Το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» υλοποιείται από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας και η διαχείρισή του έχει ανατεθεί στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων & Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, τονίζει η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή σε γραπτή απάντηση προς τη Βουλή, ύστερα πό ερώτηση Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σχετικά με τη δηλητηρίαση μαθητών Λαμίας από γεύματα παραγωγής και διάθεσης της εταιρείας «Γιαννίτσης Logistics».

Ο δε ρόλος του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού , σημειώνει η Ζέττα Μακρή, αφορά: 

α) στον ορισμό των σχολικών μονάδων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, μετά από υπόδειξη αυτών από τις οικείες διευθύνσεις πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, 

β) στην σύσταση και συγκρότηση των επιτροπών παραλαβής στις σχολικές μονάδες και 

γ) στον ορισμό των συντονιστών στις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Το υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με το θέμα υποστηρίζει   εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του.

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας απαντά πως όσα ανφέρονται στην ερώτηση "δεν άπτονται των
αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών μας, προκειμένου δε να δοθεί μια συνολική και ολοκληρωμένη
απάντηση επ’ αυτών, αρμόδια να σας ενημερώσουν είναι τα συνερωτώμενα υπουργεία".

Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας  ως προς τις καταγγελίες / συμβάντα που αφορούν στην εν λόγω εταιρεία έδωσε την ακόλουθη απάντηση :

- Κατά την εκτέλεση του Προγράμματος 2022-2023, διαβιβάστηκε στον ΟΠΕΚΑ καταγγελία υγειονομικού περιεχομένου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 16ου ΔΣ Λαμίας. Η καταγγελία διαβιβάστηκε στη Διεύθυνση Επιθεώρησης του ΟΠΕΚΑ για διενέργεια ελέγχου και συντάχθηκε έγγραφο προς τον Ανάδοχο για παροχή εξηγήσεων. Ο Ανάδοχος αντέκρουσε εγγράφως τις αναφορές του Συλλόγου, προσκομίζοντας, μεταξύ άλλων, πόρισμα ελέγχου του ΕΦΕΤ, στο οποίο αναφέρει ότι «η επιχείρηση πληροί σε γενικές γραμμές τις απαιτήσεις της νομοθεσίας». Επίσης, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Επιθεώρησης του ΟΠΕΚΑ μετέβη στο 16ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας για έλεγχο, χωρίς να διαπιστώσει
παράβαση.

- Από δημοσιεύματα της 22.05.2024 περιήλθε στην αντίληψη της αρμόδιας Υπηρεσίας του ΟΠΕΚΑ ότι υπήρξε και επιστολή του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 11ου δημοτικού σχολείου Λαμίας, προς την εταιρία. Η εν λόγω Υπηρεσία, με το από 25.05.2024 μήνυμά της προς τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας (ΔΙΠΕ), ζήτησε να λάβει γνώση του περιεχομένου του εγγράφου καθώς και τυχόν περαιτέρω ενεργειών. Η ΔΙΠΕ Φθιώτιδας, με το από 26.05.2024 απαντητικό της, ενημέρωσε τον ΟΠΕΚΑ ότι κατά τον προβλεπόμενο έλεγχο της Τριμελούς Επιτροπής Παραλαβής των σχολικών γευμάτων της εν λόγω σχολικής μονάδας, δεν σημειώθηκε κάποια παρέκκλιση στην όλη διαδικασία, ότι στα πρακτικά παραλαβής των γευμάτων δεν αποτυπώθηκε κάποιο πρόβλημα ως προς την καταλληλότητά τους, ότι η ανάδοχος εταιρία απάντησε εγγράφως στο σύλλογο και ότι δεν απαιτήθηκαν περαιτέρω ενέργειες από τη ΔΙΠΕ.

- Μετά την τροφική δηλητηρίαση της 16ης Μαΐου 2024, ο ΟΠΕΚΑ έστειλε κλιμάκιο επιθεώρησης στις 17 Μαΐου στη Λαμία, συνέλεξε δείγματα γευμάτων από σχολεία και γονείς και τα έστειλε για εργαστηριακό έλεγχο. Επίσης, μετά την πυρκαγιά στο εργοστάσιο της εταιρείας, ο ΟΠΕΚΑ ζήτησε άμεσα από τον ΕΦΕΤ και τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας τον έλεγχο στη μονάδα παραγωγής της επιχείρησης. Με την έκδοση απόφασης του ΕΦΕΤ, για την αναστολή έγκρισης της εγκατάστασης παραγωγής μαγειρεμένων φαγητών της επιχείρησης με την επωνυμία «ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ LOGISTICS Α.Ε.», ο ΟΠΕΚΑ αποφάσισε την αναστολή της διάθεσης των σχολικών γευμάτων στα σχολεία της Λαμίας.

  • Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την έγγραφη απάντηση του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας