«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Υπουργική απόφαση για τους Συντονιστές: … αναμείνατε στο ακουστικό σας

Γράφει η Ολυμπία Ζαραμπούκα
Όλα όσα περιέχονται σε αυτή την υπουργική απόφαση (για να δείτε πατήστε εδώ) για το καθηκοντολόγιο ΣΕΕ (Συντονιστών Εκπαιδευτικού έργου) με κάνουν να φαντάζομαι τον ΣΕΕ σαν έναν απόμακρο ανώτατο υπάλληλο, κλεισμένο σε ένα γραφείο και συνεχώς απασχολημένο με ένα σωρό γραφειοκρατικής φύσεως θέματα, με κυριότερο την αποτίμηση και αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, των στελεχών, των σχολικών μονάδων και την σύνταξη πολύπλοκων φύλλων ελέγχου και αξιολόγησης, απευθυντέων προς τους ανωτέρους τους με τελικό αποδέκτη το ΙΕΠ (Πώς θα τα αξιοποιήσει αυτά το ΙΕΠ και σε ποια αποτελέσματα θα οδηγήσουν είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία).
              Μάλλον η επικοινωνία των ΣΕΕ με τους εκπαιδευτικούς στην καλύτερη περίπτωση θα γίνεται μέσω email, γιατί τα πολυπληθή γραφειοκρατικά καθήκοντα θα καταστήσουν τον ΣΕΕ τόσο ακριβοθώρητο όσο και τον ίδιο τον υπουργό. Μπορεί βέβαια εναλλακτικά, να δημιουργηθούν στα ΠΕΚΕΣ τηλεφωνικά κέντρα με προεπιλεγμένες συχνές ερωτήσεις (FAQs) με τις απαντήσεις τους σε εκπαιδευτικά  προβλήματα, όπως η τεχνική υποστήριξη των πελατών των τηλεφωνικών εταιρειών (π.χ αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με … πατήστε το 1, αν έχετε πρόβλημα με το … πατήστε το 2. Μέγιστος χρόνος αναμονής τουλάχιστον 15 λεπτά. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με εκπρόσωπό μας αναμείνατε στο ακουστικό σας).
             Οι αρχαίοι μας πρόγονοι δίδασκαν ότι η επιτυχία κρύβεται στην απλότητα και τη λιτότητα. Θα μπορούσε το καθηκοντολόγιο των ΣΕΕ να είναι πιο καθορισμένο και απλό, με επίκεντρο την παροχή άμεσης  συμβουλευτικής στον απλό εκπαιδευτικό της τάξης με προσωπική επαφή. Επίσης θα μπορούσε η αρμοδιότητα των ΣΕΕ να είναι περισσότερο παρεμβατική, με μεγαλύτερο κύρος και όχι απλά και μόνο συμβουλευτική. Εξηγούμαι: Ο ΣΕΕ θα μπορούσε να είναι ο τελικός κριτής ενός παιδαγωγικής φύσεως θέματος με υποχρεωτική εφαρμογή της γνωμοδότησής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου