϋπόθεση για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου