«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017



Αρ. Πρωτ. 1028
Αθήνα 19/01/2017
Προς
Τους Συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε.

Θέμα: Για τις «καινοτόμες» εξαγγελίες της αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με τη λειτουργία …των σχολείων !!!
Αφού έλυσε όλα τα προβλήματα που άπτονται του υπουργικού της ρόλου, η αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Θεανώ Φωτίου, φρόντισε με δηλώσεις της να δείξει ότι οι προθέσεις της ΚΕΔΕ για υπαγωγή των νηπιαγωγείων στους Δήμους δεν είναι «ανάδελφες» και ότι είναι σαφές πως η κυβέρνηση ρέπει επικίνδυνα προς αναδιαρθρώσεις διάλυσης του δημόσιου σχολείου εκχωρώντας την κομμάτι – κομμάτι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία έχει δείξει ξεκάθαρα, σε πολύ μεγάλο δυστυχώς βαθμό, το πώς αντιλαμβάνεται την αξιοποίηση των κονδυλίων που προορίζονται για την εκπαίδευση με το να τα στερεί από τα σχολεία τα οποία καταδικάζει σε λειτουργικό μαρασμό.
Οι δηλώσεις της κυρίας Υπουργού είναι επικίνδυνες για τη λειτουργία της δημόσιας εκπαίδευσης με τα ζητήματα τα οποία, ως φυσικό επόμενο, ανοίγουν.
  • Ολοήμερο σχολείο
Η κυρία Φωτίου είναι μέλος της κυβέρνησης που επέλεξε να διαλύσει την παιδαγωγική ενότητα που χαρακτήριζε το ολοήμερο νηπιαγωγείο και να καταστήσει το ολοήμερο νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο δομές παιδοφύλαξης σε προαιρετική βάση. Τώρα εμφανίζεται να ενδιαφέρεται για την ελληνική οικογένεια η οποία δεν έχει πού να αφήσει το παιδί της μέχρι τις 8 το βράδυ. Ως μέλος της κυβέρνησης, δεν δικαιούται να μη γνωρίζει ότι τα προνήπια δεν βρίσκουν θέση στο δημόσιο νηπιαγωγείο και ότι οι μαθητές του δημοτικού σχολείου, στερούνται τον σταθερό δάσκαλο στο ολοήμερο,  έπειτα από την κατάργησή του, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο η μόρφωσή τους. 
Τα ΚΔΑΠ δεν είναι εκπαιδευτική δομή, όπως επιχειρεί να την παρουσιάσει η κυρία Υπουργός, και τα αντικείμενά τους δεν συνδέονται με το περιεχόμενο του σχολείου.
  • Εργασιακές σχέσεις
Τόσο οι προτάσεις της ΚΕΔΕ για την υπαγωγή της προσχολικής αγωγής στους Δήμους όσο και οι «καινοτόμες» απόψεις της κυρίας Φωτίου σχετίζονται αναπόφευκτα με τον τρόπο πρόσληψης του εκπαιδευτικού προσωπικού.
Την ίδια στιγμή που ο Υπουργός Παιδείας ανοίγει τη συζήτηση για τον τρόπο πραγματοποίησης διορισμών στην εκπαίδευση δίχως να δεσμεύεται ούτε για το χρόνο ούτε για τον αριθμό, η σύνδεση του δημόσιου σχολείου με το «ιδιαίτερο» καθεστώς προσλήψεων στους Δήμους και με τα vouchers είναι σαφές ότι ενισχύει τις τάσεις για ακόμη περισσότερη ελαστική εργασία και την εξάρτηση των προσλήψεων από ευκαιριακές χρηματοδοτήσεις. Η δήθεν πρόταση λειτουργίας των δομών ΚΔΑΠ σε συνέχεια του "κουτσουρεμένου" ολοήμερου σχολείου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δημιουργεί βάσιμες υποψίες για κυβερνητικούς σχεδιασμούς μελλοντικής λειτουργίας των δημόσιων σχολείων, υπό τη σκέπη των Ο.Τ.Α.  με προσωπικό υποαπασχολούμενο, ελαστικά εργαζόμενο, διορισμένο με διαδικασίες που καμία σχέση δεν έχουν με τον αδιάβλητο τρόπο διορισμού στην εκπαίδευση, με πρόταξη της εντοπιότητας και στήριξή της με επιπλέον μοριοδότηση για τους δημότες της κάθε περιοχής ώστε να εξασφαλίζουν και οι τοπικοί άρχοντες μεγαλύτερη εκλογική πελατεία.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καταδικάζει την τακτική που εφαρμόζουν όλο και συχνότερα κυβερνητικοί παράγοντες ανοίγοντας ζητήματα στην κατεύθυνση της κατεδάφισης της δημόσιας εκπαίδευσης.
Η θετική συμβολή για μας βρίσκεται στις διεκδικήσεις μας και τις προτάσεις της Δ.Ο.Ε.για ένα ολοήμερο σχολείο που αγκαλιάζει όλους τους μαθητές, με όλους τους απαραίτητους εκπαιδευτικούς σε μόνιμες θέσεις και με λειτουργία και πρόγραμμα υπό το σχεδιασμό και την ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας που, όπως οφείλει, θα το στηρίζει στην πράξη και όχι στα λόγια. Κάθε άλλη «ιδέα» που συνδέεται με σκέψεις για πολυδιάσπαση του εκπαιδευτικού σχεδιασμού και των εργασιακών σχέσεων γνωρίζουμε, πλέον, όλοι πολύ καλά ότι αποτελεί πλήρη υιοθέτηση των ολέθριων επιταγών των μνημονίων.




Αρ. Πρωτ. 1027
Αθήνα 18/01/2017
Προς
Τους Συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε.

Θέμα: Καταγγελία για το όργιο τρομοκρατίας από μέλη της Χρυσής Αυγής στο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ικονίου Περάματος

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.  καταγγέλλει το όργιο τρομοκρατίας και εκφοβισμού που έζησαν σήμερα εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου του Νέου Ικονίου στο Πέραμα.
Μέλη της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον υπόδικο βουλευτή Γιάννη Λαγό προσπαθούσαν από το πρωί με την παρουσία τους έξω από το σχολείο να σπείρουν τον τρόμο με αφορμή την απόφαση για τη λειτουργία του σχολείου ως Δομή Υποδοχής κι Εκπαίδευσης Προσφύγων (Δ.Υ.Ε.Π.). Το μεσημέρι, λίγο πριν αρχίσει η σύσκεψη των φορέων για την εφαρμογή του προγράμματος, με τους μαθητές του ολοήμερου τμήματος εντός του σχολείου, εισέβαλαν στην αυλή γρονθοκοπώντας, κλοτσώντας και προπηλακίζοντας με χυδαίες και φασιστικές εκφράσεις, εκπαιδευτικούς και γονείς, μπροστά στα αδιάφορα βλέμματα των ελάχιστων αστυνομικών που βρίσκονταν εκεί, παρά την σοβαρότητα της κατάστασης.
Οι εκπαιδευτικοί δεν τρομοκρατούμαστε από τους φασίστες – δολοφόνους της Χρυσής Αυγής. Αγωνιζόμαστε για να κρατήσουμε ζωντανή τη δημόσια εκπαίδευση που η πολιτεία έχει εγκαταλείψει, υπερασπιζόμαστε με αξιοπρέπεια τον παιδαγωγικό μας ρόλο, τα εργασιακά μας δικαιώματά και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας, πατρίδας.
Οι φασιστικές επιθέσεις δεν πρέπει και δεν θα μείνουν αναπάντητες! Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές να αγκαλιάσουν τα κατατρεγμένα  παιδιά που βίωσαν τον πόλεμο, τη φτώχεια και την προσφυγιά για τα οποία  τα ίδια δεν φέρνουν καμία ευθύνη. Τους καλούμε να απομονώσουν τις ρατσιστικές, ξενοφοβικές κραυγές.
Η κυβέρνηση, δίχως την εμπλοκή των Μ.Κ.Ο.,  οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εκπαίδευση και την υγεία όλων των μαθητών, την εξασφάλιση όλου του απαραίτητου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού αλλά και για την προστασία των εργαζομένων στα σχολεία.  Είναι αδιανόητο το βάρος και αυτής της εκπαιδευτικής διαδικασίας να πέφτει αποκλειστικά και μόνο στις πλάτες του μαχόμενου εκπαιδευτικού.
  
  • Όλοι μαζί αντιμετωπίζουμε αποφασιστικά τη φασιστική και ρατσιστική δράση της Χρυσής Αυγής. Η τρομοκρατία τους δεν θα περάσει!
  • Ζητάμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και εκπαίδευσης για όλα τα προσφυγόπουλα. Δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλους τους μαθητές.
  • Συμμετέχουμε το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017 σε αντιφασιστική πορεία στις 11π.μ. στην πλατεία Ηρώων στο Πέραμα μαζί με τα εκπαιδευτικά συνδικάτα του Πειραιά. 




Αρ. πρωτ: 1026
Αθήνα 17/01/2017
Προς
1. Τους Συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε.
2. Αιρετούς ΑΠΥΣΠΕ-ΠΥΣΠΕ

Θέμα:  Προετοιμασία της σύσκεψης Δ.Σ. Δ.Ο.Ε. και αιρετών ΠΥΣΠΕ–ΑΠΥΣΠΕ–ΚΥΣΠΕ
Δευτέρα 23  Ιανουαρίου 2017,
Αθήνα, Ξενοδοχείο NOVOTEL
Συνάδελφοι,
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. , όπως έχετε ενημερωθεί, πραγματοποιεί τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017 σύσκεψη με τους αιρετούς των ΠΥΣΠΕ, των ΑΠΥΣΠΕ και του ΚΥΣΠΕ με σκοπό την καλύτερη σύνδεση των αιρετών με τα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος σε όλα τα επίπεδα (Δ.Σ. Συλλόγων, Γ. Συνελεύσεις, Δ.Ο.Ε., κλπ) καθώς και την ανάπτυξη συζήτησης – προβληματισμού πάνω σε θέματα σχετικά με  τη λειτουργία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων και το ρόλο των αιρετών σ’ αυτά και την ενημέρωσή από τη Νομική Σύμβουλο της Δ.Ο.Ε. επί των νομικών ζητημάτων που σχετίζονται με αυτόν.
Στη σύσκεψη θα κατατεθούν απόψεις σε σχέση και με κορυφαίας σημασίας  ζητήματα που αυτή τη στιγμή απασχολούν τον κλάδο, όπως η ανάγκη της άμεσης πραγματοποίησης όλων των αναγκαίων, για την πλήρη λειτουργία της εκπαίδευσης, μόνιμων διορισμών καθώς και όλη η συζήτηση που έχει ανοίξει, με ευθύνη της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, σχετικά με τον τρόπο πραγματοποίησής τους ενώ δεν υπάρχει καμία δέσμευσή της για τον αριθμό τους και τον ακριβή χρόνο. Θα αναπτυχθούν, επίσης, θέματα όπως η επικείμενη μεταβολή του τρόπου μοριοδότησης  των σχολικών μονάδων, η  επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης αλλά και η πραγματοποίηση των μεταθέσεων και αποσπάσεων σε συνάρτηση με τις αλλαγές που φέρνουν στον υπολογισμό των κενών θέσεων οι Υπουργικές Αποφάσεις και ρυθμίσεις για το «ενιαίο» ολοήμερο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο. Ιδιαίτερα σε σχέση με το τελευταίο ζήτημα θα πρέπει οι αιρετοί να έχουν, στη διάθεση του σώματος, στοιχεία σχετικά με τα κενά που ακόμη και σήμερα παρουσιάζονται στις σχολικές μονάδες της περιοχής τους καθώς και αριθμητική εκτίμηση των αλλαγών σε επίπεδο οργανικών θέσεων που παρουσιάζονται ανά διεύθυνση και περιφέρεια εκπαίδευσης έπειτα από την εφαρμογή των Υ.Α. αλλά και τις προτάσεις ίδρυσης, προαγωγής και υποβιβασμού των οποίων έχουν λάβει γνώση.
Όλα τα παραπάνω καθώς και η συζήτηση που θα κληθούν τις επόμενες ημέρες να αναπτύξουν σε έκτακτες γενικές συνελεύσεις οι σύλλογοι εκπαιδευτικών θα δυναμώσουν τις θέσεις της Ομοσπονδίας μας σε αυτές τις κρίσιμες, για την ύπαρξη και το μέλλον του δημόσιου σχολείου, στιγμές.
kikinis goumas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου