«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Σοφία Ζαχαράκη: Εφαρμόζουμε πολιτικές για το καλό των παιδιών

 
Απαντήσεις σχεδόν για όλα τα θέματα που «καίνε» εκπαιδευτικούς μαθητές και γονείς έδωσε σε συνέντευξή της  σήμερα στο Notosnews  και την «Απογευματινή Ενημέρωση» η υφυπουργός Παιδείας κ. Σοφία Ζαχαράκη.
Η  συζήτηση με την υφυπουργό ξεκίνησε με το θέμα που αφορά την έναρξη λειτουργίας των δημοτικών σχολείων.
Όπως τόνισε η υφυπουργός, θα εκτιμηθούν όλα τα στοιχεία θα ληφθεί υπόψη η εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής και ο πρωθυπουργός θα λάβει τις αποφάσεις  του.

«Οι ημέρες αυτές είναι κρίσιμες . Από τη Δευτέρα και μετά και αφού  έχουν αποτιμηθεί όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα και με όλα τα στοιχεία από την επάνοδο των μεγαλύτερων παιδιών η αρμόδια επιτροπή, θα κάνει τις εισηγήσεις  της  και ο πρωθυπουργός να  λάβει τις αποφάσεις.  Είμαστε πολύ κοντά  στην τελική απόφαση. Το υπουργείο Παιδείας θα στηρίξει παιδιά και εκπαιδευτικούς σε αυτή την επάνοδο με ένα σχέδιο  που θα αφορά τους κανόνες υγιεινής και την ύλη» , δήλωσε.
Σε ερώτηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα πεισθούν και τα παιδιά που φοιτούν τις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και να κρατούν αποστάσεις ασφαλείας η κ. Ζαχαράκη δήλωσε:
«Όλοι μας αναρωτιόμαστε για αυτό. Σε αυτό θα παίξουν ρόλο σημαντικό οι εκπαιδευτικοί στο να δείχνουν στα παιδιά αυτά που πρέπει να κάνουν. Εμείς δεν είμαστε υπουργείο Υγείας . Θα ακολουθήσουμε τις υποδείξεις των ειδικών. Έχουμε όλα τα δεδομένα από τους επιστήμονες. Θα παρουσιάσουμε όλα τα  πρακτικά ζητήματα της επανόδου.  Όλα τα στοιχεία θα δοθούν στην επιτροπή και την τελική απόφαση θα λάβει ο πρωθυπουργός».
Στην τελική ευθεία για τη δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση
Με αφορμή την τηλεδιάσκεψη που είχε με τον δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη, τον αντιδήμαρχο κ. Στράτο Καρίκη τον πρόεδρο της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής  Παιδείας κ. Βυρίνη η κ. Ζαχαράκη μίλησε για τα βήματα που θα γίνουν.
«  Ήταν μια εξαιρετική τηλεδιάσκεψη.  Φάνηκε η προσήλωση της δημοτικής αρχής στη δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση από την αρχή της  θητείας της. Είμαστε στην τελική ευθεία.  Στόχος μας είναι να πετύχουμε την εκκίνηση τον Σεπτέμβριο.  Εμείς δηλώσαμε  την πρόθεση να βοηθήσουμε ώστε να παραδοθούν γρήγορα οι οικίσκοι που θα στεγάσουν τα παιδιά .Όλοι θέλουμε να εφαρμοσθεί  η δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Είμαστε πολύ κοντά στον στόχο», τόνισε η υφυπουργός που ευχαρίστησε τη δημοτική αρχή για την πολύ καλή συνεργασία.
Σταδιακά θα κατευθυνθούμε σε ένα νέο λύκειο
Σε ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις για  αρκετά σημεία του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας  όπως αυτό που αφορά την τράπεζα θεμάτων η κ.  Ζαχαράκη δήλωσε:
«Για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας κατατέθηκαν δεκάδες σχόλια και έγιναν αντικείμενο επεξεργασίας.  Ήταν πολύ σημαντικό και σημάδι  Δημοκρατία αυτό.  Είναι σημαντικό που πιλοτικά από τον Σεπτέμβριο μπαίνουν νέες δεξιότητες στο σχολείο. Αυξάνονται πράγματι στο Γυμνάσιο τα εξεταζόμενα μαθήματα από τέσσερα σε επτά και μπαίνει και η Τράπεζα Θεμάτων  . Είναι δεδομένη  η πρόθεση να βελτιωθούν  όλα  όσα δεν λειτούργησαν καλά την προηγούμενη φορά. Τα παιδιά πρέπει σιγά σιγά να μπαίνουν σε  αυτή τη λογική εξέτασης . Αρκετοί θεωρούν πως θα βοηθήσει στην ανάπτυξη άλλων δεξιοτήτων των παιδιών.  Θα αποτιμηθεί.  Σταδιακά θα κατευθυνθούμε σε ένα νέο λύκειο. Πολλά μέτρα μαζί θα βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε ανοικτοί στο διάλογο.  Εισηγούμαστε μέτρα που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην πραγματικότητα των σχολείων .  Έχουμε διάθεση  και για τη θεραπεία προβλημάτων».
Με τις κάμερες θέλουμε ισότητα ευκαιριών στη μάθηση
Όσο για τις κάμερες για τη καταγραφή των  μαθημάτων που τόσες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει  η υφυπουργός τόνισε:
« Δεν υπάρχουν κάμερες οπουδήποτε στο σχολείο. Πρόθεση μας  ήταν να διευκολυνθούν τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στο υλικό. Οι μαθητές ήταν αποκομμένοι πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα από τη μαθησιακή διαδικασία.  Βασιζόμενοι  στην επιθυμία των παιδιών αλλά και των γονιών να στηρίξουν τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης όλο αυτό τον καιρό . Τώρα με την επιστροφή  διαπιστώνουμε πως  αρκετά παιδιά που παραμένουν στο σπίτι .  Θέλαμε να έχουν επιλογές ώστε μέσα από καινοτομίες και τεχνολογίες να λαμβάνουν και αυτά το υλικό. Ας βρει κάθε σχολείο τον τρόπο να στηρίξει τα παιδιά αυτά. Θα είναι ένα κοινό όφελος για όλους να παρακολουθούν την ύλη και να μπορέσουν να καλύψουν κενά»
Σε ότι αφορά την όλη διαδικασία της  τηλεκπαίδευσης η υφυπουργός εξήγησε:
«Και μέσα από τις οδηγίες που στάλθηκαν  προκύπτει  ο στόχος των κλειστών εκπαιδευτικών τάξεων. Δηλαδή ο εκπαιδευτικός να έχει  την αποκλειστικότητα να στείλει τον σύνδεσμο στα παιδιά .Ήδη κάθε τάξη είναι ξεχωριστή. Τα  κομπιούτερ θα είναι στραμμένα προς τον πίνακα . Θα υπάρχει και σίγαση για τις φωνές των παιδιών. Η λογική είναι να υπάρχει ισότητα ευκαιριών και να έχουν πρόσβαση στην ύλη περισσότερα παιδιά.  Θέλουμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία και να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία. Θα αξιολογηθεί και αυτό και όλο το κομμάτι της τηλεκπαίδευσης. Θέλουμε να δούμε αν βοηθήθηκαν τα παιδιά»
Τι θα γίνει σε νέο κύμα πανδημίας
Με αφορμή ερωτήματα εκπαιδευτικών για τον τρόπο που το υπουργείο Παιδείας θα μπορέσει να διαχειριστεί νέο κύμα πανδημίας το φθινόπωρο η υφυπουργός Παιδείας δήλωσε:
«Μακάρι να μην χρειαστεί να έχουμε το άσχημο σενάριο.  Από την άλλη μέτρα που έχουν  εφαρμοσθεί  για τις τάξεις  με τη μείωση των  μαθητών την εκ περιτροπής  λειτουργία αξιολογούνται.  Στόχος η καλύτερη προετοιμασία, ¨Όλα αυτά θα τα δούμε στην πορεία.  Αποτιμώνται  τα δεδομένα κάθε ημέρα».
Σχετικά με τις αντιδράσεις  των εκπαιδευτικών στην αξιολόγηση η κ. Ζαχαράκη τόνισε:
«Ήταν προγραμματική δέσμευση της ΝΔ προεκλογικά να εφαρμοσθεί η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Μιλάμε για μια αξιολόγηση που δεν είναι τιμωρητική . Θα επιφέρει βελτίωση πραγμάτων που εντοπίζουμε και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί. Μπορεί να λειτουργήσει θετικά.  Όλα στην εφαρμογή τους αξιολογούνται».
Η έναρξη της σχολικής χρονιάς
Όσο για την ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς όπως είπε η κ. Ζαχαράκη δεν έχει κλειδώσει ακόμη.
«Θα είναι αρχές Σεπτεμβρίου θα δούμε την ακριβή ημερομηνία».
Σε ερώτηση σχετικά με την κάλυψη των κενών θέσεων των εκπαιδευτικών η κ. Ζαχαράκη ανέφερε:
« Και η υπουργός έχει αναφέρει πως πρόθεση μας είναι να έρχονται οι εκπαιδευτικοί στα δυσπρόσιτα μέρη και τα νησιά. Και φέτος για το θέμα αυτό είχαμε συνεχή συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση και τους προϊσταμένους των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  για την κάλυψη των κενών.  Μέσα στο νομοσχέδιο υπάρχει η αναφορά της διπλής μοριοδότησης και η ειδική πρόσκληση των εκπαιδευτικών που πάει για 1η Οκτωβρίου δηλαδή νωρίτερα. Σε συνδυασμό με τους διορισμούς  όλα θα λειτουργήσουν θετικά και για τις επόμενες σχολικές χρονιές»
 Γράφει η Μαρία Χονδρογιάννη, Δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου