«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Συναντήσεις της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Β.Ρ.Β


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Από την Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Β.Ρ.Β. ανακοινώνεται , ότι πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα το τριήμερο 15 – 17 Νοεμβρίου 2023 προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας κ. Ιωάννη Κατσαρό και τους τομεάρχες Παιδείας και τα μέλη της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα.

Συνάντηση με τον βουλευτή και υπεύθυνο στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων για το ΠΑΣΟΚ κ. Στέφανο Παραστρατίδη στις 5 μ.μ..

Συνάντηση με τον βουλευτή του ΚΚΕ κ. Ιωάννη Δελή και το μέλος του τμήματος Παιδείας & Έρευνας της Κ.Ε.του ΚΚΕ κ. Δημήτρη Κοιλάκο στις 7.30 μ.μ. στο Μέγαρο της Βουλής .
16 Νοεμβρίου 2023

Συνάντηση στις 10 π.μ. με την κυρία Σοφία - Χάιδω Ασημακοπούλου, βουλευτή και υπεύθυνη για την επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων για το κόμμα Ελληνική Λύση και την υπεύθυνη γραμματέα της κ. Αντωνίου.

Συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας με τον Γ.Γ κ. Ιωάννη Κατσαρό στις 12:30 μ.μ. Παρευρέθηκαν επίσης ο διευθυντής του γραφείου της υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου που είναι αρμόδια για τα θέματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού, κ. Γιαλούρης και ο διευθυντής του γραφείου του κ.Κατσαρού κ. Πασιάς.Παρών στην έναρξη της συνάντησης ήταν και ο πρόεδρος της επιτροπής των μορφωτικών υποθέσεων και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστος Κέλλας.

Συνάντηση στις 6.30 μ.μ. με την κυρία Λινού ,βουλευτή και τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και την κυρία Ράνια Θρασκιά βουλευτή και Αν.τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Μέγαρο της Βουλής .

Πριν την συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείς με τον γενικό γραμματέα κ. Κατσαρό προηγήθηκε εθιμοτυπική εγκάρδια συνάντηση με την υφυπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κυρία Ζέττα Μακρή ,η οποία δεν κατέχει πλέον στο χαρτοφυλάκιό της την ελληνόγλωσση εκπαίδευση του εξωτερικού.

Ο κύκλος επαφών έκλεισε την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023 στο Υπουργείο Εξωτερικών στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού κ.Ιωάννη Χρυσουλάκη με την συνάντηση της εκπροσώπου τύπου και επικοινωνίας κ. Σταυρούλα Καμπερέα.

Από πλευράς της Ομοσπονδίας Συλλόγων και Κηδεμόνων παρευρέθησαν ο πρόεδρος κ.Κωνσταντίνος Μπάκας και ο γραμματέας της Ομοσπονδίας κ.Βασίλειος Μυριούνης. Είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα κυριότερα προβλήματα που αφορούν την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και να παρουσιάσουν προτάσεις που βοηθούν στην άμβλυνση και επίλυση πολλών εξ αυτών.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης, που ήταν εποικοδομητική και παραγωγική, δόθηκε προτεραιότητα κυρίως στους πυλώνες των προβλημάτων της αμιγούς ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης όπως :

  • Η δυνατότητα διάγνωσης μαθησιακών δυσκολιών από Επιτροπή που να είναι αρμόδια για την εξέταση και τη διάγνωση μαθησιακών δυσκολιών, η οποία να έρχεται τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο στην έδρα του Συντονιστικού Γραφείου, ώστε τα παιδιά μας να αντιμετωπίζονται ισότιμα με τα υπόλοιπα ελληνόπουλα.
  • Απόσπαση εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής στα ελληνικά σχολεία ώστε τα παιδιά μας να βοηθούνται στην εκπαιδευτική διαδικασία.
  • Δημιουργία τμημάτων ένταξης και παράλληλης στήριξης.
  • Επαναπροσδιορισμός των χρόνων φοίτησης σε ελληνικό σχολείο του εξωτερικού για την απόκτηση του δικαιώματος χρήσης ομογενούς από δύο (2) έτη σε τουλάχιστον τρία (3) ή δημιουργία ειδικής κατηγορίας για όσους έχουν λιγότερα έτη φοίτησης στο εξωτερικό .
  • Διαχωρισμός των Πανελλαδικών εξετάσεων του εξωτερικού από τις επαναληπτικές πανελλαδικές  εξετάσεις των γενικών Λυκείων της ημεδαπής.
  • Δημιουργία, όπου το επιτρέπουν οι εγκαταστάσεις και ο αριθμός των μαθητών , ολοήμερου σχολείου.Ένας θεσμός που εφαρμόζεται με επιτυχία στα σχολεία εντός της ελληνικής επικράτειας.Αυτό θα δώσει ανάσα σε εργαζόμενους γονείς που στέλνουν ήδη τα παιδιά τους σε αμιγή ελληνικά σχολεία αλλά θα ενθαρρύνει ακόμη περισσότερους να στείλουν τα παιδιά τους σε αυτά.
  • Οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών πρέπει να γίνονται έγκαιρα, έως τον Μάρτιο για την επόμενη σχολική χρονιά, ώστε να μπορούν και αυτοί να προγραμματίζουν τις οικογενειακές και όλες τις άλλες υποχρεώσεις τους ώστε να μην ανακαλούν την απόσπαση που έχει εγκριθεί. ( έως τέλος Ιουνίου να υπαρχουν τοποθετήσεις).
  • Δυνατότητα πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών, όπως ισχύει και στην Ελλάδα, και στη συνέχεια ελλείψει αναπληρωτών , να γίνεται τοποθέτηση παρατασιακών και πρόσληψη ωρομισθίων.
  • Ενισχυτική διδασκαλία στη γερμανική γλώσσα σε επίπεδα ανάλογα με τη γνώση, που έχουν ή δεν έχουν τα παιδιά που μπορεί να έχουν γεννηθεί ή να έχουν έρθει σε μικρότερες ή μεγαλύτερες τάξεις.
  • Η ενισχυτική διδασκαλία είναι απαραίτητη και για την ελληνική γλώσσα για τα παιδιά που προέρχονται από Γερμανικά σχολεία.
  • Παροχή επιμισθίου και την 5η χρονιά ώστε να παραμένουν οι εκπαιδευτικοί, που ήδη έχουν εγκατασταθεί και από όσο γνωρίζουμε είναι ισχυρό κίνητρο για να συνεχίσουν να παρέχουν το διδακτικό τους έργο για μια ακόμη χρονιά, ώστε να μην μένουν κενά στα σχολεία μας.
  • Η δυνατότητα αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος σε μαθητές που παρά την προσπάθεια των εκπαιδευτικών και τη λήψη όλων των παιδαγωγικών μέτρων που προβλέπονται, είναι αδύνατη η προσαρμογή τους στο σχολικό περιβάλλον με στόχο η αλλαγή να λειτουργήσει παιδαγωγικά στην διόρθωση της παραβατικής συμπεριφοράς τους και στην ένταξή τους στο νέο σχολείο. Αντιλαμβανόμαστε ότι τα ελληνικά σχολεία βρίσκονται σε μεγάλες αποστάσεις και αυτό είναι δύσκολο,αλλά αυτό δεν πρέπει να υπερισχύει του παιδαγωγικού μέτρου που αποβλέπει στην πραγματική αντιμετώπιση τέτοιων συμπεριφορών και την ομαλή ένταξη αυτών των μαθητών στη σχολική κοινότητα.
  • Μαθητές που είναι άνω των 16 ετών και ζητούν εγγραφή στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου ή και στο Λύκειο που ή εκπαίδευση δεν είναι υποχρεωτική, να υπάρχει το δικαίωμα να αρνηθεί το σχολείο την εγγραφή όταν γνωρίζει ότι ο μαθητής δεν ενδιαφέρεται για την φοίτηση αλλά απλώς για εγγραφή.
  •  Για μαθητές που προέρχονται από γερμανικά σχολεία να υπάρχει η δυνατότητα το σχολείο υποδοχής να ζητάει τον φάκελό τους και να μπορεί να αρνηθεί την εγγραφή, όταν υπάρχει αναφερόμενη παραβατική συμπεριφορά.
  • Τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν αμιγώς ελληνικά.

Στο τέλος όλων των συναντήσεων υπήρξε η διαβεβαίωση ,ότι οι προτάσεις και οι θέσεις της Ομοσπονδίας θα καταγραφούν , θα επεξεργαστούν,θα προωθηθούν στα αρμόδια τμήματα ,ενώ υπήρξαν διαβεβαιώσεις από τους εκπροσώπους των κομμάτων της ελάσσονος αντοπολίτευσης ,ότι άμεσα θα ακολουθήσουν επερωτήσεις στην ελληνική Βουλή.

Από το στόμα του γ.γ. του Υπουργείου Παιδείας κ. Κατσαρό καταγράφηκε η πρόθεση της ηγεσίας του Υπουργείου για αυστηριοποίηση των κριτηρίων για παιδιά με δυσλεξία και άλλες μαθησιακές δυσκολίες καθώς και αλλαγή του τρόπου εξέτασής τους στις πανελλαδικές εξετάσεις (κατάργηση των προφορικών εξετάσεων).

Άμεση θα είναι και η χρήση του συμπληρωματικού πίνακα εκπαιδευτικών προς απόσπαση το επόμενο διάστημα για την συμπλήρωση των υπολοίπων κενών.

Με εκτίμηση 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  Κωνσταντίνος Μπάκας

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Βασίλειος Μυριούνης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου